Τραγουδώ για έναν δικτάτορα. Ε, και;

Τραγουδώ για έναν δικτάτορα. Ε, και; Facebook Twitter
7

Εχουν παίξει μουσικές σε γάμους, έχουν δώσει πριβέ συναυλίες στα ιδιωτικά νησιά του κάθε μεγιστάνα, έχουν φιλοξενηθεί σε χυδαία πάρτυ, έχουν αμειφθεί αδρά. Για πολλούς τραγουδιστές υπάρχει μια μαύρη σελίδα στην καριέρα τους στην οποία αναγράφεται τουλάχιστον μια φορά που τραγούδησαν για να διασκεδάσουν οι μουσικόφιλοι δικτάτορες αυτού του πλανήτη.

Πρώτη στη λίστα και με διαφορά η 43χρονη Τζένιφερ Λόπεζ. Στο μενού της θα βρείτε από κακοποιούς και μεγιστάνες μέχρι δικτάτορες. Κόκκινο πανί για τις διοργανώσεις που μάχονται για τις κοινωνικές ανισότητες και τα δικαιώματα του ανθρώπου η Λόπεζ υπολογίζεται πως έχει αυξήσει την προσωπική της περιουσία κατά 10 τουλάχιστον εκατομμύρια δολάρια ικανοποιώντας τα γούστα διαφόρων δυναστών. Με λίγα λόγια έχει σαρώσει την Ανατολική Ευρώπη και Ρωσία. Το 2011 έπαιξε στο γάμο του γιου του Ουζμπέκου ζάμπλουτου έμπορου πετρελαίου Αζάμ Ασλάνοφ (μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο Τσετσένος δικτάτορας Ραμζάν Καντίροφ), Εχει επίσης τραγουδήσει το "Happy birthday" στον Ρώσο ολιγάρχη Τελμαν Ισμαϊλοφ (με αμοιβή 1.4 εκατ. δολάρια), στον συμπατριώτη του γραφειοκράτη Αλεξάντερ Γιόλκιν (Νοέμβριος 2012), στον Πρόεδρο του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ. Απορώ πως τον προσφώνησε. Αλλά θα μου πείτε με 2.5 εκατομμυρια δολάρια αμοιβή, η γλώσσα πάει ροδάνι.

Από τη μαύρη λίστα δεν λείπουν, όμως ούτε και οι ακτιβιστές όπως ο Sting. Το 2009, ο μάχιμος κατά τα άλλα τραγουδιστής επισκέφθηκε το Ουζμπεκιστάν και φιλοξενήθηκε σε ένα φεστιβάλ που έχει θεσμοθετήσει η Γκιουλνάρα Καρίμοβα. Πρόσωπο μισητό για τον λαό της χώρας η σπουδαγμένη στο Χάρβαρντ ξανθιά καλλονή είναι κόρη και διάδοχος του Προέδρου της χώρας
Ισμαήλ Καρίμοφ.

Το 2001 οι Manic Street Preachers κάνουν την προσωπική τους επανάσταση βολτάροντας στην Κούβα. Επί τη ευκαιρία δίνουν και μια συναυλία στην Αβάνα την οποία παρακολουθεί περιχαρής ο Φιντέλ Κάστρο.

Με τους Queen συμβαίνει το εξής παράδοξο. Το 2008 οι εναπομείναντες του συγκροτήματος έλαβαν μέρος μαζί με δεκάδες ακόμα καλλιτέχνες στον λαμπερό εορτασμό των 90 ετών του Νέλσον Μαντέλα στο κατάμεστο Hyde Park του Λονδίνου. Ωστόσο, το 1984, την περίοδο του Απαρτχάιντ ακόμα, κι ενώ ο Μαντέλα έχει ήδη συμπληρώσει 21 χρόνια στη φυλακή, το συγκρότημα σε πλήρη απαρτία έδωσε μια συναυλία στο Vegas of Sun City της Νοτίου Αφρικής...

Από τους πλέον αδίστακτους δικτάτορες της Αφρικής είναι και ο Μομπούτου Σεσέ Σεκό του Ζαΐρ. Κυβέρνησε τη χώρα επί 32 τυραννικά χρόνια κι έφτιαξε αμύθητη περιουσία εκμεταλλευόμενος τον απέραντο φυσικό πλούτο της χώρας. Στις διάφορες ακρότητες που έκανε ήταν η δημιουργία ειδικού αεροδιαδρόμου για να μπορεί να προσγειώνεται το Κονκόρντ που τον μετέφερε για ψώνια στο Παρίσι αλλά και η διοργάνωση μουσικού φεστιβάλ. Το 1974 δέχονται να παίξουν εκεί ο νονός της σόουλ Μπομπι Μπράουν, ο BB King αλλά και ο Μπιλ Γουίδερς.

Το γεγονός ότι οι γιοι του Καντάφι -ως γνήσιοι απόγονοι του πατέρα τους- γλεντούσαν με το παραπάνω την ζωή τους το γνωρίζουμε καλά. Ωστόσο, δεν μπορεί παρά να μας "ανακατεύει" η είδηση που έφτασε στα γραφεία πριν από μερικά χρόνια. Το 2011 στο πάρτυ του ενός υιού οι καλεσμένοι απόλαυσαν την Νέλι Φουρτάδο, τη Μπιγιονσέ, τη Μαράια Κάρεϊ, τον 50 Cent και Usher.

Η σύμπτωση που θέλει τους περισσότερους από αυτούς να δηλώνουν εκ των υστέρων, μεταμέλεια και άγνοια για το ποιοι πραγματικά ήταν αυτοί που τους προσκάλεσαν μας κάνει να τους θεωρούμε απλώς περισσότερο ανόητους. Και όχι στην περίπτωσή τους δεν ισχύει το "καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή".

*****

Μουσική
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξης Παπαδημητρίου: Ο συνθέτης των επιτυχιών, που πέθανε προχθές

Απώλειες / Αλέξης Παπαδημητρίου (1944-2024): Ο συνθέτης επιτυχιών που τραγούδησαν όλοι οι Έλληνες

Τραγούδια του συνθέτη και τραγουδοποιού Αλέξη Παπαδημητρίου, που πέθανε προχθές σε ηλικία 80 ετών, είχαν ερμηνεύσει οι Μαρινέλλα, Πάριος, Καλογιάννης, Κανελλίδου κ.ά., όπως και όλη η ελληνική ποπ του ’80 και του ’90.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Μουσική / Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Ο Σταύρος Ξαρχάκος περιγράφει όλα όσα συνέβησαν και τις δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι να δημιουργηθεί το θρυλικό σάουντρακ, το οποίο τέσσερις δεκαετίες μετά θα παρουσιαστεί ολόκληρο για πρώτη φορά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
10 Πράγματα για τον Eric Prydz

Μουσική / H επιρροή του «Pryda» στην ηλεκτρονική μουσική και τα άλλα πρόσωπα του Eric Prydz

Ο Σουηδός DJ και παραγωγός με τα χίλια ψευδώνυμα, που σταμάτησε να παίζει επιτυχίες του όπως το «Call on Me» και έβαλε τα visuals στις μεγάλες dance διοργανώσεις, θα βρίσκεται στο Primer Festival το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ