Ένα τριαντάχρονο, μυσταγωγικό ταξίδι στην Ελευσίνα του τότε και του τώρα

CHECK H Βάνα Ξένου στην Ελευσίνα Facebook Twitter
Το «Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο» της Βάνας Ξένου αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στην ιστορία, τη μνήμη και τη σύγχρονη ταυτότητα της πόλης, ένα μυσταγωγικό ταξίδι σε μορφή έκθεσης.
0


Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΒΑΝΑ ΞΕΝΟΥ άκουσε πρώτη φορά να μιλάνε για την Ελευσίνα μικρό κορίτσι, καθώς έφταναν στην πατρική επιχείρηση σάκοι με τσιμέντο που επάνω τους έγραφε ΤΙΤΑΝ. Θυμάται ότι «επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για το κόψιμο των τσιμεντόλιθων, υλικό φθηνό που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι που έφθαναν από την επαρχία για να στεγάσουν τις οικογένειές τους. Η επιχείρηση, περνώντας σε άλλη μορφή, μεταφέρθηκε στην Ιερά Οδό.

Ήταν η περίοδος των μεγάλων κατεδαφίσεων στην Αθήνα, όταν μεταφέρονταν αρχιτεκτονικά μέρη από εμβληματικά κτίρια του 19ου αιώνα. Παράλληλα με την επιδρομή των υλικών του παρελθόντος, εγώ εισήλθα σε ένα ακόμα πιο μακρινό παρελθόν, καθώς η ελληνική αρχαιότητα είχε εγκατασταθεί μέσα μου κατά την προετοιμασία μου για τη Σχολή Καλών Τεχνών, όταν σχεδίαζα με επιμονή στο Αρχαιολογικό Μουσείο».

Για την εικαστικό, όμως, η σύνδεση με το παρελθόν έγινε κυρίως χάρη στα βιβλία. Ανάμεσα στις συναναστροφές της κυριαρχούσε το ενδιαφέρον για τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, η ευρηματική γραφή του αποτελούσε το κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις τους. Μέχρι που έπεσε στα χέρια της το βιβλίο του «Προς εκκλησιασμόν».

Το «Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο» αποτελεί ένα σύνθετο καλλιτεχνικό εγχείρημα το οποίο θα συνδυάζει την πρωτότυπη μεθοδολογία έρευνας και τη σύνθεση αρχείου με το εικαστικό έργο και τις ερευνητικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις για τον δημόσιο χώρο.

Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν το ξαναβρήκε στη βιβλιοθήκη του σπιτιού της, θέλησε να θυμηθεί τι ήταν εκείνο που την είχε συναρπάσει στα νεανικά της χρόνια. «Είχε πολλές σημειώσεις στις σελίδες του και ήθελα να δω τι ήταν εκείνο που τόσο με ενδιέφερε. Αναφερόταν στα Ελευσίνια Μυστήρια. Μου έκανε τότε εντύπωση το κρυπτικό στοιχείο που είδε ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης στα Μυστήρια».

CHECK H Βάνα Ξένου στην Ελευσίνα Facebook Twitter
Έργο της Βάνας Ξένου.

Ο σπόρος είχε πέσει, ωστόσο η σχέση της με την Ελευσίνα ήταν καρμική: «Η δεύτερη, καθοριστική συνάντηση, καθώς τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη, ήταν όταν έσκυψα πάνω από ένα σωρό εγκαταλελειμμένα βιβλία και το μάτι μου έπεσε σε μια γνωστή έκδοση του Carl Kerenyi με τον τίτλο "Αρχετυπική εικόνα μητέρας και κόρης". Ήταν αρκετή αυτή η ανάγνωση για να ξεκινήσω ένα επιτοίχιο έργο ως ένα είδος ημερολογίου. Όμως αυτό που με συγκλόνισε και με έφερε ακόμα πιο κοντά στην Ελευσίνα ήταν το βιβλίο του Φρίντριχ Νίτσε "Χαρούμενη γνώση"».

Μετά από μια σημαντικότατη διαδρομή με άπειρες ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις διεθνώς, η Βάνα Ξένου επιστρέφει τον Μάρτιο του 2025 στην Ελευσίνα με μια αναδρομική έκθεση με τον τίτλο «Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο» στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πρόκειται για μια μεγάλη έκθεση-εγκατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και στο Εργοστάσιο Ίρις, η οποία θα παρουσιάζει το σύνολο της εργασίας της καταξιωμένης γλύπτριας και ομότιμης καθηγήτριας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ένα σύνθετο καλλιτεχνικό εγχείρημα το οποίο θα συνδυάζει την πρωτότυπη μεθοδολογία της έρευνας και τη σύνθεση αρχείου με το εικαστικό έργο και τις ερευνητικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις για τον δημόσιο χώρο. Ένα έργο το οποίο ευελπιστεί να αναδείξει τα πολλαπλά αφηγήματα της Ελευσίνας, δηλαδή τις αφετηρίες της ιστορικής, φυσικής και ανθρωπολογικής υπόστασης της πόλης.

Παράλληλα, θα ενσωματώνει γραπτές και προφορικές αφηγήσεις, καθώς και το «Αρχείο από την ευθραυστότητα της μνήμης στην ανάγκη της μαρτυρίας» με απεικονίσεις, αναπαραστάσεις και χαρτογραφήσεις της πόλης σε συνδυασμό με πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σχετικά με την Ελευσίνα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα προβληθεί τόσο το εικαστικό όσο και το θεωρητικό έργο της Ξένου, αποτέλεσμα της τριαντάχρονης έρευνάς της πάνω στη σύγχρονη Ελευσίνα, στην ιστορία της βιομηχανικής Ελλάδας και στα Ελευσίνια Μυστήρια. Αυτό το έργο έχει παρουσιαστεί διαδοχικά σε διαφορετικούς χώρους, χώρες και πόλεις και αφορά τις μακροχρόνιες έρευνές της πάνω στην αρχαιότητα.  

Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν οι αποκρυπτογραφημένες διηγήσεις του Πλουτάρχου, του Ηροδότου και των τραγικών ποιητών αναφορικά με τις τελετές και το τρίπτυχο μύηση - τελετή - εποπτεία που τις πλαισιώνει, οι ανεξάντλητες μελέτες γύρω από την ερμηνεία τους, ο Ομηρικός Ύμνος προς τη Δήμητρα, η ελευσίνια διαθήκη του Σικελιανού και το βιβλίο «Αρχετυπική εικόνα μητέρας και κόρης».

CHECK H Βάνα Ξένου στην Ελευσίνα Facebook Twitter
Έργο της Βάνας Ξένου.

Μια γέφυρα ανάμεσα στην ιστορία, τη μνήμη και τη σύγχρονη ταυτότητά της, ένα μυσταγωγικό ταξίδι σε μορφή έκθεσης, η οποία θα αποτελείται από τις εξής ενότητες:

Γιατί η Ελευσίνα σήμερα – Από τη μελαγχολία στο όραμα: Αναδρομική έκθεση του συνολικού έργου των τριάντα χρόνων της Βάνας Ξένου για την Ελευσίνα.

Ελευσίνα «Η πόλη ως Ανοιχτό Μουσείο»: Έκθεση των σχεδίων της πρότασης σε μεγάλη κλίμακα.

• Παρουσίαση του αρχείου της ερευνητικής εργασίας «Από την ευθραυστότητα της μνήμης στην ανάγκη της μαρτυρίας», η οποία αναδεικνύει με πρωτότυπο μεθοδολογικά τρόπο αλλά και μέσα από νέο υλικό χαρτογράφησης και λοιπών απεικονίσεων τις πολλαπλές ταυτότητες της πόλης. Η παρουσίαση θα αξιοποιεί όσο το δυνατό περισσότερες γραπτές αναπαραστάσεις /χαρτογραφήσεις/αποτυπώσεις ερειπίων τα οποία αποτελούν μέρος της Ιστορίας αλλά και του υπό διαμόρφωση παρόντος κατά τη μετάβαση από το αρχείο της μνήμης στη σύγχρονη πόλη.

Σε όλη της την πορεία η Βάνα Ξένου ερεύνησε –αν και θα μπορούσαμε να πούμε ότι περισσότερο ερμήνευσε– την επιρροή και τη θέση της αρχαιότητας στο σήμερα. Η ίδια διευκρινίζει ότι το «ταξίδι» της στην αρχαία ελληνική εμπειρία, στο παρελθόν, δεν αποτελεί κίνηση προς τα πίσω αλλά στροφή προς τα μέσα. Όσον αφορά το ερώτημα «γιατί η αρχαιότητα σήμερα;», η απάντησή της είναι ότι ανατρέχει στις πηγές ή, καλύτερα, στις αιώνια ενεργές δυνάμεις των πρωταρχικών όντων που προσέφεραν με τις τελετουργίες οι μύστες σαν μια αχτίδα φωτός προς αναζήτηση δημιουργικότητας .

Το εγχείρημα «Γιατί η Ελευσίνα σήμερα - Από τη μελαγχολία στο όραμα» συνδιαλέγεται με τον τρόπο που η ίδια προσεγγίζει ερευνητικά και σχεδιαστικά την πόλη ως ανοιχτό μουσείο και εκκινεί από τη διττή ταυτότητά της ως ενός από τα μεγαλύτερα ιερά του αρχαίου κόσμου και συγχρόνως του σημαντικότερου βιομηχανικού κέντρου της νεότερης Ελλάδας. Γι' αυτή την προσέγγιση άντλησε έμπνευση και από το βιβλίο του Αντρέ Μαλρό «Το φανταστικό μουσείο». Έτσι παρήχθη ένας καταλύτης που θα αναζωογονήσει και θα επιφέρει αλλαγές στην πόλη της Ελευσίνας.

Όπως εξηγεί «έχει σημασία ότι αυτά για τα οποία διαβάσαμε είναι παρόντα, επιτρέποντας μια νοητική κατασκευή βάσει μιας κριτικής αποκατάστασης, η οποία στηρίζεται στην ανάκληση των θραυσμάτων που αφορούν την έννοια του ίχνους και του ερειπίου» – άλλωστε, το Φανταστικό Μουσείο γεννήθηκε από την ανάγκη για μια βαθιά μεταμόρφωση. Και συμπληρώνει: «Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πάντα εκτός από το παρελθόν, το οποίο δεν έχει επιστροφή. Όταν λέμε "στρέφομαι πίσω/επιστρέφω" εννοούμε ότι διευρύνουμε το υπάρχον, αποσπώντας το από εκείνο που θα έρθει στο μέλλον».

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ. 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμό Μουσείο: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την Ελευσίνα μέσα από μια έκθεση

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Ωμό Μουσείο»: Όσα θέλετε να μάθετε για την Ελευσίνα μέσα από μια έκθεση

Η Αργυρώ Μποζώνη συζητά με την αρχιτέκτονα-μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη για τη σημασία της δράσης «Μυστήριο 29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο», τη σύνδεσή της με την Ελευσίνα, την ιστορία και τους κατοίκους της.
THE LIFO TEAM
Ο κόσμος χρειάζεται μια νέα Ελευσίνα

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Ο κόσμος χρειάζεται μια νέα Ελευσίνα

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την πρόεδρο και συνιδρύτρια του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, για το πρώτο συμπόσιο μιας σειράς ετήσιων συναντήσεων που φιλοδοξούν να τοποθετήσουν εκ νέου την Ελευσίνα σε παγκόσμιο επίπεδο ως σημείο αναφοράς σε θέματα συνειδητότητας, αυτοβελτίωσης και σύνδεσης με τον εαυτό μας, τους άλλους και τη φύση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μνήμες της Ελευσίνας μέσα από μια σειρά περιπατητικών διαδρομών

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μνήμες της Ελευσίνας μέσα από μια σειρά περιπατητικών διαδρομών

Οι συνιδρύτριες της κοινωνικο-πολιτισμικής εταιρίας «Περίπατος», Ευαγγελία Πελεντρίδου και Μάρω Μάγουλα μιλούν στον Χρήστο Παρίδη για το Μυστήριο 68 – ΣΤΑΛΚΕΡ, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις της 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θόδωρος, γλύπτης: Αντί αναδρομικής» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικά / Ο γλύπτης Θόδωρος παίρνει επιτέλους την αναδρομική έκθεση που του αξίζει

Ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ, το ανατρεπτικό του έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παραδοσιακής γλυπτικής, παρουσιάζεται μέσα από έντεκα ενότητες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Εικαστικά / Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Αμερική αφιερωμένη στο έργο του Γερμανού ζωγράφου που στους πολλούς είναι γνωστός για τον πίνακα «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
CHECK Έκθεση Ephemeral Party

Εικαστικά / Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Οι χώροι στάθμευσης αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σημαντικές εικαστικές εκθέσεις - Χειμώνας 2025

Εικαστικά / 10 νέες εικαστικές εκθέσεις για το επόμενο τρίμηνο

Καθώς το επόμενο διάστημα αποτελεί μεταβατική περίοδο εν αναμονή σημαντικών εκθέσεων που θα δούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025, κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση των επόμενων εβδομάδων, στις οποίες κυριαρχεί η ελληνική εικαστική σκηνή, με σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες, ενώ επιστρέφει στην Εθνική Πινακοθήκη η περίφημη σειρά χαρακτικών του Γκόγια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο Τζεφ Κουνς στα 70

Εικαστικά / «Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο πολυεκατομμυριούχος Τζεφ Κουνς στα 70

Λίγο πριν τα 70ά του γενέθλια, ο διάσημος και αμφιλεγόμενος εικαστικός συμμετέχει σ’ έναν «διάλογο» με το ίνδαλμά του, τον Πάμπλο Πικάσο. Υπάρχουν όμως κοινά στοιχεία ανάμεσά τους;
THE LIFO TEAM