Μια εβδομάδα με βροχές και πλημμύρες κύλησε και μας παρέσυρε σε πικρές σκέψεις μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα, ο οποίος προβλέπεται να έχει χαμηλές θερμοκρασίες, τουλάχιστον μέσα στα σπίτια… Η τιμή του πετρελαίου παραμένει απογειωμένη και είμαι σχεδόν πεπεισμένη πως είναι οικονομικότερο να ζεσταινόμαστε σε μουσεία, θέατρα και χώρους εστίασης, οπότε έχω και ανάλογες προτάσεις.
Στο «Έτος Καβάφη» χρωστάμε πολλές και σημαντικές δράσεις και εκθέσεις, οι οποίες συνεχίζονται, μια και το ενδιαφέρον για τον Αλεξανδρινό ποιητή παραμένει αμείωτο. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (www.cycladic.gr) εγκαινίασε τη νέα του έκθεση «Ιδανικές ‘μορφές’ κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη» την Τετάρτη 27/11. Με αφορμή το στίχο «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες» από το ποίημα «Φωνές», στο οποίο παραπέμπει ο τίτλος της έκθεσης, επιχειρείται η εικονογράφηση με 67 αρχαιολογικά αντικείμενα 27 επιλεγμένων ποιημάτων με μυθολογικό και ιστορικής, κυρίως, έμπνευσης περιεχόμενο.
Παράλληλα με την έκθεση, το Μουσείο περιμένει τα παιδιά 12-15 ετών, το Σάββατο 30/11 13:00 μ.μ.-15:00 μ.μ., με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πρόσωπα και προσωπογραφίες» που θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συναντήσεις. Τα παιδιά θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα ποιήματα του Καβάφη και θα μεταφέρουν ιστορικά πρόσωπα, που αναφέρονται στο έργο του, σε χαρτιά ακουαρέλας, χαρτόνια και καμβά. Την Κυριακή 1/12 11:30 π.μ.-13:30 μ.μ. θα επισκεφθούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου θα δουν γλυπτά και προτομές, θα ξεναγηθούν, θα σχεδιάσουν και θα πάρουν ιδέες για τα δικά τους έργα που θα τα ολοκληρώσουν στο εργαστήριο (κρατήσεις θέσεων στο 210 7294220).
Στα παιδιά και όχι μόνο απευθύνονται οι συναυλίες που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής (www.megaron.gr) την Κυριακή 1/12 στις 11:30 π.μ. και 15:00 μ.μ., με το Μίλτο Λογιάδη στη μουσική διεύθυνση. Η συναυλία περιλαμβάνει το έργο του Benjamin Britten «A Young Person’s Guide to the Orchestra» και τη «Σύνθεση του κ. Σμιθ» του Gregory Smith. Ο «Οδηγός Νέων για Ορχήστρα» έχει αφιερωθεί από το συνθέτη στα παιδιά του και «συστήνει» στους μικρούς ακροατές τα μουσικά όργανα. Τα μουσικά μέρη διανθίζονται από επεξηγηματικές ‒και συχνά χιουμοριστικές‒ παρεμβάσεις από έναν αφηγητή, στο ρόλο του οποίου θα είναι ο Φάνης Μουρατίδης. «Η σύνθεση του κ. Σμιθ» έχει επίσης εκπαιδευτικό χαρακτήρα με έναν διαφορετικό, πολύ διασκεδαστικό τρόπο: το ακροατήριο με την καθοδήγηση του αφηγητή κάνει μια «διαδρομή» μέσα στο μυαλό του κ. Σμιθ, όση ώρα εκείνος προσπαθεί να συνθέσει. Το κοινό μάλιστα συμμετέχει σε όλη αυτή τη διαδικασία, αφού στο τέλος καλείται να διαλέξει το πώς θα τελειώσει το μουσικό έργο!
Υπάρχουν μερικά κείμενα που έχουν γραφτεί για μεγάλους, υιοθετούν όμως την τρυφερή μορφή του παραμυθιού και γίνονται κατανοητά κι απ΄ τους μικρότερους. Αν έχετε παιδί πάνω από 8 ετών, δείτε μαζί του την παράσταση «Από τι ζουν οι άνθρωποι» που ανεβαίνει την Κυριακή 1/12 στις 19:00 μ.μ. στον Ελληνικό Κόσμο (www.hellenic-cosmos.gr). Η Όλια Λαζαρίδου, μαζί με το Γιώργο Νανούρη και τον Ηλία Κουνέλλα, διασκευάζουν, σκηνοθετούν και ερμηνεύουν το διήγημα του Λέοντα Τολστόι, ενώ ο Κωνσταντίνος Βήτα γράφει τη μουσική. Ο σπουδαίος συγγραφέας μιλάει ακριβώς γι’ αυτό το αυτονόητο που όμως όλοι γύρω μοιάζει να έχουν ξεχάσει.. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ζουν επειδή φροντίζουν τους εαυτούς τους, στην πραγματικότητα όμως η αγάπη είναι εκείνη που τους κάνει να ζουν.
Η Αθήνα είναι μια πόλη που, παρόλο που σε μεγάλο βαθμό η άναρχη επέκτασή της κατέστρεψε κομμάτια της ιστορίας της, το ιστορικό της κέντρο διατηρεί ακόμα ζωντανές τις μνήμες και τις μυρωδιές του. Έναν «αναγνωριστικό» περίπατο στους δρόμους και τις γειτονιές θα κάνει με τα παιδιά 6-12 ετών η χορογράφος Νατάσσα Ζούκα την Κυριακή 1/12 στις 12:00 μ.μ. στα πλαίσια του προγράμματος «Κυριακές των παιδιών» που διοργανώνει η Art Act Area (www.artactarea.com) στο Μοναστηράκι. Σκοπός είναι να γνωρίσουν τα παιδιά την πόλη που ζουν και την ιστορία της και να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας της παλαιότερης με τη νεότερη γενιά (δηλώσεις συμμετοχής στα 2114035789 και 6945795068).
Ο χειμώνας έφτασε προ των πυλών, αλλά φυσικά κάτι τέτοιο δε μπορεί να μας πτοήσει. Βγείτε έξω λοιπόν, μέσα κάνει κρύο! Να περνάτε καλά!
σχόλια