Απευθύνομαι στους 30κάτι και στους 40κάτι, ιδιαίτερα σε αυτούς στους 40κάτι που βγαίνουν τα βράδια και λένε «είμαστε και πενήντα χρονών άνθρωποι πια, πόσο να αντέξουμε;», σε όσους έχουν φτάσει σε αυτή την ηλικία που η μεγάλη κουβέντα που ανοίγουν πια όταν κάθονται σε ένα τραπέζι είναι το πώς θα καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από τα ραντεβού, τα μίτινγκ, τα πρότζεκτ. Όλοι αυτοί συνηθίζουν να βγαίνουν καπάκια μετά το γραφείο – μπορεί αυτό να συνέβαινε και παλιότερα, αλλά εγώ τώρα το διαπιστώνω. Πριν από μερικές μέρες που κανονίζαμε με έναν φίλο να βγούμε μου έγραψε «πάμε κατά τις 20:00, μη μας πάρει και η άγρια νύχτα». Συμφώνησα.
Για τους γείτονες Ιταλούς τα ποτά από νωρίς είναι μια συνήθεια, κομμάτι του lifestyle τους, που, όπως και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με την καλή ζωή, τα έχουν πουλήσει καλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Τα απεριτίβο, τα ποτά που έχουν χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς και καταναλώνονται νωρίς, τα έχουν πιστωθεί· είναι μια ιστορία που ξεκινάει (μάλλον) στα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα - αρχές δέκατου ένατου στη Βενετία.
Η Αθήνα έμαθε τα spritz στο Drupes & Drips (ή στου Αρτέμη, όπως είναι γνωστό) στο Κουκάκι και το Νegroni στα μπαρ που πια το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο και το σερβίρουν και σε παραλλαγές.
Το Amore spritzeria είναι ό,τι λέει το όνομά του, σερβίρει απεριτίβο, spritz με Αperol, Campari και Cynar, και όλα εκείνα τα κλασικά ποτά που έχουν για βάση τους το Campari, δηλαδή Americano, Sbagliato, Negroni και Garibaldi, που εύχομαι να διαδοθεί και να το συναντάμε σε περισσότερα μπαρ.
Μέρη που να σερβίρουν μόνο απεριτίβο στην Αθήνα είναι ελάχιστα, οριακά φτάνουν να καλύψουν τα δάχτυλα του ενός χεριού. Ένα τέτοιο μέρος είναι το Amore spritzeria που εμφανίστηκε στον δρόμο της Μεναίχμου στον Νέο Κόσμο, δίπλα στους Επτά Μάρτυρες και απέναντι από το Annie Fine Cooking, στη γνωστή μικρή πιάτσα δηλαδή που είναι μόλις είκοσι λεπτά με τα πόδια από το Σύνταγμα.
Aν έχετε πιει στο Blue Bird του κέντρου, μάλλον θα γνωρίζετε και τη Σκεύη Ερωτοκρίτου που το ξεκίνησε και το έτρεξε, μέχρι που το έδωσε πριν από περίπου δύο χρόνια. Έλεγε ότι θα μείνει παραπάνω μακριά από τα μπαρ, αλλά δεν το τήρησε. Η φωτογράφος που έφτασε πρώτη κάποτε στον πολυσύχναστο πια πεζόδρομο της Ηπίτου μπήκε στα τριάντα της στον χώρο και από τότε πέρασαν δεκατρία χρόνια. Αλλά, επειδή της αρέσει αυτή η δουλειά, την προσαρμόζει πάνω της, τη φέρνει στα μέτρα της γενιάς της, φτιάχνοντας κάτι μικρό και χαλαρό που ανοίγει νωρίς και κάνει last call πριν από τα μεσάνυχτα.
Έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Ιταλία, την ξέρει, της αρέσει, αρέσει και σ’ εμάς ό,τι ιταλικό τρώγεται και πίνεται, μας τραβάνε αυτά τα κόνσεπτ σε αυτήν τη πόλη. Το Amore spritzeria έχει αυτό το όνομα που βγάζει κάτι το παλιακό και το τόσο-όσο cheesy από άποψη, έχει και κάτι ελληνικό («θα βγεις με το αμόρε;»). Ο χώρος του θυμίζει μαγαζί φιορεντίνικο, έχει αυτή την καλτιά από άποψη και τη ζεστασιά που βγάζει το ραμποτέ και μια κομψότατη μπάρα με επιφάνεια από κασσίτερο που είναι το καμάρι του μαγαζιού.
Το Amore spritzeria είναι ό,τι λέει το όνομά του, σερβίρει απεριτίβο, spritz με Αperol, Campari και Cynar, και όλα εκείνα τα κλασικά ποτά που έχουν για βάση τους το Campari, δηλαδή Americano, Sbagliato, Negroni και Garibaldi, που εύχομαι να διαδοθεί και να το συναντάμε σε περισσότερα μπαρ. Κάνει και Dry Martini και ένα έξτρα dirty που έχει ελιά, αντζούγια και πίκλα. Mη ζητήσετε βότκα λεμόνι και ρούμι, δεν έχει στην κάβα του τέτοια πράγματα· έχει δύο τζιν που χρειάζονται για τα απεριτίβο και δύο ετικέτες ουίσκι επειδή αρέσει στη Σκεύη.
Υπάρχουν λίγες και καλές επιλογές σε κρασί από τον εγχώριο αμπελώνα, οι οποίες θα ανανεώνονται ανά διαστήματα, δύο ντόπιες μπίρες και ένα βιολογικό τσίπουρο – αυτά από ποτά. Όλα αυτά θέλουν τον μεζέ τους και στο Amore τα πιατάκια είναι κι αυτά απλά, αλλά προσεγμένα: βγάζουν δαμασκηνοελιές, ντοματίνια βελανίδια Κρήτης, banderillas, που στα ισπανικά σημαίνει «μικρές σημαίες» και στον Νέο Κόσμο φτιάχνονται με αντζούγια, πίκλα, ελιά με πιπεριά και κρεμμυδάκι τουρσί, όλα περασμένα σε ξυλάκι. Θα βρείτε coppa Κέρκυρας, προσούτο πρόβειο Δράμας αλλά και ένα chorizo iberico bellota, λίγα ελληνικά τυριά και δύο συνδυασμούς που μέσα στην απλότητά τους είναι τέλειοι: πηχτή - καππαρόμηλο - μίνι φρυγανιά melba, αυγοτάραχο του Τρικαλινού και ψητά αμύγδαλα.
Όσο για τη μουσική, θα ακούμε παλιά ιταλικά κομμάτια και λίγο πιο μπιτάτα, τα ρεμίξ της Μίλβα, λίγα γαλλικά και ισπανικά και ελληνικά ακόμα, όμως όλα θα παίζουν χαμηλά για να μπορούμε να μιλήσουμε χωρίς να φωνάζουμε.
Amore spritzeria, Μεναίχμου 1-3, 210 9217306