Ένα εκατομμύριο χρήσεις καφέ

Facebook Twitter
0

Ο Αλβανός καλλιτέχνης Saimir Strati προσπαθεί να σπάσει το ρεκόρ Γκίνες (για άλλη μια φορά), δημιουργώντας ένα έργο από κόκκους καφέ στα Τίρανα το οποίο σκοπεύει να τελειώσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Στο γιγαντιαίο αυτό έργο απεικονίζονται εκπρόσωποι από όλες τις ηπείρους κι έχει τον τίτλο «Ένας κόσμος, μία οικογένεια, ένας καφές».

Ένας καφές;

Ένα είναι το φυτό, ναι, αλλά το διαφορετικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει αυτός ο κόκκος με διαφορετικές επεξεργασίες είναι καταπληκτικό. Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλο φυτό που μπορεί να υποδυθεί τόσους διαφορετικούς ρόλους. Στην Ελλάδα έχουμε κάνει πια τον καπουτσίνο καθημερινότητα, αλλά αν μπερδεύεστε κάπως ακόμα, ιδού μία εικόνα που πιθανότατα θα σας μπερδέψει κι άλλο:

Καταλάβατε;  Αν όχι, δείτε το εξής:

Βιετνάμ

Δεν έχω πάει στο Βιετνάμ, αλλά έχω βρεθεί σε βιετναμέζικη γειτονιά. Το Pho, το κλασικό φαγητό αυτής της χώρας είναι καταπληκτικό, αλλά αυτό που δεν ήξερα κι έμαθα με μεγάλη χαρά είναι ο τρόπος με τον οποίο πίνουν τον καφέ τους. Δεν πρόκειται για ρόφημα, αλλά για επιδόρπιο που ακολουθεί μετά από κάθε γεύμα. Μπορεί να σας φανεί λίγο περίεργο, ή βαρύ, αλλά είναι πεντανόστιμο. Θα με θυμηθείτε:

Για να το φτιάξετε χρειάζεστε εξαιρετικά δυνατό καφέ, αυτό σημαίνει πολύ δυνατό εσπρέσο ή πυκνό γαλλικό. Η τυπική δόση είναι 12-14 γρ καφέ για 150 γρ νερού, μιλάμε για τούρμπο, που όμως έχει νόημα, γιατί αραιώνεται με άλλη λιχουδιά, αλλά αν σας φαίνεται υπερβολικό, φτιάξτε τον καφέ της προτίμησής σας. Σε γυάλινο χαμηλό ποτήρι, βάλτε τον (βαρύ) καφέ, μέχρι κάτω από τη μέση. Κι εδώ μπαίνει η  λιχουδιά: το ζαχαρούχο γάλα! Συμπληρώστε με το γάλα και παγάκια. Ακόμη πιο παραδοσιακά στον (ζεστό ακόμα) καφέ μπαίνει και κάρδαμο. Υπέροχο.

Μην το πιείτε, λουστείτε

Φαντάζομαι ότι έχετε ξανακούσει ότι τα κατακάθια κάνουν καλό στα φυτά. Ο θαυματουργός καφές (υποτίθεται) ότι κάνει και φυσικές ανταύγειες στις καστανές. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά αν τολμάτε, κάντε μασάζ σε υγρά καθαρά μαλλιά με το κατακάθι και αφήστε το και λίγο να δράσει. Αν δεν πετύχει, μπορείτε με το ίδιο υλικό να διώξετε τα μυρμήγκια. Μιλάω σοβαρά.

Και μία παράκληση στους σερβιτόρους/μπάρμεν: όταν λέω κρύο καπουτσίνο, μη με διορθώνετε λέγοντας "δηλαδή, φρέντο", μου ανάβουν τα λαμπάκια. Δεν είναι πια αρκετά επίσημα τα ελληνικά στην Ελλάδα;

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ