Πιο θανατηφόρα τα εμφράγματα τα βράδια και τα Σάββατα

Πιο θανατηφόρα τα εμφράγματα τα βράδια και τα Σάββατα Facebook Twitter
0

Οι άνθρωποι που παθαίνουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν, αν το περιστατικό συμβεί οποιοδήποτε βράδυ της εβδομάδας ή στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με μια μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες σχετικές εκτιμήσεις και αποδίδει το πρόβλημα κυρίως στο μειωμένο και πιο άπειρο δυναμικό των νοσοκομείων αυτές τις ώρες, όταν γίνεται η εισαγωγή του ασθενούς.

Τα εμφράγματα παραμένουν η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι ερευνητές της Κλινικής Μάγιο των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον γιατρό Χένρι Τινγκ, που εξέτασαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 48 ερευνών, που αφορούσαν σχεδόν 1,9 εκατ. ασθενείς σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Καναδά, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal".

Τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα, γενικά παίρνει περισσότερο χρόνο η αντιμετώπιση κάποιου έκτακτου περιστατικού σε ένα νοσοκομείο, πράγμα που μπορεί τελικά να στοιχίσει τη ζωή ενός ασθενούς με έμφραγμα, αντίθετα με κάποιον που εισάγεται σε ώρα κανονικής και πλήρους λειτουργίας του νοσοκομείου.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι όσοι εισάγονται με έμφραγμα σε βραδινές ώρες ή στη διάρκεια Σαββατοκύριακου, έχουν κατά μέσο όρο 5% μεγαλύτερη θνησιμότητα (είτε στο νοσοκομείο, είτε μέσα στον επόμενο μήνα από το εξιτήριό τους), σε σχέση με όσους εισάγονται κάποια εργάσιμη μέρα κατά τις πρωινές ώρες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως το γεγονός ότι τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα τα νοσοκομεία συνήθως δουλεύουν με λιγότερο και μειωμένης εμπειρίας ιατρικό προσωπικό. Όπως επισημαίνουν, η μεγάλη πρόκληση για ένα νοσοκομείο είναι να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες καθ' όλο το 24ωρο.

Πηγή: ΑΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ