«Τα κινήματα του hip-hop και της reggae είναι εκ φύσεως στρατευμένα»

«Τα κινήματα του hip-hop και της reggae είναι εκ φύσεως στρατευμένα» Facebook Twitter
«Δεν υπάρχουν κανόνες όσον αφορά τη διαχρονικότητα ή την προσωρινότητα, αρκεί η μουσική να είναι καλή».
0

ΟΙ L'ENTOURLOOP ΕΙΝΑΙ από τα ονόματα που δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις στο ελληνικό κοινό. Μετά το παγκόσμιο hit τους, το «Dreader Than Dread», το οποίο τους σύστησε σε εκατομμύρια ακροατών παγκοσμίως, έγιναν από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες στη χώρα μας, γεγονός που τους αποδεικνύουμε μαζικά κάθε φορά που επισκέπτονται την Ελλάδα για κάποιο show. 

Λίγο πριν από την επιστροφή τους στη χώρα μας για δύο συναυλίες, μιλήσαμε αποκλειστικά μαζί τους για τη reggae, το hip-hop, την trap, τα βινύλια και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα, κάνοντας την απαραίτητη προθέρμανση για τα επικείμενα πάρτι τους! *

— Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστείτε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα. Έχετε αναπτύξει βαθείς δεσμούς με το ελληνικό κοινό, το οποίο σας δείχνει κάθε φορά την αγάπη του. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
Είναι αλήθεια πως έχουμε έναν ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια. Εκτός από τη συμπάθειά μας, όμως, είναι μια χώρα που την έχουμε και σε τεράστια εκτίμηση, εξαιτίας της τόσο ένθερμης υποδοχής που μας επιφυλάσσει όποτε την επισκεπτόμαστε. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους όσοι ακολουθούν τη μουσική μας και τις συναυλίες μας, καθώς πάντα μετατρέπουν τις εμφανίσεις μας στην Ελλάδα σε πραγματική ευχαρίστηση.

«Είμαστε μια κολεκτίβα με τεράστιο φάσμα επιρροών και αυτός ο πλουραλισμός συνεπάγεται πως δεν εξαντλούμαστε σε ένα είδος. Θεωρούμε πως είναι στο DNA μας να ανήκουμε σε αυτό που λέμε “crossover”».

Φαίνεται πως υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Γάλλους καλλιτέχνες και τη γαλλική κουλτούρα εδώ. Αντίστοιχα, όμως, και εμείς παρακολουθούμε τη σκηνή της Ελλάδας και έχουμε ξεχωρίσει ορισμένους καλλιτέχνες, όπως οι Mononome και Moderator, που είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε κιόλας από κοντά κατά τις επισκέψεις μας στη χώρα. Έχουμε επίσης και τη συνεργασία με τον Αθηναίο παραγωγό Kill Emil στον δεύτερο δίσκο μας, το «Le Savoir Faire». Όπως και να 'χει, απολαμβάνουμε τον ενθουσιασμό εδώ, με τον οποίο ήρθαμε σε επαφή ακόμα μια φορά αυτό το καλοκαίρι στο φεστιβάλ στον Χελμό, και επιδιώκουμε να είναι ακόμα πιο τρελά τα vibes στις επικείμενες εμφανίσεις μας τον Σεπτέμβρη!

L'ENTOURLOOP - Dreader Than Dread Ft. The Architect & Skarra Mucci 

— Από την αρχή της μουσικής σας πορείας έχετε συνεργαστεί με την αφρόκρεμα ολόκληρου του μουσικού φάσματος, από θρύλους της reggae και του dancehall, όπως ο Capleton και ο Bounty Killer, σύγχρονους αστέρες της σκηνής, όπως ο Alborosie και ο Kabaka Pyramid, μέχρι εμβληματικά ονόματα του ραπ όπως ο Chali 2na κι ο Promoe. Οι L’Entourloop έχουν αποδείξει πως δεν μπαίνουν εύκολα σε καλούπια. Πώς προέκυψαν όλες αυτές οι συνεργασίες και τι αποκομίσατε από αυτές;
Είμαστε μια κολεκτίβα με τεράστιο φάσμα επιρροών και αυτός ο πλουραλισμός συνεπάγεται πως δεν εξαντλούμαστε σε ένα είδος. Θεωρούμε πως είναι στο DNA μας να ανήκουμε σε αυτό που λέμε «crossover». Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι, απ' όταν δημιουργήσαμε τον πρώτο μας δίσκο, επιδιώκαμε να συνεργαστούμε με διάφορους και διαφορετικούς καλλιτέχνες, είτε αυτοί ήταν MCs, είτε DJs, είτε beatmakers, είτε μουσικοί εν γένει.

Το ανοιχτό μυαλό είναι θεμελιώδες για εμάς, καθώς μας επιτρέπει να διευρύνουμε τις προοπτικές μας δίχως να βάζουμε «ταβάνι» στους εαυτούς μας. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια συγκεκριμένη συνταγή για αυτές τις συνεργασίες, σκεφτόμαστε πρώτα απ' όλα να το ευχαριστηθούμε, παρότι είναι αλήθεια πως πολλές φορές επιδιώκουμε εμείς την πρώτη επαφή, ανάλογα με τη φλασιά. Η ποικιλία των συνεργασιών μας εξηγείται επίσης από το γενικότερο πάθος μας για τη μουσική, το οποίο μας κατευθύνει στο να εξερευνούμε νέους καλλιτέχνες, είτε της παλιάς είτε της νέας σχολής.

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα είδος αλχημείας σε κάθε μας κομμάτι, με όλους τους συνεργάτες μας. Οι περιοδείες επιπλέον μάς δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλούς καλλιτέχνες καθ' οδόν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς είναι απαραίτητο να χτίσεις ανθρώπινες επαφές εάν θες να βρεις έμπνευση και κίνητρο!

«Τα κινήματα του hip-hop και της reggae είναι εκ φύσεως στρατευμένα» Facebook Twitter
«Το ανοιχτό μυαλό είναι θεμελιώδες για εμάς, καθώς μας επιτρέπει να διευρύνουμε τις προοπτικές μας δίχως να βάζουμε “ταβάνι” στους εαυτούς μας».

— Αν μπορούσατε να ξεχωρίσατε μόνο μία συνεργασία, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν μπαλαντέρ; (γέλια) Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις έναν μόνο καλλιτέχνη, αλλά θα προσπαθήσουμε να επιλέξουμε ορισμένους, όπως ο Skarra Mucci, με τον οποίο συνεργαζόμαστε από τα πρώτα μας βήματα, τόσο στο στούντιο όσο και στις ζωντανές μας εμφανίσεις. Μπορούμε επίσης να αναφέρουμε τα τελευταία μας κομμάτια, που δουλέψαμε με τον καλό μας φίλο, τον Biga*Ranx, με τον οποίο έχουμε μια απίστευτη σύνδεση. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους αδελφούς μας, που μας συνοδεύουν σε αυτή την περιοδεία, τους TroyBerkley, N’zeng και Blabbermouf, που συμμετέχουν και στους δίσκους μας.

— Μουσικά έχετε φτιάξει ένα ξεχωριστό κράμα, με σημείο αναφοράς φυσικά τη soundsystem κουλτούρα. Το «bangin’ hip-hop inna yardie style», όπως πολύ σωστά το αποκαλείτε. Ποιες είναι οι επιρροές που έπλασαν αυτό το ηχόχρωμα;
Είμαστε ιδιαίτεροι λάτρεις του πνεύματος του sound system και η σημερινή μουσική υπάρχει κατά βάση χάρη στη τζαμαϊκανή κουλτούρα. Για εμάς ήταν η αρχή του hip-hop, με τις τεχνικές του MCing και του DJing και τη δημιουργία νέων μουσικών trends. Mας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι πρωτοπόροι και η ιστορία αυτής της μουσικής, πράγματα τα οποία εμπνέουν τεράστιο σεβασμό και μετριοφροσύνη.

Μπορούμε να αναφέρουμε ορισμένα ορόσημα, όπως οι πρώτοι ραδιοφωνικοί σταθμοί στη Γαλλία, το Saxon Sound System στο Λονδίνο, η επέλαση της jungle, το κίνημα των ελεύθερων πάρτι, το ραπ των '90s, αλλά φυσικά και ολόκληρη η εποχή του DJing που μας έχει στιγματίσει ανεξίτηλα: DJ Shadow, DJ Premier, Shy FX, DJ Vadim, Fat Boy Slim… Αυτό είναι το hip-hop για εμάς. Η μείξη, οι επιρροές.

L'ENTOURLOOP - Saga ft. Killa P, Flowdan & Big Red

— Προέρχεστε από μια χώρα, τη Γαλλία, που πρωταγωνιστεί στην dub σκηνή και τον ευρύτερο soundsystem χώρο για πολλά χρόνια. Είναι μια χώρα, μάλιστα, η οποία αποτελεί προπύργιο διατήρησης αυτής της μουσικής, που κάποιοι θεωρούν ότι έχει αρχίσει να συρρικνώνεται. Εσείς πώς το βλέπετε το μέλλον της reggae/dub;
Προερχόμαστε πράγματι από τη Γαλλία, όπου η dub κουλτούρα είναι καλά εδραιωμένη και αγαπητή. Δεν ήταν πάντα έτσι, υπήρξε αγώνας για αρκετές δεκαετίες μέχρι να κατακτήσει τη θέση που έχει τώρα και τα κατάφερε χάρη σε καλλιτέχνες-ακτιβιστές και διοργανωτές πάρτι. Υπάρχουν πλέον events σε όλη τη Γαλλία όπου προωθούν αυτό το είδος. Οφείλουμε να αναφέρουμε πως είμαστε αρκετά τυχεροί που προερχόμαστε από μια χώρα πολυπολιτισμική και πολύχρωμη, γεγονός που ενθαρρύνει τη δημιουργία.

Η κοντινή απόσταση με το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη της dub σκηνής στη χώρα. Είναι μια σκηνή η οποία έχει λαμπρό μέλλον μπροστά της, όταν συνυπολογίζεις την πληθώρα νέων ήχων και καλλιτεχνών που εμφανίζονται, μερικοί από τους οποίους πειραματίζονται ενώνοντας αυτόν τον ήχο ακόμη και με την techno!

— Είναι πιο δύσκολο να διεκδικήσεις τον χώρο σου ως προς την ακροαματικότητα όντας beatmaker που προωθεί την instrumental εκδοχή του ραπ; Υπάρχει κάποιο μυστικό σε αυτό;
Είναι αλήθεια πως δυνητικά αποτελεί πρόκληση να καθιερωθείς ως producer. Πλέον έχουμε την τύχη να είμαστε περιτριγυρισμένοι από πολλούς MCs, και στο στούντιο και επί σκηνής, πράγμα που διευκολύνει την προσέγγιση μεγαλύτερου κοινού, ενώ παράλληλα διατηρούμε ακέραια την ουσία του beatmaking. Συνειδητοποιούμε πως υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κοινού που εκτιμά τον πλούτο των παραγωγών αλλά και τα ίδια τα beat. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει κάποιο μυστικό. Δεν γνωρίζουμε, ειλικρινά, απλώς προσπαθούμε να υπερασπιστούμε έναν ήχο και μια συγκεκριμένη ταυτότητα στους δίσκους και στις συναυλίες μας, που ξεχωρίζουν από όλα τα υπόλοιπα.

— Εάν κρίνουμε από τις συμμετοχές σας και τους συνεργάτες σας, είστε θιασώτες του oldschool, αυθεντικού hip-hop. Ποια η άποψή σας για την τωρινή κατάσταση του είδους; Έχει καλλιτεχνική αξία η trap;
Έχουμε επηρεαστεί από το hip-hop των '90s, αλλά ακούμε και αρκετούς σύγχρονους καλλιτέχνες. Κάποιοι έχουν επιρροές από την παλιά σχολή αναμεμειγμένες με σύγχρονους ήχους στη μουσική τους. Είναι ένας επαναλαμβανόμενος κύκλος, αλλά ακούμε και trap και grime και jersey club κ.ο.κ. Δεν υπάρχουν κανόνες όσον αφορά τη διαχρονικότητα ή την προσωρινότητα, αρκεί η μουσική να είναι καλή.

«Τα κινήματα του hip-hop και της reggae είναι εκ φύσεως στρατευμένα» Facebook Twitter
«Η μουσική πάντα έχει έναν σπουδαίο ρόλο να παίξει αναφορικά με τη διάδοση μηνυμάτων και την υπεράσπιση των καλών αξιών. Αλλά ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει εάν θα υποστηρίξει κάποιον σκοπό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

— Analogue ή Digital; Βινύλιο ή mp3; Τι θα πρέπει τελικά να ακολουθήσει ένας νέος DJ και γιατί;
Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την αγάπη μας για το βινύλιο, μάλιστα ορισμένοι από εμάς έχουν τη δική τους συλλογή από LPs και 45άρια. Στην καθημερινή μας ζωή χρησιμοποιούμε διάφορα μέσα για να ακούσουμε ή να δημιουργήσουμε μουσική. Μπορεί να παίξουμε βινύλιο στο σπίτι ή να το χρησιμοποιήσουμε στο πλαίσιο ενός mix σε κάποιο πάρτι, αλλά μπορεί και να στριμάρουμε μουσική στα ακουστικά μας στον δρόμο για το στούντιο. Είναι διαφορετικό συναίσθημα για κάθε DJ, ο digger, ας πούμε, θα παίξει τα σπάνια LP του ή ο DJ θα παίζει με Serato, λ.χ., και όλες τις επιλογές και τα έξτρα που μέσω της τεχνολογίας μπορεί να εμπλουτίσει ένα DJ set.

— Με όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, ειδικά όσον αφορά τη διάχυτη εμπόλεμη κατάσταση, είναι επίκαιρα τα μηνύματα αδελφοσύνης των λαών που ανέκαθεν προωθούσε η reggae; Έχουμε χρέος, θεωρείτε, και εσείς ως καλλιτέχνες του είδους αλλά και εμείς ως ακροατές, να τα αναδείξουμε εκ νέου αυτά τα μηνύματα, την καρδιά της reggae παράδοσης δηλαδή;
Η μουσική πάντα έχει έναν σπουδαίο ρόλο να παίξει αναφορικά με τη διάδοση μηνυμάτων και την υπεράσπιση των καλών αξιών. Αλλά ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει εάν θα υποστηρίξει κάποιον σκοπό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Τα κινήματα του hip-hop και της reggae είναι εκ φύσεως στρατευμένα. Και όλοι μας, με τον τρόπο μας, το υπηρετούμε αυτό, μέσω των συνεργασιών μας ή ακόμη και των συναυλιών μας, χωρίς απαραίτητα να αναφέρουμε κάτι ονομαστικά, απλά και μόνο προωθώντας και υπερασπίζοντας θετικά μηνύματα, όπως η αγάπη και η ευτυχία.

— Ο τελευταίος σας δίσκος ήταν το 2022, το μοναδικό «La Clartè Dans La Confusion». Ετοιμάζετε μήπως κάποια νέα δουλειά; Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Σε ευχαριστούμε για αυτό το κομπλιμέντο! Φυσικά και έχουμε σχέδια για το μέλλον, επικεντρωνόμαστε καθημερινά σε αυτό. Αυτήν τη στιγμή οι περιοδείες καταναλώνουν τον περισσότερο χρόνο μας και χρειάζεται να είμαστε άρτια συγκροτημένοι για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε στο στούντιο. Ωστόσο, προετοιμαζόμαστε για μια σπουδαία χρόνια το 2025, καθώς ετοιμάζουμε ένα νέο live άλμπουμ, αλλά και διάφορα στούντιο πρότζεκτ τα οποία ειλικρινά ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε για να σας τα παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

— Κλείνοντας, να σας ευχαριστήσω πολύ για τον χρόνο σας. Θα θέλατε να μοιραστείτε κάτι με το ελληνικό κοινό, εν όψει των shows σας;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ à LIFO! We can’t wait to see you! 

L'ENTOURLOOP & AZAHRIAH - Don't Turn The Bass Down 

*Συνεπιμέλεια κειμένου: Βίβιαν Αργύρη

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το live των L’Entourloop εδώ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Παύλος Παυλίδης και οι δεινόσαυροι του Κωστή

Μουσική / Ο Παύλος Παυλίδης και οι δεινόσαυροι του Κωστή

Το ανακαινισμένο θέατρο του Λυκαβηττού ήταν γεμάτο. Το γνωρίζαμε από πριν, η συναυλία του Παύλου Παυλίδη ήταν sold out. Το ζέσταμα κράτησε όσο δύο τραγούδια από το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε». Ο Κωστής, όπως έμαθα, ήταν εκεί από τις 19:30 γιατί ήθελε να κάνει και βόλτα μέσα στο άλσος του λόφου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Αλέξης Παπαδημητρίου: Ο συνθέτης των επιτυχιών, που πέθανε προχθές

Απώλειες / Αλέξης Παπαδημητρίου (1944-2024): Ο συνθέτης επιτυχιών που τραγούδησαν όλοι οι Έλληνες

Τραγούδια του συνθέτη και τραγουδοποιού Αλέξη Παπαδημητρίου, που πέθανε προχθές σε ηλικία 80 ετών, είχαν ερμηνεύσει οι Μαρινέλλα, Πάριος, Καλογιάννης, Κανελλίδου κ.ά., όπως και όλη η ελληνική ποπ του ’80 και του ’90.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ