10 έργα που ξεχωρίσαμε από την 4η Μπιενάλε Αθήνας

10 έργα που ξεχωρίσαμε από την 4η Μπιενάλε Αθήνας Facebook Twitter
0

1. Γιώργος Χαρβαλιάς - 26 Ιουνίου 2007

10 έργα που ξεχωρίσαμε από την 4η Μπιενάλε Αθήνας Facebook Twitter

Πρόκειται για το έργο-σήμα κατατεθέν της φετινής Μπιενάλε και δεν είναι άλλο από τον πραγματικό πίνακα μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου αναπαράγεται η διαπραγμάτευση των τιμών μιας τυπικής ημέρας συναλλαγών, της 26ης Ιουνίου 2007. Αξίζει να παρατηρήσει κανείς τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη άνοδο, οι οποίες έξι χρόνια μετά είτε έχουν κλείσει, είτε οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται στη φυλακή.

2. Bertille Bak - Quatrième, 2012

10 έργα που ξεχωρίσαμε από την 4η Μπιενάλε Αθήνας Facebook Twitter

Στην εγκατάσταση παρουσιάζονται αντικείμενα και περιστατικά από τη ζωή μιας θρησκευτικής κοινότητας σε ένα μοναστήρι του Παρισιού, όπου αποσύρονται οι ηλικιωμένες καλόγριες. Το έργο αποτελείται από ένα βίντεο στο οποίο η αδελφή Marie-Αgnès διηγείται τη ζωή στο μοναστήρι και από μια σειρά από εγκιβωτισμένα τιμαλφή τα οποία συνιστούν την υλική έκφανση των εμμονών των έγκλειστων καλογραιών.

3. Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου - Παγόνι, 2003/2013

Το «Παγόνι» του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου συνδυάζει τη νοσταλγική ατμόσφαιρα του Super8 με τον αντιφατικό χαρακτήρα του θέματός του, για να δημιουργήσει ένα βίντεο που ακροβατεί μεταξύ του φανταστικού και του ρεαλιστικού. Ο καλλιτέχνης καταφέρνει με μια απλή, ρεαλιστική λήψη, την οποία το ίδιο το παγόνι κατά κάποιον τρόπο σκηνοθετεί, να δημιουργήσει ένα βίντεο που προτείνει την απλότητα ως εναλλακτική θέση απέναντι στα πράγματα.

4. Χρυσάνθη Κουμιανάκη - Η οικονομία είναι τραυματισμένη, 2013

10 έργα που ξεχωρίσαμε από την 4η Μπιενάλε Αθήνας Facebook Twitter

Σε αυτό το έργο παρουσιάζονται σε μια προθήκη τα διάφορα στάδια παραγωγής ενός χαρτονομίσματος, χωρίς να εμφανίζεται το τελικό προϊόν. Στο έργο της η καλλιτέχνις καταπιάνεται με την καλλιτεχνική διαδικασία που προϋποθέτει η εκτύπωση, εστιάζοντας στο χαρτονόμισμα ως πολλαπλό έργο τέχνης με χρηστική αξία.

5. Superstudio - Vita/Supersuperficie, 1972

Στην AGORA παρουσιάζονται τα σχέδια της αρχιτεκτονικής ομάδας από τη Φλωρεντία με τον τίτλο «Supersuperficie». Πρόκειται για την αισθητοποίηση του οράματος των Superstudio, για έναν ουτοπικό τρόπο ζωής, απαλλαγμένο από δυσλειτουργικούς χώρους και περιττά αντικείμενα. Στα σχέδια πρωταγωνιστεί η γνωστή συνεχόμενη πλατφόρμα από τετραγωνισμένο πλέγμα, επάνω στην οποία οι άνθρωποι φαίνεται να εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

6. Anna Kleberg - Back and forth, 2009

Η σειρά φωτογραφιών της Anna Kleberg μοιάζει με την καταγραφή κάποιας περφόρμανς με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που προσπαθεί να κουβαλήσει μια στοίβα από κιβώτια τα οποία συνεχώς της πέφτουν. Σε μια σισύφεια λογική, βλέπουμε τη γυναίκα να προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία της, καθώς μεταφέρει μεγάλα χαρτόκουτα διατεταγμένα έτσι ώστε να θυμίζουν οικοδομικές μορφές. Ενδιαφέρον έχει η αντίθεση ανάμεσα στη φιλότιμη προσπάθειά της να φέρει εις πέρας το έργο και στο κωμικό και άχαρο φαινομενικά αποτέλεσμα.

7. Λήδα Παπακωνσταντίνου και σπετσιώτικο θέατρο

10 έργα που ξεχωρίσαμε από την 4η Μπιενάλε Αθήνας Facebook Twitter
Οι άθλοι της μικρής Μπουμπουλίτσας: Η Λήδα Παπακωνσταντίνου φέρνει στην Μπιενάλε αρχειακό υλικό από τις παραστάσεις του Σπετσιώτικου Θεάτρου. Περιβάλλον, δημόσια υγεία, σεβασμός στην κοινότητα είναι όσα έμαθε στους κατοίκους του νησιού η παράσταση.

Τη δεκαετία του '70 το πολιτιστικά άγονο νησί των Σπετσών απέκτησε το Σπετσιώτικο Θέατρο, που άφησε το στίγμα του στην πολιτιστική φυσιογνωμία του. Στην AGORA παρουσιάζεται με ευφυή τρόπο αρχειακό υλικό από ένα σίκουελ τριών παραστάσεων που διοργάνωσε η ομάδα με κεντρική ηρωίδα τη δυναμική Μικρή Μπουμπουλίτσα και τους άθλους της. Με σουρεαλιστικό τρόπο σχεδόν η ομάδα των παραστάσεων αυτών έθεσε στους κατοίκους του νησιού ζητήματα που αφορούσαν τον τόπο τους, όπως το περιβάλλον, η δημόσια υγεία, η καθαριότητα και, γενικά, η ανάγκη του σεβασμού της κοινότητας, που απειλείται από τον τουρισμό και το εύκολο χρήμα, και που σχεδόν σαράντα χρόνια μετά επανέρχονται πιο επίκαιρα από ποτέ.

8. Erica Baum - Untitled (Awful silence), 1999

Σε μια φορμαλιστική αναζήτηση περιεχομένου, το έργο της Erica Baum διερευνά τη δυναμική των λέξεων από τη στιγμή που αποκόπτονται από το νοηματικό τους περιβάλλον. Το συγκεκριμένο έργο ανήκει σε μία σειρά κοντινών φωτογραφιών με καρτέλες καταλόγων σε βιβλιοθήκες που τραβήχτηκαν από κοκκώδεις και μεγεθυμένες φωτοτυπίες, θυμίζοντας τον απόγονο της modern visual poetry.

9. Adrian Piper - What's like, what it is #2.1, 1991

10 έργα που ξεχωρίσαμε από την 4η Μπιενάλε Αθήνας Facebook Twitter

Εδώ βλέπουμε μια φωτογραφία τριών κουστουμαρισμένων ανδρών, πάνω στην οποία είναι τοποθετημένη με κόκκινα γράμματα η λέξη «forget». Πρόκειται για ένα έργο, σκοπός του οποίου είναι να εγείρει απορίες σχετικά με την ταυτότητα των απεικονιζόμενων προσώπων και τον παραλήπτη του μηνύματος, προκειμένου να δημιουργήσει προβληματισμούς στον θεατή όχι μόνο όσον αφορά την κοινωνική θέση και την ταυτότητα των ανδρών αλλά και τον ίδιο, στοχεύοντας στην κοινωνική του ευαισθητοποίηση.

10. Νίκος Τρανός - Άτιτλο, 2012

10 έργα που ξεχωρίσαμε από την 4η Μπιενάλε Αθήνας Facebook Twitter

Πρόκειται για το μεγάλων διαστάσεων ροζ κεραμικό στον πρώτο όροφο του κεντρικού κτιρίου της Μπιενάλε. Ο Νίκος Τρανός έχει φτιάξει ένα οικοδόμημα από ροζ υαλωμένο πηλό, στη βάση του οποίου στέκονται εγκαταλειμμένες καρέκλες που ο καλλιτέχνης έχει συλλέξει από τους δρόμους της Αθήνας. Το έργο αφορά ένα ουτοπικό ροζ οικοδόμημα, όπου τα «σκουπίδια» του αθηναϊκού νοικοκυριού μετατρέπονται στο θεμέλιο όπου θα χτιστεί κάτι καινούργιο από τα παραλειπόμενα του παρελθόντος. 

=====

Agora - 4η Μπιενάλε Αθήνας

Κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Σοφοκλέους 8-10, CAMP Contemporary Art Meeting Point, Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2.

Τρίτη-Παρασκευή: 13.00-21.00, Σάββατο-Κυριακή: 10.00-22.00

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Los Caprichos - Goya

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σημαντικές εικαστικές εκθέσεις - Χειμώνας 2025

Εικαστικά / 10 νέες εικαστικές εκθέσεις για το επόμενο τρίμηνο

Καθώς το επόμενο διάστημα αποτελεί μεταβατική περίοδο εν αναμονή σημαντικών εκθέσεων που θα δούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025, κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση των επόμενων εβδομάδων, στις οποίες κυριαρχεί η ελληνική εικαστική σκηνή, με σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες, ενώ επιστρέφει στην Εθνική Πινακοθήκη η περίφημη σειρά χαρακτικών του Γκόγια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο Τζεφ Κουνς στα 70

Εικαστικά / «Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο πολυεκατομμυριούχος Τζεφ Κουνς στα 70

Λίγο πριν τα 70ά του γενέθλια, ο διάσημος και αμφιλεγόμενος εικαστικός συμμετέχει σ’ έναν «διάλογο» με το ίνδαλμά του, τον Πάμπλο Πικάσο. Υπάρχουν όμως κοινά στοιχεία ανάμεσά τους;
THE LIFO TEAM
Οι μεγάλες εκθέσεις του 2025

Εικαστικά / Οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Τα σχέδια των Dolce & Gabbana και η εμβληματική τέχνη του Anselm Kiefer, οι περφόρμανς του Leigh Bowery, οι γυναίκες της Suzanne Valadon και ο ονειρικός κόσμος του Wes Anderson βρίσκονται ανάμεσα στις πιο σημαντικές εκθέσεις της νέας χρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ