Ο μήνας των μπλε διαβόλων και των αυτοκτονιών

Facebook Twitter
0

(Απόπειρα μετάφρασης του ποιήματος του Thomas Hood)

Ούτε ήλιος –ούτε φεγγάρι!

Ούτε αυγή  -ούτε απόγευμα

Ούτε δείλι -ούτε ξημέρωμα -χωρίς κανονικές ώρες η ημέρα

Ούτε ουρανός - ούτε ορίζοντας

Καμία απόσταση γαλάζια

Χωρίς τέλος οι δρόμοι

Χωρίς ενδείξεις για το πού να πας

Χωρίς να αναγνωρίζεις οικεία πρόσωπα

Δεν υπάρχουν ευγένειες – δεν τους ξέρεις!

Χωρίς ταξίδια – χωρίς μετακίνηση

Ούτε γράμματα – ούτε δέματα

Χωρίς νέα από μακρινές ακτές

Χωρίς παρέα – χωρίς αβρότητα

Χωρίς ζέστη, ή χαρά, ή ήρεμη ησυχία

Χωρίς άνεση στο σώμα

Ούτε σκιά, ούτε πεταλούδες, ούτε μέλισσες

Ούτε φρούτα, ούτε λουλούδια, ούτε φύλλα, ούτε πουλιά

Νοέμβριος!

Από τους Αγγλοσάξονες ονομάστηκε «ο μήνας του αέρα» ή «ο μήνας του αίματος», επειδή τότε έσφαζαν μεγάλο μέρος των κοπαδιών προκειμένου να βγάλουν οι άνθρωποι το χειμώνα. Στο αγγλικό βιβλίο «The book of Days» του 1864 ο μήνας περιγράφεται ως εξής:

«Στις 22 αυτού του μήνα, ο ήλιος εισέρχεται στον αστερισμό του Τοξότη, ο οποίος ευνοεί την κυριαρχία του κρύου το οποίο εισχωρεί στη γη και μειώνει τις δυνάμεις της φύσης.

Ο Νοέμβριος είναι ο πιο ζοφερός μήνας του χρόνου και είναι αλήθεια ότι η άντληση ευχαρίστησης είναι πιο δύσκολη σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες. Είναι ο μήνας των μπλε διαβόλων και των αυτοκτονιών. Μολυβένιος ουρανός, βροχή, συχνά μαζί με δυνατούς ανέμους, οι οποίοι ρίχνουν τα τελευταία φύλλα των δέντρων, είναι συνηθισμένα φαινόμενα το Νοέμβριο.»


 

Ο Νοέμβριος φέτος πονάει λόγω των έκτακτων εισφορών. Κατά τ’ άλλα είναι απλώς η αρχή του χειμώνα και αν τα πράγματα ήταν καλύτερα, θα μας άρεσε η ιδέα «κουβερτούλα-τσάι-χαζομάρες στην τηλεόραση».

Όταν κρυώνουμε, φοράμε πιο ζεστά ρούχα.  Αν κρυώνουμε περισσότερο, ανάβουμε το καλοριφέρ, αν χρειαστεί, ενισχύουμε με αερόθερμο και κλιματιστικό, αν το κρύο επιμένει, τυλιγόμαστε με πάπλωμα. Όταν χρειαστούμε φαγητό, πάμε και αγοράζουμε, και μετά το μαγειρεύουμε σε ηλεκτρική κουζίνα. Μπορούμε μεν να αγοράσουμε και να μαγειρέψουμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι. Όμως αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι ζούμε σε μία χώρα με πιο ευνοϊκό κλίμα –ή να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε, μπορούμε αυτό το μήνα να τρώμε αυτά που φυτρώνουν, τα οποία εκτός του ηθικού πλεονεκτήματος, βρίσκονται και στην πιο νόστιμή τους κατάσταση:

Αγκινάρες, παντζάρια, σέλινο, κουνουπίδι, πράσα, πατάτες, κολοκύθες, αλμύρα, μήλα, κυδώνια, αχλάδια, αμύγδαλα, άγρια μανιτάρια, καρύδια και για τους μερακλήδες πάπια και λαγός.

Βιολογικό χασάπικο για σκύλους

Πριν από λίγους μήνες άνοιξε στο Μόναχο χασάπικο για σκύλους. Η Stefanie Fuchs, 28 χρονών, αναρωτιόταν γιατί οι τροφές σκύλων μύριζαν τόσο περίεργα, και αυτή η ερώτηση την έκανε να ανοίξει τη δική της επιχείρηση. Στην αρχή «ο κόσμος γελούσε» λέει η Stefanie αλλά τώρα έχει 100 πιστούς πελάτες. Το μυστικό της επιτυχίας της είναι ότι παρακολουθεί το προϊόν από την αρχή μέχρι το τέλος: αγοράζει το κρέας από φάρμες που σφάζουν τα ζώα σε ιδανικές και σωστές συνθήκες και τρέφονται σωστά. Κάθε σκύλος ζυγίζεται και αποκτά το δικό του πρόγραμμα διατροφής, το οποίο περιέχει επίσης άλατα, λαχανικά και δημητριακά. Το κόστος είναι μεταξύ 65 και 175 ευρώ το μήνα.

Αν ισχύει η μετενσάρκωση ελπίζω να ξαναγεννηθώ ως σκύλος στο Μόναχο παρά ως αγελάδα, ακόμα κι αν είναι στην Ινδία. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ