ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Μεσημεριανό στο Mlangotini

Facebook Twitter
0

Οι περιπέτειες συνεχίζοντα με αμείωτη ένταση.

Για όποιον άνοιξε μόλις τώρα την τηλεόρασή του, εδώ και μερικές μέρες βρίσκομαι στην μακρινή και εξωτική Τανζανία, ως μέλος ομάδας της ActionAid.

Τις τελευταίες δύο μέρες ήμασταν στην γειτονική επαρχία του Dar El Salaam, στο Bagamoyo, προκειμένου να επισκεφτούμε μία αγροτική περιοχή και να περάσουμε δύο μέρες με μία οικογένεια ενός χωριού.

Εγώ βρέθηκα στο χωριό Mlangotini- βρείτε μου άλλη γλώσσα στην οποία υπάρχει λέξη που ξεκινάει λέξη από Ml. Το να σας περιγράψω ό,τι είδα και ό,τι σκέφτηκα είναι αδύνατον- μου χρειάζονται δύο ζωές και πιθανόν όλο το ίντερνετ για όλα αυτα. Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται στην τηλεόραση, αλλά ούτε και είναι εντελώς ξένα. Πολλά μου φάνηκαν γνώριμα από ιστορίες που έχω ακούσει από παπούδες, από λαογραφικά μουσεία, από ξένες γιαγιάδες. Ακόμη περισσότερες πληροφορίες όμως μου επιτέθηκαν και με γέμισαν λύπη, απορία, απογοήτευση και τύψεις.

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης είχαμε την τιμή να βρεθούμε στην προετοιμασία του μεσημεριανού φαγητού, μαζί με τις γυναίκες τις οικογένειας και την Emilia από τη Βραζιλία.

Λέω “τιμή” γιατί νομίζω ότι δεν είναι εύκολο να βρεθείς στην πίσω αυλή ενός τέτοιου σπιτιού.

Ευτυχώς που υπάρχουν οι φωτογραφίες γιατί αλλιώς δεν θα ήξερα πως να περιγράψω το σκηνικό. Όταν ήρθε η ώρα, η νοικοκυρά μας κάλεσε να βγούμε από την πίσω πόρτα του σπιτιού για να καθήσουμε στο χαλί από φύλλα φοινικιάς που έχει φτιάξει μόνη της. Πάνω στο χαλί βρισκόταν δοχεία με τα συστατικά προς ετοιμασία, ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, ψάρι, ρύζι, καρύδες...Έδειξε στην Emilia τον τρίφτη για να τρίψει τις ντομάτες (κίτρινος, πλαστικός) και μάλλον εξεπλάγην που ήξερε τι είναι. Μετά μου έδειξε πως να καθαρίζω πατάτες- όταν έδειξα ότι μπορώ πέθανε στα γέλια- της είπα ότι κι εγώ μαγειρεύω και ξέρω τι είναι καθάρισμα πατάτας- δε φάνηκε να με πιστεύει. Όσο τις καθάριζα σκεφτόμουν ότι το μαχαίρι μόλις που κόβει, ότι παραείναι μεγάλο για αυτή τη δουλειά, ότι εγώ έχω ένα του Jamie Oliver που είναι ειδικά γι'αυτή τη δουλειά και ξεφλουδίζει τέλεια, πόση διαφορά θα έκανε γι'αυτή τη γυναίκα;

Όμως αυτή η γυναίκα δεν ξέρει για τον Jamie Oliver και δεν θα τον μάθει ποτέ- αυτό που ξέρει είναι η πίσω αυλή της, η κόρη της που την βοηθάει, τα διάφορα ανήψια που έρχονται στην αυλή για να πούνε γεια. Το άναμμα της φωτιάς, η μακρόσυρτη διαδικασία που απαιτείται για το τρίψιμο της καρύδας, το ανακάτεμα του ρυζιού. Η δουλειά ήταν σκληρή και αργόσυρτη, αλλά σιγά σιγά άρχισα να παρατηρώ την ηρεμία που υπήρχε, η συγκέντρωση για να γίνουν όλα σωστά, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή όλοι ζούμε το τώρα, χωρίς να βιαζόμαστε να τελειώσουμε τη δουλειά για να ξεκινήσουμε την επόμενη και χωρίς να ευχόμαστε να ήμασταν αλλού. Κι έτσι, όταν το φαγητό έγινε, μου φάνηκε τόσο νόστιμο, και ήταν, γιατί όλα μα όλα είχαν φυτρώσει ή είχαν κολυμπήσει το πολύ μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι, χωρίς μεσολάβηση ψυγείων, συσκευασίας και ταμειακής μηχανής. Ήταν η πρώτη φορά που έφαγα αληθινό ρύζι.

Σε κάνει να αναρωτιέσαι για τη δική σου ζωή, ναι; Μόνο που παρέλειψα τη διαδικασία που απαιτήθηκε για να φτάσουν οι πρώτες ύλες στα δοχεία στην αρχή της ημέρας: οι ντομάτες, το σκόρδο, το ρύζι, το ψάρι. Το ψάρι το αγόρασε ο πατέρας από τους ψαράδες που βρίσκονται στο τέλος του χωριού, οι οποίοι αφού πιάσουν τα ψάρια τα απλώνουν στην άμμο μέχρι να έρθει κάποιος να τα αγοράσει. Οι καρύδες είναι από το δέντρο που βρίσκεται έξω από το σπίτι. Τις ντομάτες τις αγόρασε ο πατέρας από τη γειτονιά, κάποιος τις έφερε με τη βάρκα από την Ζανζιβάρη, σε ένα ταξίδι που διαρκεί 8 ώρες. Το αλάτι το μάζεψαν μόνοι τους, έξω από το χωριό. Και το ρύζι; Και τις πατάτες; Το ρύζι και τα υπόλοιπα λαχανικά, τα μεγαλώνει η μητέρα στον κήπο του σπιτιού, ο οποίος βρίσκεται τόσο μακριά που ο πατέρας μας είπε να μην πάμε, γιατί δεν θα καταφέρουμε να γυρίσουμε. Σ'αυτόν τον κήπο βασίζεται η καθημερινή κατανάλωση έξι ατόμων. Ένας κήπος που δε μπορεί να ελεγχθεί, επειδή είναι μακριά. Εκεί όμως βρίσκεται το νερό οπότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η μητέρα φυτεύει λαχανικά και ρύζι, και πηγαίνει χωρίς να ξέρει τι θα έχει φυτρώσει κάθε φορά. Αφού κουβαλήσει τα πράγματα σπίτι, πρέπει να φροντίσει για το νερό για να τα πλύνει, για να ετοιμάσει, να μαγειρέψει και μετά να ξαναπλύνει όλα αυτά που λερώθηκαν.

Αυτή η γυναίκα περιγράφει τον εαυτό της ως “νοικοκυρά”. Δε μπορώ να φανταστώ πιο ξεχιελωμένη χρήση του όρου. Νομίζω ότι δεν έχει καταλάβει ότι κυρίως, αποτελεί τον βασικότερο εργάτη του σπιτιού της, παράγοντας το ρύζι για όλους. Είναι πανεύκολο να πέσεις σε παγίδες και σε πρόχειρες εκτιμήσεις όταν συναντάς μία τόσο διαφορετική κουλτούρα, ποιά είμαι εγώ για να κρίνω τη ζωή της; Όταν όμως μόνη της είπε ότι πονάει η μέση της επειδή σκύβει συνεχώς, σκέφτηκα το πλυντήριο πιάτων που έχω. Και πόσο βαριέμαι να το αδειάσω όταν είναι όλα πλυμένα.

Γεύση
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT