Δυο Εικαστικοί για την Κυριακή

Δυο Εικαστικοί για την Κυριακή Facebook Twitter
0

Επιλέγει ο επιμελητής και ιστορικός τέχνης Αλέξιος Παπαζαχαρίας 

 

Paul Thek

 

Paul Thek 1933-1988

Paul Thek, Meat Piece with Warhol Brillo Box, 1965

 

Ο Paul Thek γεννήθηκε στο Brooklyn της Νέας Υόρκης το 1933. Σήμερα είναι περισσότερο γνωστός γαι τα γλυπτά του, κυρίως αυτά της περιόδου 1964-67 (Technological Reliquaries) φτιαγμένα από κερί που διαπραγματεύονται συστηματικά τη σάρκα ως τμήμα και ως τομή, ως αυτονόμηση ενός νοήματος από μια ενιαία ιστορία.

Paul Thek, Warrior's Arm, 1967

 

Πολύ κοντά στην Pop Art, το 1964 συμμετείχε στα περίφημα Screen Tests του Andy Warhol και ένα χρόνο αργότερα δημιουργεί το Meat Piece with Warhol Brillo Box, ένα γλυπτό που αποτελείται από το Brillo Box του Andy Warhol και ένα κομμάτι κερένιο κρέας μέσα του. Κοντά, ναι, και στην Pop Art και στη Minimal Art και στην Conceptual Art. Kοντά αλλά ποτέ δίπλα. Μάλλον πάντα απέναντι. Πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1988 από AIDS έχοντας ζήσει ένα μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1970 στην Ιταλία.

 

 

Βλάσης Κανιάρης

 

Βλάσης Κανιάρης 1928-2011

 

 

 

Vlassis Caniaris, Youngster, 1974

 

O Βλάσης Κανιάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Ξεκίνησε με σπουδές ιατρικής και ξεκίνησε τη φοίτησή του στην ΑΣΚΤ το 1950. Αποφάσισε να σχοληθέι με τον άνθρωπο μέσω της τέχνης τελικώς απο τη δεκατία του '50 μεχρι το τέλος της ζωής του το 2011. Πρωτοπόρος Έλληνας καλλιτέχνης έγινε ευρύτερα γνωστός το 1964 όταν μαζί με τους Νίκο Κεσσανλή και Δανιήλ παρουσίασαν στο θέατρο La Fenice της Βενεντίας την έκθεση Τρεις Προτάσεις για μια Νέα Ελληνική Γλυπτική την οποία οργανώνει ο Pierre Restany και προκαλεί αίσθηση διεθνώς.

Vlassis Caniaris, 
Composition, 1974

 

Τα ανδρείκελα του Κανιάρη θα υπονομεύσουν όλη την παράδοση της "ελληνικής γλυπτικής", παρουσιάζοντας τον άνθρωπο σαν τμήμα και σαν εκπρόσωπο της ιστορίας του, σαν ένα παιδί στολισμένο με τα γαρύφαλα του Μπελογιάννη, με σκελετό από κοτετσόσυρμα ντυμένο με μεταχειρισμένα ρούχα.

*****

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Art Athina 2024 με έμφαση στο design, την οικολογία, τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Εικαστικά / Art Athina 2024 με έμφαση στο design, την οικολογία, τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Συνεπής στο ετήσιο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό της πόλης, μία από τις παλιότερες φουάρ της Ευρώπης, η Art Athina, ανοίγει τις πύλες της στο ιστορικό μέγαρο του Ζαππείου με τη συμμετοχή των σημαντικότερων ελληνικών αιθουσών τέχνης, διεθνών γκαλερί και μια σειρά από παράλληλα πρότζεκτ και δράσεις κάθε είδους για μεγάλους και παιδιά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την απελευθερωτική γοητεία του γυμνισμού

Εικαστικά / Μια έκθεση για την απελευθερωτική γοητεία του γυμνισμού

Είναι άραγε η διαβίωση σε μια κοινότητα γυμνιστών μια επιτυχημένη «συνταγή» ελευθερίας και ευζωίας; Πόσο ταυτίζονται οικολογία, φυσιολατρία και γυμνισμός; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα εστιάζει η έκθεση «Paradis naturistes» στο μουσείο Mucem της Μασσαλίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σικελιώτης - Τάσσος: Η φιλία και o ουμανισμός των δύο καλλιτεχνών σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Σικελιώτης - Τάσσος: Η φιλία και o ουμανισμός των δύο καλλιτεχνών σε μια νέα έκθεση

Οι «Εργάτες» (1932) του χαράκτη Τάσσου συναντιούνται με τον «Εργάτη» (1938) του Γιώργου Σικελιώτη: Περισσότερα από 160 έργα σε αναπάντεχες «συνομιλίες«, από τις 27/10 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα

Εικαστικά / «Ο Αλέξανδρος Ιόλας υπερέβαλλε σε πολλά, και ο καθένας τον παρουσίαζε όπως ήθελε»

Η Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα ξεκίνησε μια έρευνα σε διάφορες ηπείρους, όταν μια φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών τη ρώτησε πού θα μπορούσε να βρει ένα τεκμηριωμένο βιβλίο για τον διεθνή γκαλερίστα και θείο της. Την ενδιέφερε να προβάλλει το έργο του, να προσθέσει πληροφορίες που και η ίδια δεν γνώριζε, και να διαχωρίσει τον μύθο από την πραγματικότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σε μια ταράτσα στην Ύδρα κάποιοι γνωρίζονται φτιάχνοντας μόνοι τους τα σουβενίρ τους

Εικαστικά / Σε μια ταράτσα στην Ύδρα κάποιοι γνωρίζονται φτιάχνοντας μόνοι τους τα σουβενίρ τους

Με επίκεντρο ένα τραπέζι και με το φαγητό να φέρνει άγνωστους μεταξύ τους συνδαιτημόνες κοντά, το Ηydra Εdition είναι μια πλατφόρμα που παρέχει σε κάθε ταξιδιώτη τον χώρο, τον χρόνο και τα υλικά για να δημιουργήσει, να ζωγραφίσει, να γνωρίσει καλλιτέχνες και άλλους δημιουργικούς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ένα art project στη Λέρο γεφυρώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Εικαστικά / Ένα art project στη Λέρο γεφυρώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Τοποθετημένο σε έξι σημεία του νησιού, το «All Things Become Islands Before My Senses» φέρνει στο ακριτικό νησί Έλληνες και Τούρκους συλλέκτες, φιλότεχνους και διεθνείς εικαστικούς που παρουσιάζουν τη δουλειά τους, η οποία είναι επηρεασμένη από τη Λέρο με την ιδιαίτερη αισθητική ταυτότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aγίοι και αρχαγγέλοι, παραθεριστές και ψαράδες: Τα νέα έργα του Luke Edward Hall στο φως της Πάτμου

Εικαστικά / Άγιοι και αρχαγγέλοι, παραθεριστές και ψαράδες: Τα νέα έργα του Luke Edward Hall στο φως της Πάτμου

Μυθικές φιγούρες, η νησιωτική ζωή και η μυστηριώδης ενέργεια της Πάτμου εμπνέουν το πολύχρωμο και βαθιά ρομαντικό έργο του 35χρονου Βρετανού καλλιτέχνη που αγαπά ιδιαίτερα τον Αλέκο Φασιανό και τον Γιάννη Τσαρούχη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ