48 ώρες στο Ρέθυμνο

48 ώρες στο Ρέθυμνο που πάντα σε εκπλήσσει Facebook Twitter
Όποια εποχή κι αν πάτε το Ρέθυμνο θα σας κλέψει την καρδιά. Φωτ.: Robert Anasch/ Unsplash
0

Η πρώτη μας γνωριμία με το Ρέθυμνο ήταν μάλλον αστεία. Φτάνοντας από τα Χανιά με μηχανή –τα αρχαία εκείνα χρόνια που δεν υπήρχε GPS και πηγαίναμε λίγο στην τύχη–, καταφέραμε να μη βρούμε καν την Παλιά Πόλη. Ήπιαμε τον καφέ μας στην παραλιακή, κάναμε μια βόλτα πέρα-δώθε και επιστρέψαμε στη βάση μας, θεωρώντας ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα. 

Πάρα πολλά χρόνια μετά, βρεθήκαμε πάλι στο Ρέθεμνος, όπως το λένε οι ντόπιοι, αναζητώντας το ανέφικτο: να νοικιάσουμε φοιτητική γκαρσονιέρα για το «υψηλόν μικρόν», που μεγάλωσε σε χρόνο dt. Ξενυχτισμένοι, καθώς είχαμε ταξιδέψει όλο το βράδυ καθιστοί, μούσκεμα από την καταιγίδα –που ξέσπασε άμα τη αφίξει μας– και κατααγχωμένοι, καθίσαμε στην παραλιακή να ανασυνταχθούμε και να πάρουμε αποφάσεις, μετά από ώρες αναζήτησης στη σύγχρονη πλευρά της πόλης. 

Αφού ο κύβος ερρίφθη, ρωτήσαμε τον Άλκη πώς του φαίνεται ο τόπος όπου θα ζήσει τα επόμενα χρόνια και τον ακούσαμε έκπληκτοι να μας λέει ότι ανυπομονεί να δει την Παλιά Πόλη. «Εδώ είναι», του είπαμε, δείχνοντας το παραλιακό μέτωπο με τα περιποιημένα κτίσματα. «Είστε κουτοί», μας απάντησε και άνοιξε τον χάρτη στο κινητό του για να μας διαφωτίσει. Ε, κάπως έτσι γνωρίσαμε και λατρέψαμε το Ρέθυμνο – ολόκληρο.

Πρώτη ημέρα

Ο αυτονόητος προορισμός όποιου επισκέπτεται το Ρέθυμνο για δυο μέρες είναι η Παλιά Πόλη, που διαφέρει αρκετά από το Ηράκλειο και τα Χανιά και είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της Κρητικής Αναγέννησης. 

Αν υπήρχε τρόπος να προσγειωθεί κανείς με κλειστά μάτια στο ιστορικό κέντρο –από τα καλύτερα διατηρημένα στην Ελλάδα–, θα πίστευε ότι βρίσκεται στην Ιταλία, μιας και τα ίχνη της Ενετοκρατίας είναι ανεξίτηλα και προφανή.

Η πόλη, παρότι γύρω της υπάρχουν πανέμορφες παραλίες και φαράγγια που την καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή το καλοκαίρι, παραμένει γοητευτική όλες τις εποχές, ενώ τα τελευταία χρόνια το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι αποτελεί πόλο έλξης και γίνεται όλο και πιο γνωστό και εκτός Κρήτης. 

Η Παλιά Πόλη, όπως την αντικρίζει ο επισκέπτης σήμερα, αναπτύχθηκε μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του Ρεθύμνου από τον Ουλούτζ Αλή, στις 7 Ιουλίου 1571. Οι Βενετοί για λόγους ασφαλείας αποφάσισαν να οχυρώσουν τον λόφο του Παλαιοκάστρου και το 1573 θεμελιώθηκε η περίφημη Φορτέτζα, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Sforza Palllavicini.

48 ώρες στο Ρέθυμνο  Facebook Twitter
Οι βασικοί δρόμοι του ενετικού Ρεθύμνου παραμένουν απαράλλακτοι από τον 16ο αιώνα.

Καθώς το κάστρο αποδείχθηκε μικρό για να συμπεριλάβει όλες τις ιδιωτικές κατοικίες, η πόλη με τον αναγεννησιακό χαρακτήρα, που ακολουθούσε τα ενετικά πρότυπα, άρχισε να απλώνεται έξω από αυτό. Θα συναντήσετε εκατοντάδες δημόσια και ιδιωτικά πολυτελή κτίρια της εποχής εκείνης, μαζί με αυτά που προστέθηκαν την εποχή της Τουρκοκρατίας, ξεκινώντας τις βόλτες στην πόλη, μπαίνοντας από τη «Μεγάλη Πόρτα», μία από τις τρεις πύλες των τειχών του Ρεθύμνου, τα οποία δεν σώζονται πια.

Η πρώτη σκέψη, όταν έρχεται κανείς σε επαφή με τέτοια ομορφιά, είναι να αρχίσει να περιφέρεται κατά βούληση, ανακαλύπτοντας κάθε φορά και κάτι καινούργιο. Στην επόμενη φάση καλό είναι να οργανωθείτε, για να προλάβετε να δείτε τα «sos», που είναι μπόλικα και ξεχωριστά.

Οι βασικοί δρόμοι του ενετικού Ρεθύμνου παραμένουν απαράλλακτοι από τον 16ο αιώνα: η Εθνικής Αντιστάσεως, η Αρκαδίου, με τα βενετσιάνικα αρχοντικά και το Τζαμί του Καρά Μουσά Πασά, και η Νικηφόρου Φωκά –ή Μακρύ Στενό, για ευνόητους λόγους– συγκεντρώνουν τα περισσότερα μνημεία. Δεν θα δυσκολευτείτε να εντοπίσετε τον Άγιο Φραγκίσκο, όπου εδρεύει το ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο, τη Santa Maria που μετατράπηκε στη συνέχεια στο εντυπωσιακό Τζαμί Νερατζέ και τώρα στεγάζει το Ωδείο, και την αγαπημένη μου Κυρία των Αγγέλων, που έχει το τρυφερό υποκοριστικό Μικρή Παναγία.

48 ώρες στο Ρέθυμνο  Facebook Twitter
Mία από τις τρεις πύλες των τειχών του Ρεθύμνου.

Αν θέλετε να πάρετε μια ανάσα, αξίζει να κατευθυνθείτε προς την Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου κυριαρχεί το κτίριο που σήμερα φιλοξενεί την Περιφέρεια Ρεθύμνου, το ίδιο ακριβώς που στέγαζε το Οθωμανικό Διοικητήριο από το 1847 και που χρησιμοποιήθηκε το 1898 ως κατοικία του Ύπατου Αρμοστή της Κρήτης – εξού και «Ανάκτορο του πρίγκιπα Γεωργίου». Αναζητήστε το Καφενείο του Ριτζά, πιείτε μια ρακή με τα συμπαρομαρτούντα –παρεμπιπτόντως, δεν έχω καλύτερο από το να τρώω στα καφενεία της Κρήτης– και ετοιμαστείτε για τη συνέχεια.

Η κεντρική πλατεία των Βενετών, η Piazza, βρίσκεται στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Στην περιοχή θα δείτε την εξαιρετικά καλοδιατηρημένη Loggia, έδρα της Λέσχης Ευγενών και έργο του διάσημου Βερονέζου αρχιτέκτονα Michel Sanmicheli. Πρόκειται για το μόνο δημόσιο κτίριο που δεν καταστράφηκε το 1571 και πιθανόν για το παλαιότερο κτίσμα της πόλης. Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και η πολυφωτογραφημένη κρήνη Rimondi, που ο ρέκτορας της πόλης Αlvise Rimondi οικοδόμησε το 1626 για να καλύψει ένα μέρος από τις υδρευτικές ανάγκες της – o θυρεός του διακρίνεται ανάμεσα στις κολόνες του μνημείου. 

48 ώρες στο Ρέθυμνο  Facebook Twitter
Η ενετική κρήνη Rimondi.

Όσοι αγαπούν τα γλυκά, δεν αποκλείεται να έχουν ήδη σημειωμένο το όνομα του Γιώργου Χατζηπαράσχου. Στο εργαστήρι του στη Μανουήλ Βερνάρδου συρρέουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να αγοράσουν μπακλαβάδες και καταΐφια φτιαγμένα με χειροποίητο φύλλο, που παρασκευάζεται με μια σχεδόν τελετουργική τεχνική. Αν είστε τυχεροί και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, θα μαγευτείτε – πρόκειται για μια εμπειρία μοναδική.

Εμείς το εργαστήριο το βρήκαμε τυχαία, όπως τυχαία «βγήκαμε» βραδάκι στο μαγικό Ενετικό Λιμάνι. Το γραφικό λιμανάκι, στην είσοδο του οποίου δεσπόζει ο Αιγυπτιακός Φάρος της δεκαετίας του 1830, φιλοξενεί κυρίως ψαροκάικα και είναι πραγματικό στολίδι. Τις περισσότερες φορές καταλήγαμε εκεί για ένα τελευταίο ποτό, γιατί οι ψαροταβέρνες του μας φάνηκαν κάπως ακριβές. 

Δεύτερη ημέρα

Η δεύτερη μέρα δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με τη Φορτέτζα, το μεγαλοπρεπές βενετσιάνικο φρούριο που χτίστηκε στη θέση της ακρόπολης της αρχαίας Ρίθυμνας – μην ψάξετε, δεν έχει μείνει τίποτα από αυτήν. Με περίμετρο 1.307 μέτρα, τέσσερις προμαχώνες και τρεις πύλες, το αγέρωχο κάστρο χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί 76.800 αγγαρείες(!) των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Αφού περάσετε από την Κεντρική (ανατολική) Πύλη και διασχίσετε τη στοά που το μέγεθός της επέτρεπε να μπαίνουν στο φρούριο άμαξες και βαρύς οπλισμός, θα συναντήσετε τη διώροφη αποθήκη του Πυροβολικού, όπου σήμερα φιλοξενούνται εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Περπατώντας μέσα στη Φορτέτζα, που ο περίβολός της σώζεται ακέραιος, θα συναντήσετε μία από τις πολλές δεξαμενές νερού, δύο πυριτιδαποθήκες, απομεινάρια από τις κατοικίες πολιτών αλλά και του κυβερνήτη, καθώς και το τζαμί του Ιμπραήμ Χαν – τη μετεξέλιξη του ενετικού San Nicolo, που θεμελιώθηκε το 1583. Μέσα στη Φορτέτζα βρίσκεται και το θέατρο Ερωφίλη –ο Γεώργιος Χορτάτσης ήταν Ρεθεμνιώτης–, όπου πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου

48 ώρες στο Ρέθυμνο  Facebook Twitter
Η δεύτερη μέρα δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με τη Φορτέτζα, το μεγαλοπρεπές βενετσιάνικο φρούριο που χτίστηκε στη θέση της ακρόπολης της αρχαίας Ρίθυμνας.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι η ώσμωση του ελληνικού με τον ενετικό πολιτισμό μετέτρεψε την πόλη σε κέντρο γραμμάτων και τεχνών, με τους Ρεθεμνιώτες λόγιους και ζωγράφους να συμβάλλουν αποφασιστικά στην κρητική Αναγέννηση. Αυτό, εξάλλου, προδίδει και η διαδεδομένη στο νησί ρήση «Χανιώτες για τ’ άρματα, Ρεθεμνιώτες για τα γράμματα και οι Καστρινοί (Ηρακλειώτες) για το ποτήρι».

Όταν ολοκληρώσετε την περιήγηση στο Κάστρο, το σημαντικότερο τοπόσημο της πόλης, υπάρχουν διάφορες επιλογές. Υπέροχος και δροσερός, με ένα «περίπτερο» όπου μπορείτε να πιείτε καφέ, είναι ο Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου. Χωροθετήθηκε το 1925 στη θέση του τουρκικού νεκροταφείου, σε ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς, φιλοξενεί σπάνια είδη φυτών και είναι σημείο συνάντησης για ντόπιους και ξένους.

48 ώρες στο Ρέθυμνο  Facebook Twitter
H Μονή Αρκαδίου.

Γι' αυτούς που θέλουν να πάνε και λίγο παραπέρα, η Μονή Αρκαδίου με το αναγεννησιακό καθολικό του 16ου αιώνα αλλά και η Αρχαία Ελεύθερνα με το εξαιρετικό της μουσείο είναι μισή ωρίτσα απόσταση – προσωπικά την πρώτη φορά που βρέθηκα στο Ρέθυμνο δεν ξεκολλούσα από την Παλιά Πόλη. Αν, πάλι, δεν έχετε μεταφορικό μέσο και το μπάνιο στη θάλασσα είναι για εσάς εκ των ων ουκ άνευ, το Ρέθυμνο έχει μια αξιοπρεπέστατη αμμουδερή παραλία προσβάσιμη με τα πόδια. 

Η πόλη, ωστόσο, παρότι γύρω της υπάρχουν πανέμορφες παραλίες και φαράγγια που την καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή το καλοκαίρι, παραμένει γοητευτική όλες τις εποχές, ενώ τα τελευταία χρόνια το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι αποτελεί πόλο έλξης και γίνεται όλο και πιο γνωστό και εκτός Κρήτης. 

Όποια εποχή κι αν πάτε, αυτό που θεωρώ δεδομένο είναι ότι το Ρέθυμνο θα σας κλέψει την καρδιά και θα επιστρέψετε με την πρώτη ευκαιρία. Το μόνο που χρειάζεται για αρχή είναι να βρείτε πού –επιτέλους– είναι η Παλιά Πόλη!

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ