Πιο παχουλοί και λιγότερο υγιείς οι έφηβοι του ευρωπαϊκού Νότου

Πιο παχουλοί και λιγότερο υγιείς οι έφηβοι του ευρωπαϊκού Νότου Facebook Twitter
4

Οι έφηβοι των πόλεων του ευρωπαϊκού Νότου είναι πιο παχείς και έχουν γενικά χειρότερη υγεία σε σχέση με τους εφήβους του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως δείχνει μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα με ελληνική συμμετοχή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ισπανό Φρανσίσκο Ορτέγκα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Pediatrics" της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, μελέτησαν και συνέκριναν συνολικά την υγεία 3.528 εφήβων από τέσσερις πόλεις της Νότιας Ευρώπης και έξι πόλεις της Βόρειας Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγιεινός τρόπος ζωής στην Ευρώπη μέσω διατροφής στην εφηβεία», οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος για ανάλυση και, παράλληλα, αξιολόγησαν τη σωματική ικανότητα των νέων (δύναμη, ταχύτητα, καρδιαναπνευστική λειτουργία), το πάχος (ολικό και κοιλιακό), καθώς και τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο (μετρώντας το επίπεδο των λιπιδίων, της αρτηριακής πίεσης, της ινσουλινοαντοχής κ.α.).

Όλοι σχεδόν οι ανωτέρω δείκτες έδειξαν ότι οι νοτιοευρωπαίοι έφηβοι είναι σε χειρότερη σωματική «φόρμα» και πιο παχείς από τους βορειοευρωπαίους συνομηλίκους τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ασκούνται λιγότερο, πράγμα που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί υστερούν σε ταχύτητα και καρδιαναπνευστική λειτουργία.

Από την άλλη όμως, οι διαφορές στη σωματική άσκηση, τη διατροφή ή στους γενετικούς παράγοντες δεν φάνηκε ότι μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές στο πάχος μεταξύ νοτιοευρωπαίων και βορειοευρωπαίων νέων, με συνέπεια, σύμφωνα με τους ερευνητές, να παραμένουν ορισμένα ερωτηματικά επ' αυτού.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν οι Γιάννης Μανιός και Αντώνης Καφάτος, από το Τμήμα Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
Δεν καταλαβαίνω πώς προκύπτει ότι οι έφηβοι του Νότου ασκούνται λιγότερο... Εγώ ξέρω ότι τα παιδιά μας είναι όλη μέρα έξω, χειμώνα καλοκαίρι, ενώ τα βόρεια παιδάκια λιώνουν στο σπίτι τους αγκαλιά μ'ένα playstation...
Μία εκδοχή για το θέμα του πάχους, από προσωπικές εμπειρίες & μόνο: Οι νότιοι έκτος του ότι είμαστε πιο του "έξω", είμαστε και αρκετά κακομαθημένοι στο θέμα του φαγητού (εγώ δυστυχώς πρώτη απ' όλους). Τρώμε πολύ έτοιμο φαγητό, γλυκά, τρώμε στις εξόδους. Ενώ η Γερμανία ας πόυμε είναι μια χώρα όπου ως πρόσφατα μπορούσες να ονομάσεις "δείπνο" ένα πιάτο που αποτελείτο αποκλειστικά από νερόβραστες πατάτες, και δεν εννοώ εάν ήσουν πάμπτωχος. (Μπορεί να έχουν αρχίσει να αλλάζουν πλάον σ'αυτό, δεν ξέρω, αλλά οι νοοτροπία είναι νοοτροπία).Α, επίσης έχουμε παρεξηγήσει την έννοια "μεσογειακή διατροφη" και ρίχνουμε παντού από μισό μπουκάλι λάδι...