Umami

Facebook Twitter
0

Το umami είναι η 5η γεύση μετά το αλμυρό, το γλυκό, το πικρό και το ξινό.

Ανακαλύφθηκε το 1908 από τον δρ. Kikumae στην Ιαπωνία αλλά πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να αναγνωριστεί διεθνώς. Ενώ υπάρχει σε πολλά λαχανικά, τυριά και κρέατα, ίσως επειδή η γεύση αυτή είναι πολύ λεπτή, ίσως επειδή αρχικά υποστηρίχθηκε από γιαπωνέζους επιστήμονες, η εγκαθίδρυση του όρου ήταν αργή, ενώ αμφισβητείται ακόμα. Αρχικά υποστηρίχθηκε ότι μόνο οι γιαπωνέζοι μπορούν να γευτούν το umami. Μετά το 1982, Γιαπωνέζοι επιστήμονες ένωσαν τις δυνάμεις τους με ευρωπαίους για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η γεύση umami υπάρχει ανεξάρτητα από τις παραδοσιακές γεύσεις και ειδικότερα ότι εκπροσωπείται από το γλουταμινικό οξύ.

Και τελικά, τι είναι;

Η περιγραφή του είναι δύσκολη (άλλωστε, πως θα εξηγούσαμε σε κάποιον τι είναι το «γλυκό») οπότε ας ανατρέξουμε στις περιγραφές των μεγάλων online λεξικών:

Cambridge Advanced

«μία δυνατή νόστιμη γεύση που βρίσκεται σε τροφές όπως τα τυριά ή τα μανιτάρια»

Longman Dictionary of Contemporary English

«μία έντονη ευχάριστη γεύση που δεν είναι γλυκιά, πικρή, αλμυρή ή πικρή, υπάρχει κυρίως στο κρέας, στα δυνατά τυριά, στις ντομάτες κλπ»

Ντομάτες;

Ίσως φαίνεται περίεργο ότι μία τόσο ανεξάρτητη και «νέα» γεύση βρίσκεται στην τόσο γνωστή μας ντομάτα. Πάλι, ίσως ως Έλληνες δεν θα έπρεπε να εκπλησσόμαστε τόσο: αλλιώς, γιατί τη βάζουμε σε σχεδόν όλα μας τα φαγητά;

Τα χρόνια της ντομάτας από το μποστάνι έχουν παρέλθει και λίγοι ξέρουν τι σημαίνει «ντομάτα». Όμως όποιος έχει βρεθεί σε μποστάνι σε χωριό ξέρει τι τεράστια αγαλλίαση προκαλεί η μυρωδιά της, ειδικά αυτή που αναδύεται από τα φύλλα και τον κορμό της ντοματιάς… είναι μία γεύση και μία μυρωδιά που μοιάζει αρχέγονη, πολύ βασική, ούτε γλυκιά ούτε ξινή ούτε πικρή ούτε αλμυρή, που κάνει το κεφάλι να γυρίζει από ευχαρίστηση. Μάλλον αυτό είναι το umami. Μάλλον αυτό εξηγεί και τη λατρεία της Αμερικής με το κέτσαπ και της Αγγλίας με την worcestershire σος.

Umami Burgers

Ο Adam Fleischman έχει χτίσει μία αυτοκρατορία πάνω στο umami. Είναι ο εμπνευστής της αλυσίδας “Umami Burgers” που έχει κατακτήσει το Λος Άντζελες χτυπώντας την παντοκρατορία των In&Out, ισχυριζόμενος ότι η εταιρία του αποτελεί το μέλλον των φαστ φουντ, παρουσιάζοντας μικρό μενού με πολύπλοκες γεύσεις, με «αληθινά» αναψυκτικά χωρίς συντηρητικά και με προσανατολισμό στις οικολογικές τακτικές.

Τα μπέργκερ του είναι γεμάτα με τροφές που περιέχουν umami όπως τρούφες, αντσούγιες, ντομάτες, σόγια, παρμεζάνα, μανιτάρια shiitake και όλες οι σάλτσες είναι επίσης γεμάτες umami για να απογειώσουν το αποτέλεσμα.

Τα umami burgers έχουν αποκτήσει απολύτως φανατικό κοινό που κάνει ουρές για να δαγκώσει το ζουμερό μπιφτέκι. Εγώ βρέθηκα σε ένα υποκατάστημα προχθές και άρχισα να ανυπομονώ μόνο διαβάζοντας τον κατάλογο. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Βαθιά και περίπλοκη γεύση, που δεν προσδιοριζόταν εύκολα. Το ψωμάκι αρκετά απλό, όπως και το μπιφτέκι (το οποίο ήταν όμως τρομερά ζουμερό) μαζί με μία σάλτσα, ντομάτα, κρισπ παρμεζάνας, καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια. Μακάρι να μπορούσα να σας στείλω μία μπουκιά από το ίντερνετ -  το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας δείξω φωτογραφίες.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ