Η Σιδηρά Κυρία μέσα μου

Η Σιδηρά Κυρία μέσα μου Facebook Twitter
Μοιάζει με τη συνταγή μιας επιτυχημένης καριέρας ή μιας σταθερής μονογαμικης σχέσης, αλλά… είμαι αυτή που είμαι. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ στην Αθήνα έφτανε στο τέλος του, το τελευταίο του Αυγούστου. Το γατί μου κι εγώ μπροστά στον καθρέφτη του μπουντουάρ κάνουμε την απολογιστική συζήτηση του καλοκαιριού. Πόσα χρωστάμε σε κοινόχρηστα, πόσα σε ΔΕΗ, πόσα σε λούσα, και το μεγαλύτερο χρέος απ’ όλα:

«Δεν μας θέλει το ναυτάκι, Σουσού. Έφυγε και δεν θα τον ξαναδώ», ψέλλισα φαρμακωμένη και τοποθέτησα στη σειρά τα μπουκαλάκια του βραδινού μου skincare σαν κάθε Παρθένος όταν νιώθει πως η συναισθηματική του κατάσταση είναι κουρελιασμένη.

Μόλις είχα επιστρέψει από μια ρομαντική βόλτα με ένα εξαιρετικά αξιόλογο «ναυτάκι». Τρυφερό, ρομαντικό, με συνόδευσε ως την πόρτα του σπιτιού και είπαμε «καληνύχτα». Ούτε φιλιά, ούτε στριμώγματα, ούτε υποσχέσεις για μια νύχτα φλογερού έρωτα με άρωμα Αιγαίου Πελάγους. Μόνο κάποιες ανάσες που δραπετεύουν πάντα όταν προσπαθούμε να σταθούμε στο ύψος τον περιστάσεων σε συνθήκες όπως «H σαραντάρα κι ο πρωτάρης».

Η «Σιδηρά Κυρία» μέσα μου τρελαίνεται με κάθε είδος καλοπροαίρετης κατήχησης που προϋποθέτει να παριστάνεις κάτι που δεν είσαι για να κερδίσεις την εύνοια των συναδέλφων, των γκόμενων και του φιλοθεάμονος κοινού στο TikTok.

Περιμένοντας τη ρετινόλη να στεγνώσει στο πρόσωπό μου, ξοδεύω τον χρόνο μου σκρολάροντας και κριντζάροντας ανάμεσα σε lunch boxes για παιδιά που δεν θα γεννήσω ποτέ, σπίτια που δεν θα κατοικήσω ποτέ, αμάξια που δεν θα οδηγήσω ποτέ. Θέλω να τον βγάλω από το μυαλό μου, παρά το γεγονός ότι αν και μόλις βγήκα από το ντους τον μυρίζω ακόμα πάνω μου.

Και τον Αύγουστο και τον «ναύτη».

Έχω αρχίσει να είμαι εξαιρετικά καχύποπτη με τον αλγόριθμο στα social media, δεν μπορεί να μου βγάζει όλα αυτά τα άσχετα! Μάλλον κάποια καλιαρντή που ζηλεύει την ανεξαρτησία μου και το σουξέ μου με έχει χακάρει και δεν με αφήνει να ζήσω τη ζωή μου όπως θέλω. Θα μπορούσε να το έχει κάνει η μάνα μου που ακόμα με μαλώνει για τις μίνι φούστες, για τις μεταμεσονύχτιες βόλτες και την ακαταστασία του σπιτιού που σπανίως της επιτρέπω να επισκέπτεται.

Αυτή όμως η βασίλισσα του «Demure» που θέλει να μας βάλει στον «σωστό» δρόμο της ταπεινότητας και της διπλωματίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με τη βότκα. Η «Σιδηρά Κυρία» που κατοικεί εντός μου σφίγγει τα δόντια της κι ετοιμάζεται να χτυπήσει γροθιά στο μπουντουάρ.

«Ποια είναι αυτή που μας λέει να μη δείχνουμε τσο-τσο στη δουλειά; Και τι θέλει από τη ζωή μας; Τι γνωρίζει η κατέ από ένα αυγουστιάτικο αθηναϊκό απόγευμα; Έχει περπατήσει ποτέ την Πατησίων με αυτή την καούκα;»

Η «Σιδηρά Κυρία» μέσα μου τρελαίνεται με κάθε είδος καλοπροαίρετης κατήχησης που προϋποθέτει να παριστάνεις κάτι που δεν είσαι για να κερδίσεις την εύνοια των συναδέλφων, των γκόμενων και του φιλοθεάμονος κοινού στο TikTok. «Αν είσαι λίγο τσούλα να παριστάνεις τη σεμνή, αν τσαντιστείς, παίξ’ το ζεν, αν είσαι λυπημένη, να χαμογελάς ευγενικά, και αν είσαι κατάκοπη, να παριστάνεις την ορεξάτη». Μοιάζει με τη συνταγή μιας επιτυχημένης καριέρας ή μιας σταθερής μονογαμικης σχέσης, αλλά… είμαι αυτή που είμαι.

Η ρετινόλη στέγνωσε, είναι η ώρα της νιασιναμίδης. Ένα ακόμα τσιγαράκι κρίνεται απαραίτητο γιατί αργεί να στεγνώσει. Το νωπό μπουρνούζι μου έχει γίνει το πιο δροσερό κρεβατάκι για το γατί μου, που λίγο τη νοιάζει αν θα τη πω ξεδιάντροπη. Συνέχισα να σκρολάρω καπνίζοντας και περιμένοντας ένα μήνυμα από το «ναυτάκι».

Προσπαθώ να καταλάβω αν πέρασα καλά μαζί του ή αν απλά έχω συνηθίσει να πηγαινοέρχονται ναυτάκια και αυτό μου είναι αρκετό. Αμφιβάλλω για το αν έφταιξε το φόρεμά μου, τα τακούνια, η δουλειά ή αυτή η βρόμικη πόλη και ακόμα δεν μου έχει στείλει ούτε καν αν έφτασε. Αμφιβάλλω για το αν έπρεπε να επιμείνω να ανέβει πάνω ή αν έκανα καλά που δεν τον κάλεσα. Μη με περάσει και για καμία λυσσασμένη.

Η αλήθεια που έχω να αντιμετωπίσω μού φαίνεται πολύ χειρότερη. Δεν θα με περάσει για λυσσασμένη, αλλά θα με περάσει για demure και αυτό είναι το χειρότερο σενάριο όλων. Είναι η προδοσία μιας κουίρ τρανς κουλτούρας που αγωνίστηκε και επιβίωσε αμφισβητώντας με αποδείξεις πως η «σεμνή» μας κοινωνία κάθε άλλο παρά σεμνή είναι. Αλλά και πάλι ανάμεσα στα δύο άκρα με ψάχνω και δεν μπορώ να με βρω.

Ήταν Αύγουστος, ξημερώνει Σεπτέμβριος, ήμουν τσούλα, αλλά φέρθηκα σεμνά, ήθελα να τον κρατήσω λίγο ακόμα μαζί μου, αλλά είπα «καληνύχτα», είμαι σε περίοδο διατροφής, αλλά λιγουρεύομαι το παγωτό πραλίνα στην κατάψυξη. Αποφασίζω να στείλω πρώτη με χέρι που τρέμει:

«Έφτασες;»

«Είμαι ακόμα από κάτω».

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ