Πόσα δευτερόλεπτα χρειάζονται για να μολυνθεί το φαγητό;

Facebook Twitter
8

«Αν φαγωθεί γρήγορα, είναι σα να μην έχει πέσει κάτω» λένε στη Ρωσία. Είμαι σίγουρη ότι όλοι το έχετε κάνει κρυφά (ή φανερά). Κάτι σας έπεσε κάτω, αλλά παραήταν λαχταριστό για να το πετάξετε, το αρπάξατε και το φάγατε. Και δεν πάθατε και τίποτα.

Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που λέει ότι αν κάτι έχει μείνει στο πάτωμα λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, είναι ασφαλές, αλλά ανάλογα με τη χώρα και την περίπτωση ο κανόνας αλλάζει. Ο θρύλος τράβηξε όμως το ενδιαφέρον διαφόρων ειδικών, οι οποίοι επιχείρησαν να δώσουν μία συγκεκριμένη απάντηση στο (καυτό) αυτό θέμα.

Ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων πρέπει να γίνει των μηδέν δευτερολέπτων, πιστεύει ο Dr. Roy M. Gulick από το πανεπιστήμιο Cornell.  «Η κατανάλωση φαγητού που έχει πέσει κάτω είναι ρίσκο που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα γαστεντερικά νοσήματα. Ο χρόνος παραμονής στο πάτωμα δεν παίζει ρόλο.»

Το θέμα έχει εμφανιστεί πολλές φορές στους New York Times, στους LA Times, στο Grey’s Anatomy – η πιο αστεία εκδοχή φυσικά είναι στους Simpsons. Δυστυχώς δεν βρήκα βίντεο στα αγγλικά, αλλά και στα ιταλικά θα καταλάβετε μια χαρά:

Και η αναζήτηση των φανταστικών Mythbusters, από το National Geographic

Γεύση
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT

σχόλια

7 σχόλια
Δε νομίζω ότι ετίθετο ποτέ θέμα δευτερολέπτων στα οποία ο μικροργανισμός θα 'σκαρφαλώσει' στο φαγητό. Αν πέσει αυτό ήταν. Απ΄την άλλη αν επιβιώσει μέσα στο πεπτικό σύστημα και απορροφηθεί από τον οργανισμό, καλό θα ήταν να σχηματίσεις ένα απόθεμα αντισωμάτων για τους μικροργανισμούς που ζουν στο πάτωμά σου!