Eno: Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για έναν μέγα οραματιστή και δημιουργό

Eno: Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για έναν μέγα οραματιστή και δημιουργό Facebook Twitter
O «εγκεφαλικός» Eno είναι ο πιο χαρισματικός, ιδιοφυής, προσηνής και γοητευτικός συνομιλητής (ή λέκτορας) που μπορεί να σου τύχει.
0

ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ να περιμένει το κοινό που είχε συρρεύσει στη (sold out) προβολή αυτού του ιδιαίτερου ντοκιμαντέρ για τον Μπράιαν Ίνο στις Νύχτες Πρεμιέρας την Παρασκευή το βράδυ. Το μόνο που γνώριζαν πολλοί ήταν ότι, σε κάθε περίπτωση και όποια κι αν ήταν η τελική εντύπωση, θα επρόκειτο για μια μοναδική εμπειρία. Κυριολεκτικά, αφού κάθε φορά που προβάλλεται η ταινία κατά την περιοδεία της στα διεθνή φεστιβάλ, είναι και η μοναδική φορά που μπορεί κανείς να τη δει σ’ αυτή της την εκδοχή.

Με βάση ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Brain One (ένας μάλλον προφανής αναγραμματισμός του Brian Eno), μπορούν να αναπαραχθούν κυριολεκτικά άπειρες εκδοχές του υλικού που έχουν συγκεντρώσει οι δημιουργοί του Eno από μια βάση δεδομένων που ξεπερνά τις 30 ώρες αποκλειστικών συνεντεύξεων του 76χρονου υπερ-δημιουργού με το τεράστιο αποτύπωμα όχι μόνο στη σύγχρονη μουσική αλλά και σε χιλιάδες άλλα πράγματα που κατά καιρούς έχει στραφεί το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός του, και τις 500 ώρες υλικού από το προσωπικό του αρχείο.

Παρότι όμως πρόκειται για ένα «πείραμα», και συγχρόνως ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την άστατη, αγωνιώδη συχνά αλλά συναρπαστική διαδικασία της δημιουργίας, το αποτέλεσμα είναι μάλλον συμβατικό και αρκετά φιλικό προς έναν μέσο θεατή.

Η διάσημη ρήση του Ηράκλειτου («δεν μπορείς να μπεις δύο φορές στο ίδιο ποτάμι») βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ που βασίζεται έστω και επιφανειακά στην ιδέα περί (ανα)παραγωγικής τέχνης που έχει διακηρύξει και εφαρμόσει ο Eno με την παιγνιώδη μεθοδικότητα που τον χαρακτηρίζει. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σε τι είδους μορφή θα κυκλοφορήσει η ταινία όταν και εφόσον βγει σε κάποια εκδοχή (ή εκδοχές) «οικιακής προβολής».

Eno: Ένα «μοναδικό» ντοκιμαντέρ για έναν μέγα οραματιστή και δημιουργό Facebook Twitter
«Αντί να σκέφτομαι "θα φτιάξω κάτι", σκέφτομαι "θα φυτέψω κάτι"».

Παρότι όμως πρόκειται για ένα «πείραμα», και συγχρόνως ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την άστατη, αγωνιώδη συχνά αλλά συναρπαστική διαδικασία της δημιουργίας, το αποτέλεσμα είναι μάλλον συμβατικό και αρκετά φιλικό προς έναν μέσο θεατή. Κι αυτό επειδή ο «εγκεφαλικός» Eno είναι ο πιο χαρισματικός, ιδιοφυής, προσηνής και γοητευτικός συνομιλητής (ή λέκτορας) που μπορεί να σου τύχει.

Και είναι σαν να υπάρχει μια συνομιλία ανάμεσα σ’ εκείνον και το κοινό που τον παρακολουθεί, παρότι σε όλη την ταινία μιλάει σχεδόν μόνο εκείνος. «Το μαγείρεμα το κάνει το μυαλό του ακροατηρίου, αυτό είναι που βλέπει τις σχέσεις και τις συνδέσεις», τον ακούμε να λέει κάποια στιγμή στην «αθηναϊκή» εκδοχή της ταινίας, όπου μεταξύ πολλών άλλων είδαμε και ακούσαμε (και θυμόμαστε) και τα εξής σπαράγματα:   

• Σε μια στιγμή –από παλιά συνέντευξη– κάποιος του ζητάει να πει στην κάμερα το πλήρες όνομά του. Κι εκείνος το κάνει, υπομειδιώντας ελαφρά: Brian Peter George St John le Baptiste de la Salle Eno. (Δεν δηλώνει πάντως αυτός ο φαινομενικά μεγαλόσχημος σιδηρόδρομος κάποια υψηλή καταγωγή, απλά το γενεαλογικό μπλέξιμο του ταχυδρομικού στο επάγγελμα μπαμπά του και της Βελγίδας μαμάς του).

• «Αντί να σκέφτομαι "θα φτιάξω κάτι", σκέφτομαι "θα φυτέψω κάτι"», λέει καθώς περιεργάζεται τον –υπέροχο– κήπο του.

• Αυτό που έχει μετανιώσει πιο πολύ απ' όλα, όπως λέει, είναι που δεν συνεργάστηκε με την Τζόνι Μίτσελ, όταν εκείνη τον προσέγγισε κάποτε με την ιδέα να φτιάξουν από κοινού ένα ambient άλμπουμ.   

• Τον David Bowie από την εποχή της «τριλογίας του Βερολίνου» να λέει για τον συνεργάτη του: «Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς κάνει στο στούντιο. Το μιξάρισμα εγώ το κάνω. Η δική του προσέγγιση είναι περισσότερο φιλοσοφική».

• Τη Laurie Anderson (δύο φορές) να διαλέγει τυχαία και να μας δείχνει μία από τις περίφημες Oblique Strategies κάρτες του Eno, ένα σύστημα που εμπνεύστηκε για να καθοδηγήσει τη δημιουργική διαδικασία. Σε ένα άλλο στιγμιότυπο, ο Bowie θυμάται τη δημιουργία του κομματιού Μoss Garden από το Heroes, όταν τράβηξαν οι δύο τους από μια κάρτα χωρίς να τη δείξει ο ένας στον άλλον. Του Eno έγραφε «μην αλλάξεις τίποτα και συνέχισε με απέριττη συνέπεια». Του Bowie έγραφε περίπου το αντίθετο: «Κατάστρεψε το πιο σημαντικό πράγμα».  

• Και κάτι πρόσφατο, μια επιφοίτηση που του ήρθε εσχάτως και, όπως λέει, του έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητα ενισχύοντας παράλληλα τη δημιουργική του δυναμική. Αυτό που έκανε είναι να κόψει το πρωινό και όλα τα παρελκόμενά του επειδή μια μέρα διαπίστωσε ότι το μόνο που έκανε ήταν να δέχεται τόσο πολύ input μόλις ξυπνούσε το πρωί –όχι μόνο φαγητό και καφέ, αλλά και ενημέρωση, ανάγνωση emails, σκρολάρισμα της επικαιρότητας κ.λπ.– ώστε μπούκωνε η παραγωγική διαδικασία. Τώρα πλέον αναβάλλει το «πρωινό» και σπεύδει απευθείας στο έργο (output). Βέβαια, με το που τα λέει αυτά, αμέσως παραδέχεται ότι έχει πεθάνει από την πείνα περιμένοντας να πάει μεσημέρι για να μπορέσει να φάει.

Γενικά, είναι σα να παρακολουθείς μια καριέρα και μια ζωή στο shuffle. Κι αυτό αφήνει στον θεατή ένα αίσθημα ανικανοποίητου, όταν αναλογίζεται το υλικό που δεν συμπεριλήφθηκε στην εκδοχή του Eno που μόλις είδε. Από την άλλη, οποιαδήποτε εκδοχή αυτού του ντοκιμαντέρ αν μη τι άλλο μεταφέρει ένα νηφάλια αισιόδοξο πνεύμα και μια αντίληψη περί της εκστατικής χαράς που μπορεί να προσφέρει η δημιουργία, τόσο ελκυστική όσο και η διαυγής φωτεινότητα που εξακολουθεί να εκπέμπει στις αναζητήσεις του ο ίδιος ο Eno, μετά από τόσες δεκαετίες.

ENO (2024) Trailer

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είδους άτομο υποστηρίζει το Ισραήλ του Νετανιάχου;

Daily / Τι είδους άτομο υποστηρίζει το Ισραήλ του Νετανιάχου;

Με αφορμή της επέτειο της 7ης Οκτωβρίου, οι εγχώριοι αυτόκλητοι θεματοφύλακες των «δυτικών αξιών» διατράνωσαν για μια ακόμη φορά τη θερμή στήριξή τους στην «ιερή αποστολή» του Ισραήλ, σύμφωνα με την ορολογία του πρωθυπουργού του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Will & Harper: Μαθήματα αποδοχής, συμπερίληψης και βαθιάς φιλίας

Daily / Will & Harper: Μαθήματα αποδοχής, συμπερίληψης και βαθιάς φιλίας

Όταν η παλιά του φιλική επαφή από το Saturday Night Live αποκάλυψε στον έκπληκτο Γουίλ Φέρελ ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία φυλομετάβασης, ο διάσημος κωμικός είχε την ιδέα να κάνουν μαζί ένα ταξίδι στην αμερικανική ενδοχώρα και να καταγράψουν την εμπειρία τους σ’ αυτή την ταινία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εφηβική βία: Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα «Τσακάλια» του Δαλιανίδη

Daily / Εφηβική βία: Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα «Τσακάλια» του Δαλιανίδη

Ένας συρφετός υστερίας, ηθικού πανικού, κοινωνικού κανιβαλισμού, αμφίβολων μαρτυριών και βαρυσήμαντων αναλύσεων από «ειδικούς» της συμφοράς. Κάπως έτσι αντιμετωπίζεται το ζήτημα της έξαρσης της εφηβικής βίας από τα τηλεοπτικά μέσα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το συναξάρι του Κρις Κριστόφερσον

Daily / Το συναξάρι του Κρις Κριστόφερσον

Πάνω απ’ όλα ίσως, ο σπουδαίος τραγουδοποιός και σταρ του σινεμά υπήρξε η επιτομή του «είναι και φαίνεται». Η μορφή του πιστοποιούσε την αυθεντικότητα της εμπειρίας και λειτουργούσε καθησυχαστικά, ακόμα κι όταν τα λόγια των τραγουδιών σε κάνουν να θέλεις να κατεβάσεις απνευστί μισό μπουκάλι ουίσκι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Νότιο Σουδάν: Η ιστορία της έφηβης Athiak Dau Riak που δημοπρατήθηκε σε γάμο, υπενθυμίζει τι συμβαίνει στην Αφρική

Διεθνή / Παιδοφιλία, δουλεμπόριο ή παράδοση στο Νότιο Σουδάν: Η ιστορία της 14χρονης Athiak Dau Riak που παντρεύτηκε με δημοπρασία

Η μητέρα της λέει ότι είναι 14 ετών, ενώ ο πατέρας της υποστηρίζει πως είναι 19 ετών και επέβαλε τον γάμο της με έναν 40άρη έναντι αμοιβής 123 βοοειδών, ενός οικοπέδου και 120 εκατ. λιρών
LIFO NEWSROOM
Τελικά, τα «πολιτισμένα» ντιμπέιτ είναι τα χειρότερα

Daily / Τελικά, τα «πολιτισμένα» debate είναι τα χειρότερα

Χαιρετίζεται από πολλούς ως εξόχως πολιτισμένο και πρωτοποριακό το debate για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην πραγματικότητα η νέα, «εκλεκτική» εκδοχή ήταν ακόμα πιο προβληματική από τις προηγούμενες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Penguin: Ένας απίστευτος Κόλιν Φάρελ σε μια υπερβατική για το είδος της σειρά

Daily / The Penguin: Ένας απίστευτος Κόλιν Φάρελ σε μια υπερβατική για το είδος της σειρά

Ο ηθοποιός είναι (ξανά) εντυπωσιακά αγνώριστος αλλά απολύτως επιβλητικός στον κεντρικό ρόλο της νέας σειράς του HBO που τοποθετείται στο σύμπαν της DC και του Batman, χωρίς όμως την παρουσία του «σκοτεινού ιππότη».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ελληνίδα διαιτητής: Σχήμα οξύμωρο και ανυπόφορο για πολλούς οπαδούς

Daily / Ελληνίδα διαιτητής: Σχήμα οξύμωρο και ανυπόφορο για πολλούς οπαδούς

Η Βάσω Τσαρούχα άκουσε για άλλη μια φορά χθες χυδαία υβριστικά συνθήματα εις βάρος της. Το γεγονός ότι είχε το «θράσος» να διακόψει προσωρινά τον αγώνα είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί ξανά εναντίον της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Αλήστου μνήμης: Αναδρομή στα 90s, την δεκαετία που άλλαξε για πάντα τον κόσμο της μόδας και όχι μόνο

Daily / Αλήστου μνήμης: Αναδρομή στα ’90s, τη δεκαετία που άλλαξε για πάντα τον κόσμο της μόδας και όχι μόνο

Στη σειρά «In Vogue: The 90s» του Disney+, εμφανίζονται οι πάντες σχεδόν που διαμόρφωσαν το look εκείνης της κρίσιμης δεκαετίας, από την Άννα Γουίντουρ και την Χίλαρι Κλίντον μέχρι την Κέιτ Μος και τον Τζον Γκαλιάνο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
25 χρόνια «Sopranos» με ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη μνημειώδη σειρά και τον δημιουργό της 

Daily / 25 χρόνια «Sopranos» με ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη μνημειώδη σειρά και τον δημιουργό της 

Το ντοκιμαντέρ του HBO με τίτλο «Wise Guy: David Chase and the Sopranos» μάς υπενθυμίζει με τον πιο υποδειγματικό τρόπο τη φοβερή ισχύ που διαθέτει ακόμα η κορυφαία δραματική σειρά όλων των εποχών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ