Η «ψήφος της λεβάντας» και οι αμερικανικές εκλογές

Η woke κουλτούρα, η «ψήφος της λεβάντας» και οι αμερικανικές εκλογές Facebook Twitter
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ανησυχία στα πιο ευαίσθητα και, βέβαια, στα πιο ευάλωτα κομμάτια της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Φωτ.: Justin Sullivan/ Getty Images/ Ideal Image
0


Η ΛΟΑΤΚΙ+ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ των ΗΠΑ, η οποία φέρεται να αντιπροσωπεύει ένα 7-10% του εκλογικού σώματος, βρέθηκε συχνά στην επικαιρότητα την περίοδο πριν από τις τελευταίες αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Μπορεί τη φορά αυτή να μην υπήρξε κάποιο σημαντικό διακύβευμα που να την αφορούσε, όπως ο γάμος, που επί Ομπάμα θεσπίστηκε σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όμως οι επιθέσεις κατά των ταυτοτικών πολιτικών, της «δικτατορίας της πολιτικής ορθότητας» και της woke κουλτούρας –οι οπαδοί του Τραμπ, της αμερικανικής «Δεξιάς του Κυρίου» και γενικότερα της alt right πανηγυρίζουν τον «θρίαμβο» επί αυτών μετά την επανεκλογή του‒, τις ιδέες και τις διεκδικήσεις εκείνης στόχευαν καταρχάς ή, έστω, ενός πολύ υπολογίσιμου κομματιού της.

Κάποιοι μάλιστα υπέδειξαν την εστίαση στις πολιτικές της ταυτότητας που οι εκ δεξιών αντίπαλοί της προβάλλουν ως το «νέο κατεστημένο» ως μία από τις κύριες αιτίες που έχασαν οι Δημοκρατικοί και όχι, ας πούμε, το ότι έχουν χάσει από καιρό την επαφή τους με τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα, τα οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αποτελούν τον φυσικό τους χώρο (ίσως θα έπρεπε να διαβάσουν λίγο Εντουάρ Λουί). Και πώς αλλιώς, εφόσον η οικονομία και το κοινωνικό κράτος ήταν οι «μεγάλοι απόντες» στις προεκλογικές διακηρύξεις και στα ντιμπέιτ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ «απογύμνωσε» το πλαίσιο προστασίας από τις διακρίσεις στην υγειονομική περίθαλψη αναφορικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου που είχε οριστεί επί προεδρίας Ομπάμα, ανοίγοντας έτσι την πόρτα στην άρνηση παροχής ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με άλλοθι θρησκευτικές ή ηθικές αντιλήψεις.

Αν και η λεγόμενη «ροζ ψήφος» ή «ψήφος της λεβάντας», όπως ονομάζεται, δεν εξαρτήθηκε, εννοείται, αποκλειστικά από τη στάση των δύο υποψηφίων απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών ΛΟΑΤΚΙ+ ψηφοφόρων τάχθηκε, λόγω αυτού, στο πλευρό των Δημοκρατικών. Γνωστές ΛΟΑΤΚΙ+ προσωπικότητες και ιστότοποι απεύθυναν μάλιστα εκκλήσεις στα μέλη της κοινότητας να μην ψηφίσουν τον «ρατσιστή, σεξιστή και δημαγωγό Τραμπ», προβάλλοντας τις macho, μισογύνικες και οριακά ομοφοβικές, στην καλύτερη, απόψεις του ίδιου και των ψηφοφόρων του.

Η woke κουλτούρα, η «ψήφος της λεβάντας» και οι αμερικανικές εκλογές Facebook Twitter
Σύμφωνα με πανεθνική έρευνα της Human Rights Campaign που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο, ένα 77% των Αμερικανών ΛΟΑΤΚΙ+ θα ψήφιζε την Κάμαλα Χάρις, έναντι μόλις 8% που προτιμούσε τον Τραμπ. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Δείγματα αυτών υπάρχουν εξάλλου και στην περίφημη «Ατζέντα 47», στην οποία συχνά αναφερόταν κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Μάλιστα, σε ένα βίντεο που περιλαμβανόταν σε αυτήν, ο Τραμπ ισχυριζόταν ψευδώς ότι τα τρανς άτομα και η δυσφορία φύλου δεν υπήρχαν «μέχρι που η ριζοσπαστική αριστερά τα εφηύρε» και κατηγόρησε τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι προωθούν την ορμονοθεραπεία και τις χειρουργικές επεμβάσεις με σκοπό το κέρδος.

«Πρόκειται για μια τρέλα που υπό την ηγεσία μου θα τερματιστεί» δήλωνε, χωρίς ωστόσο να παράσχει κανένα στοιχείο για τη «συνωμοσία» που επικαλέστηκε. Γεγονός είναι ότι, όπως συμβαίνει πλέον σε πολλές χώρες, στο στόχαστρο των απανταχού αντιδραστικών δεν βρίσκονται τόσο οι γκέι και οι λεσβίες, ιδίως αν είναι αρκετά ομοκανονικοί και «καθωσπρέπει», αλλά τα τρανς και τα non binary άτομα και η όλη έμφυλη ταυτοτική προβληματική.

Σύμφωνα με πανεθνική έρευνα της Human Rights Campaign που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο, ένα 77% των Αμερικανών ΛΟΑΤΚΙ+ θα ψήφιζε την Κάμαλα Χάρις, έναντι μόλις 8% που προτιμούσε τον Τραμπ. Το υπόλοιπο 15% ήταν είτε αναποφάσιστοι, είτε προέκριναν άλλον υποψήφιο, είτε την αποχή, ενώ σε προηγούμενη δημοσκόπηση της GLAAD οι μισοί σχεδόν ΛΟΑΤΚΙ+ ψηφοφόροι δήλωναν ότι είχαν υποστεί διακρίσεις, μπούλινγκ ή παρενοχλήσεις εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους. Ας δούμε, όμως, τους λόγους που η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ανησυχία στα πιο ευαίσθητα και, βέβαια, στα πιο ευάλωτα κομμάτια της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ειδικά:  

• Στην πρώτη του προεδρική θητεία ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε δικαστές με ομοφοβικό παρελθόν σε διάφορες βαθμίδες, ακόμα και στο Ανώτατο Δικαστήριο (Neil Gorsuch και Brett Kavanaugh), κάτι που ευνόησε την ανισότητα στο θεσμικό πεδίο και την αναθεώρηση θετικών νομοθεσιών σε ορισμένους τομείς. Τίποτα δεν προμηνύει ότι θα αλλάξει ρότα ως προς αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κόντρα στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, είχε ταχθεί κατά της νομοθεσίας περί ισότητας (Equality Act) που περιλάμβανε και την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τις διακρίσεις (εν τέλει τον Μάιο του 2020 η εν λόγω νομοθεσία εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία πιθανότατα θα πλειοψηφούν επίσης οι Ρεπουμπλικάνοι).

Η woke κουλτούρα, η «ψήφος της λεβάντας» και οι αμερικανικές εκλογές Facebook Twitter
O Tραμπ προτίθεται να γενικεύσει στην εκπαίδευση την πολιτική «don’t say gay» που θέτει περιορισμούς στις ενδοσχολικές συζητήσεις περί φύλου και σεξουαλικότητας. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

• Έχει υποσχεθεί ότι εφόσον επανεκλεγεί Πρόεδρος, όπερ και (δυστυχώς) συνέβη, θα προωθήσει μια ομοσπονδιακή πολιτική απαγόρευσης της φυλομετάβασης τρανς ανηλίκων που θα περιλαμβάνει την ποινική δίωξη γιατρών που προχωρούν σε αυτές. Όσο «λεπτό» κι αν θεωρείται αυτό το θέμα, σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό και δαιμονοποιήσεις.

• Προτίθεται, επιπλέον, όπως ανέφερε και στην «Ατζέντα 47», να γενικεύσει στην εκπαίδευση την πολιτική «don’t say gay» που θέτει περιορισμούς στις ενδοσχολικές συζητήσεις περί φύλου και σεξουαλικότητας (όπως και σε κάθε συζήτηση για μαρξιστικές ιδέες και κριτικές φυλετικές θεωρίες, παραπέμποντας στον «Κόκκινο Τρόμο» των μακαρθικών ’50s), να θεσπίσει την απαγόρευση συμμετοχής τρανς μαθητών σε αθλητικές δραστηριότητες –«οι άντρες μπορούν να νικήσουν τις γυναίκες και να κερδίσουν μετάλλια», κάγχαζε στο τελευταίο προεκλογικό του σποτ με τίτλο «We Fight», αναφερόμενος στην πολυσυζητημένη Αλγερινή πυγμάχο Ιμάν Κελίφ ‒ αλλά και να περικόψει την κρατική χρηματοδότηση σε σχολεία που δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για το μπούλινγκ ή/και ευνοούν τις διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητών.

• Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ «απογύμνωσε» το πλαίσιο προστασίας από τις διακρίσεις στην υγειονομική περίθαλψη αναφορικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου που είχε οριστεί επί προεδρίας Ομπάμα, ανοίγοντας έτσι την πόρτα στην άρνηση παροχής ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με άλλοθι θρησκευτικές ή ηθικές αντιλήψεις.

Το πλαίσιο αυτό επανήλθε επί Μπάιντεν, αλλά τίποτα δεν εγγυάται ότι θα γίνει σεβαστό από τον προκάτοχο και νυν διάδοχό του στον Λευκό Οίκο. Επιπλέον είχε, διαβάζω, επιτρέψει διακρίσεις σε προγράμματα αναδοχής παιδιών από ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια, ενώ δυσκόλεψε τη χορήγηση υπηκοότητας σε παιδιά Αμερικανών πολιτών που κυοφόρησαν παρένθετες μητέρες στο εξωτερικό.

• Με δεδομένο ότι θα συνεχίσει τη σκληρή αντιμεταναστευτική του πολιτική, ο Τραμπ αναμένεται να δυσκολέψει κι άλλο την παροχή ασύλου και σε ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες, ενώ είναι πολύ πιθανό να απαγορεύσει εκ νέου την ύψωση σημαίας με το ουράνιο τόξο σε πρεσβείες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Μήνα Περηφάνιας σε ένδειξη αναγνώρισης και αλληλεγγύης. Υπόψη ότι ο ίδιος, ως Πρόεδρος, είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μια πρωτοφανή ενέργεια που δεν αποκλείεται καθόλου να επαναλάβει.  

• «Η Κάμαλα είναι για “αυτούς”. Ο πρόεδρος Τραμπ είναι για σένα», ήταν ένα ακόμα «κριντζ» προεκλογικό σύνθημα του Ντόναλντ, με το «αυτούς» να αναφέρεται στον πρώτο πληθυντικό που χρησιμοποιούν άτομα που προσδιορίζονται ως non binary. Αλλά και ο διασημότερος υποστηρικτής του, ο μεγιστάνας Έλον Μασκ δεν θέλει ούτε να ακούει για τρανς και non binary αφότου το παιδί του έκανε φυλομετάβαση. Η 20χρονη σήμερα Βίβιαν Τζένα Γουίλσον που αποκήρυξε τον πατέρα της αλλάζοντας και το επώνυμό της, με έναν έξαλλο Μασκ να την αποκηρύσσει επίσης, δήλωσε απογοητευμένη ότι σκέπτεται να μεταναστεύσει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Στον αντίποδα, η ηθοποιός Τζέιμι Λι Κέρτις που έχει επίσης τρανς κόρη προέβλεψε «μαύρες μέρες» για γυναίκες και  λοατκι και κάλεσε κάθε προοδευτικό άνθρωπο «να αγωνιστεί ενάντια στην τυραννία».

• Ο γνωστός δημοσιογράφος και ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής Michelangelo Singorile, τον οποίο ο Τραμπ είχε κατηγορήσει σε tweet του ότι «προωθεί μια αριστερίστικη προπαγάνδα, ξεσκίζοντας όσους γκέι διαφωνούν μαζί του», θεωρεί πιθανό δικαστές που επηρεάζει να υπονομεύσουν θεσμικά την ισότητα στον γάμο, θεωρεί δε ότι οι οικονομικές και αντιδικαιωματικές πολιτικές του «θα μετατρέψουν τις ΗΠΑ στον σκουπιδοτενεκέ του πλανήτη». Διατυπώνονται, επιπλέον, φόβοι ότι η νέα ρεπουμπλικανική κυβέρνηση θα επαναφέρει την απαγόρευση της κατάταξης τρανς και οροθετικών ανθρώπων στον επαγγελματικό στρατό των ΗΠΑ. Η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ είχε αφαιρέσει από καταδικασμένους σε φυλάκιση τρανς ανθρώπους το δικαίωμα να επιλέγουν ανδρική ή γυναικεία φυλακή.   

• Άγνωστο, εξάλλου, παραμένει το αν θα απαλειφθούν εκ νέου οι όποιες αναφορές σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα από κυβερνητικούς ιστότοπους και αν το προσωπικό δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, μαζί και των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDC), θα λάβουν ξανά οδηγίες να μη χρησιμοποιούν επίσημα τον όρο τρανς. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε αποφύγει στην πρώτη του προεδρική θητεία κάθε αναφορά στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα κατά τις ομιλίες του για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS.

Info: Αν ενδιαφέρεστε για την ιστορία της ΛΟΑΤΚΙ+ ψήφου στις αμερικανικές εκλογές από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα, ιδού μια σειρά από κατατοπιστικά βιβλία, πηγές, συλλογές και βάσεις δεδομένων. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συζήτηση του προϋπολογισμού με το βλέμμα στραμμένο στο 2027

Βασιλική Σιούτη / Η συζήτηση του προϋπολογισμού με το βλέμμα στραμμένο στο 2027

Με το πολιτικό τοπίο να βρίσκεται υπό συνεχή αναδιαμόρφωση και την κινητικότητα να συνεχίζεται, η κεντρική πολιτική μάχη που θα δοθεί αυτές τις ημέρες αφορά την οικονομία και είναι για τον προϋπολογισμό του 2025
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέρκελ και Τσίπρας, μία φιλία που γεννήθηκε στην κρίση 

Οπτική Γωνία / Μέρκελ και Τσίπρας, μία φιλία που γεννήθηκε στην κρίση 

Πώς η Μέρκελ της «συντηρητικής νομενκλατούρας» ενθουσιάστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο έλεγε ότι «ο μικρός μαθαίνει γρήγορα», και όσα μας υπενθύμισαν τα απομνημονεύματα της.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Στις ΗΠΑ οι πολίτες ψηφίζουν για την οικονομία, όχι για τη woke ατζέντα»

Διεθνή / «Στις ΗΠΑ οι πολίτες ψηφίζουν για την οικονομία, όχι για τη woke ατζέντα»

Γιατί η εργατική τάξη υποστήριξε τον Τραμπ; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζέφρι Σακς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ