O γέρος και η θάλασσα, animated

Facebook Twitter
0

Ο συγγραφέας με τη γάτα του μέσα στο σπίτι που έμενε στην Κούβα

Το περιοδικό Life έστειλε τον φωτογράφο Eisenstaedt στην Κούβα για να βγάλει φωτογραφίες για μια νουβέλα που θα δημοσιευόταν πριν εκδοθεί σε βιβλίο. Η ιστορία ήταν «ο γέρος και η θάλασσα» και το περιοδικό πούλησε 5.3 εκατομμύρια αντίτυπα σε δύο μέρες.

Σύμφωνα με ορισμένους κριτικούς, «ο γέρος και η θάλασσα» είναι το μοναδικό έργο που αξίζει, ενώ σε άλλους δεν αρέσει καθόλου. Πρόκειται για την περιγραφή της ανθρώπινης προσπάθειας, μια ιστορία της πάλης του ανθρώπου ενάντια στη φύση, ή ενάντια στη μοίρα ή σε ό,τι βρίσκει ο καθένας προσωπικά μέσα στην ιστορία. Το 1953 κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, έγινε ταινία το 1958, ταινία για την τηλεόραση το 1990 και κινούμενα σχέδια το 1999, από τον Alexandr Petrov. Η άμεση επιτυχία του βιβλίου βοήθησε τον Χεμινγκγουέι να πάρει το βραβείο Νόμπελ το 1954. Αν σας αρέσει η ιδέα της αιώνιας πάλης, της Αβάνας, της Κούβας, της θάλασσας και της δυνατής, καθαρής πρόζας, θα το λατρέψετε. Σχεδόν κάθε πρόταση μπορεί να γίνει τατουάζ:

“It is better to be lucky. But I would rather be exact. Then when the luck comes you are ready.”

 

“To hell with luck,” he thinks. “I’ll bring the luck with me.”

 

“It is good that we do not have to try to kill the sun or the moon or the stars. It is enough to live on the sea and kill our true brothers.”

 

“A man can be destroyed but not defeated.”


O Έρνεστ Χεμινγκγουέι σε ένα χωριό ψαράδων παρόμοιο με αυτό που περιγράφει στο βιβλίο του. Ο φωτογράφος του Life είδε κι έπαθε για να τον φωτογραφίσει γιατί ο συγγραφέας απέφευγε συνέχεια την κάμερα και δεν δεχόταν να φοράει κάτι άλλο από πουκάμισο και σορτς. Αυτή η φωτογραφία είναι η μοναδική κοντινή που κατάφερε να βγάλει.

Επειδή υπάρχει και η λύση «δεν το διάβασα, αλλά είδα το DVD» σας παρουσιάζω λίγα λεπτά από την ταινία που αποτελείται από 29 χιλιάδες εικόνες, τις οποίες ζωγράφισε ο ίδιος μαζί με το γιο του, με παστέλ πάνω σε γυαλί παρακάτω, ενώ ολόκληρη βρίσκεται εδώ..

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ