Tependris vs Tependris

Tependris vs Tependris Facebook Twitter
Γιατί κουνάνε τα χέρια στον αέρα και γιατί φωτογραφίζονται με αυτά τα φουστάνια μάνα και γιος, στα βάθη της υπαίθρου - εκεί όπου διαδραματίστηκαν οι ευριπίδειες «Βάκχες»; Φωτ.: Αντωνάκης
0

Ένα φθινοπωρινό πρωί, στα Βίλια Αττικής, ανάμεσα σε deluxe γιαπιά και μισογκρεμισμένους βυζαντινούς τοίχους, ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Κακανιάς, ντυμένος ως Τεπενδρή-Κλυταιμνήστρα, μαζί με τη μητέρα του, Μίκα Παϊζάνη (η πραγματική κυρία Τεπενδρή), ομοίως ντυμένη ως Τεπενδρή-Κλυταιμνήστρα, πρωταγωνίστησαν σε μια μετα-φροϋδική φωτογράφιση μόδας. Ήταν η τέλεια ευκαιρία για να βρεθούν (ξανά) μαζί επί σκηνής μάνα και γιος, σε ένα παραλήρημα εναλλαγής ρόλων, χωρίς οι απαντήσεις να δείχνουν ξεκάθαρες. Ποιος είναι ποια; Ποια είναι ποιος; Ποια φόρεσε πρώτος τι; Από πού ξεκίνησε όλο αυτό; Τι βλέπει στον καθρέφτη της η δισεκατομμυριούχος χήρα Ελληνοαμερικανού ευπατρίδη με το σχεδόν γελοίο όνομα Τεπενδρής; Γιατί κουνάνε τα χέρια στον αέρα και γιατί φωτογραφίζονται με αυτά τα φουστάνια μάνα και γιος, στα βάθη της υπαίθρου – εκεί όπου διαδραματίστηκαν οι ευριπίδειες «Βάκχες»; Και πάνω από όλα, ποιος άραγε σκέφτηκε να φωνάξει την Απολλωνία Β, θρυλική ιέρεια των '90s, για το μακιγιάζ «Κλυταιμνήστρα η Αιγυπτία»;

Όλα αυτά συνέβησαν κάτω από τον σχεδόν καυτό ήλιο που έκανε την παχιά μάσκαρα να τρέχει, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του enfant terrible της ελληνικής τέχνης Κωνσταντίνου Κακανιά, για τα 30 χρόνια συνεργασίας του με την γκαλερίστα Ρεβέκκα Καμχή.

Κάπου ανάμεσα στο camp και το αληθινό δράμα, η αφήγηση του Κακανιά εξερευνά από βαθιά τραύματα της παιδικής ηλικίας μέχρι τη σεξουαλικότητα, τον καταναλωτισμό, τη θρησκεία, την κοινωνική τάξη, τον εθισμό, την ερωτική επιθυμία, την απόγνωση.

Η έκθεση με τίτλο «Divine Personality Disorder» («Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας») αναδεικνύει την πολυδιάστατη, σχεδόν σχιζοφρενική δουλειά του Κακανιά, ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων dualities, βρίσκεται με το ένα πόδι στην Ελλάδα και με το άλλο στην Καλιφόρνια.

Tependris vs Tependris Facebook Twitter
Όλα αυτά συνέβησαν κάτω από τον σχεδόν καυτό ήλιο που έκανε την παχιά μάσκαρα να τρέχει. Φωτ.: Αντωνάκης

Η έκθεση, που ξεκίνησε στις 23 Οκτωβρίου στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή (Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο), περιλαμβάνει από πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, φωτογραφίες και ηχητικά αρχεία μέχρι και εικονογραφήσεις σε περιοδικά, από το 1994 έως σήμερα. Κάπου ανάμεσα στο camp και το αληθινό δράμα, η αφήγηση του Κακανιά εξερευνά από βαθιά τραύματα της παιδικής ηλικίας μέχρι τη σεξουαλικότητα, τον καταναλωτισμό, τη θρησκεία, την κοινωνική τάξη, τον εθισμό, την ερωτική επιθυμία, την απόγνωση.

Ο ίδιος δηλώνει: «Δεν είμαι σίγουρος ποτέ για τη μέθοδο. Μέσα από την κωμωδία, αναζητώ την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στον εξαιρετικά επιφανειακό κόσμο και τον βαθύτερο εαυτό μου. Είναι συχνά επώδυνο, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκαλύψω τις εμμονές μου».

Tependris vs Tependris Facebook Twitter
Ήταν η τέλεια ευκαιρία για να βρεθούν (ξανά) μαζί επί σκηνής μάνα και γιος, σε ένα παραλήρημα εναλλαγής ρόλων, χωρίς οι απαντήσεις να δείχνουν ξεκάθαρες. Φωτ.: Αντωνάκης
Tependris Vs Tependris Facebook Twitter
Φωτ.: Αντωνάκης
Tependris Vs Tependris Facebook Twitter
Φωτ.: Αντωνάκης
Tependris Vs Tependris Facebook Twitter
Φωτ.: Αντωνάκης
Tependris vs Tependris Facebook Twitter
Φωτ.: Αντωνάκης
Tependris Vs Tependris Facebook Twitter
Φωτ.: Αντωνάκης
Tependris Vs Tependris Facebook Twitter
Φωτ.: Αντωνάκης

Κείμενο: Νίκος Τσεπέτης
Φωτογράφιση: Αντωνάκης
Παραγωγή: Αλέξανδρος Σιμόπουλος
Μαλλιά: Τρύφων Σαμαράς
Μακιγιάζ: Απολλωνία Β
Kοστούμια: Ατελιέ Αρετή
Περούκες: Perucce

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Nikos Tsepetis
www.ammoshotel.com
http://instagram.com/ammoshotel 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς δημιουργεί την οπτική ταυτότητα του 62oυ ΦΚΘ

Πολιτισμός / Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς δημιουργεί την οπτική ταυτότητα του 62oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οι αφίσες του Φεστιβάλ είναι φέτος εκτός από στατικά πόστερ και κινούμενες και έτσι θα απολαύσουμε την κυρία Τεπενδρή να τα δίνει όλα, στις αίθουσες της διοργάνωσης, αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Εικαστικά / Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Tο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο 30 χρόνων από τον θάνατό του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στο ταξίδι του από τη Δύση στην Ανατολή το 1958. Ένα ταξίδι κυριολεκτικό και μεταφορικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια νέα γκαλερί τέχνης άνοιξε στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Ομόνοια

Εικαστικά / Μια νέα γκαλερί τέχνης άνοιξε στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Ομόνοια

Η Χριστίνα Ανδρουλιδάκη μετέφερε τη γκαλερί CAN από το Κολωνάκι στην Ομόνοια και μιλά για τη γοητεία του κέντρου και για την αρμονική συνύπαρξη με τις προκλήσεις της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στην Tate Modern και Tate Britain, στα έργα της δωρεάς Δ. Δασκαλόπουλου

Εικαστικά / «Η τέχνη έχει νόημα μόνο όταν βρίσκεται σε συνδιαλλαγή»: Η Tate υποδέχεται τα έργα της δωρεάς Δασκαλόπουλου

Έργα των Louise Bourgeois, Βλάση Κανιάρη, Martin Kippenberger, Damien Hirst και πολλών ακόμα μεγάλων ονομάτων της σύγχρονης τέχνης περιλαμβάνονται στη δωρεά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και φιλοξενούνται πλέον σε νέες εκθέσεις στην Tate Modern και στην Tate Britain.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι δουλειά έχει ένα ρομπότ στην οδό Κριεζώτου;

Εικαστικά / Τι δουλειά έχει ένα ρομπότ στην οδό Κριεζώτου;

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει τη φθινοπωρινή της βιτρίνα με ένα ρομπότ εντυπωσιακών διαστάσεων, φιλοδοξώντας να ανοίξει μια νέα συζήτηση για το αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης σε πεδία δημιουργίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Anna Boghiguian: Μια ακάματη ταξιδεύτρια επιστρέφει με νέα έκθεση στην Ελλάδα

Εικαστικά / Το εκπληκτικό ταξίδι της Anna Boghiguian καταλήγει στην Αθήνα ― μια συνέντευξη

Με αφορμή τη νέα της έκθεση στον Πειραιά, η σπουδαία καλλιτέχνις, που παρουσιάζει παράλληλα μια εκπληκτική εγκατάσταση στην Tate Modern, μας μίλησε για τις εμπειρίες μιας ζωής και για όσα τη συνδέουν με τον Καβάφη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Πικάσο και η μαγεία της χαρακτικής σε μια μοναδική έκθεση

Εικαστικά / Ο Πικάσο και η μαγεία της χαρακτικής σε μια μοναδική έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο

Το μουσείο παρουσιάζει εκατό περίπου εκτυπώσεις έργων του Πικάσο, από τις 500 και πλέον που έχει στη συλλογή του, οι οποίες περιλαμβάνουν και έργα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ξανά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Art Athina 2024 με έμφαση στο design, την οικολογία, τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Εικαστικά / Art Athina 2024 με έμφαση στο design, την οικολογία, τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Συνεπής στο ετήσιο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό της πόλης, μία από τις παλιότερες φουάρ της Ευρώπης, η Art Athina, ανοίγει τις πύλες της στο ιστορικό μέγαρο του Ζαππείου με τη συμμετοχή των σημαντικότερων ελληνικών αιθουσών τέχνης, διεθνών γκαλερί και μια σειρά από παράλληλα πρότζεκτ και δράσεις κάθε είδους για μεγάλους και παιδιά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ