"Η ζωή είναι αγρίως απίθανη"

Facebook Twitter
0


«Η ζωή είναι αγρίως απίθανη» της Μαργαρίτας Καραπάνου. Γράφει η Άννα Κουτσιλοπούλου

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν όταν ανακαλύπτεις βιβλία σε ξένες βιβλιοθήκες, με προτάσεις υπογραμμισμένες, σελίδες τσαλακωμένες, λέξεις τονισμένες, παραγράφους παρατημένες. Αυτά τα βιβλία έχουν ζήσει ήδη μια έντονη ζωή κι εσύ κάπως καλείσαι να ανακαλύψεις καινούριες χαρές και θλίψεις και μοναδικότητες.

Λίγο αργά, αν και για χρόνια στη λίστα μου με τα «πρέπει να αγοράσω» βιβλία, το «η ζωή είναι αγρίως απίθανη» της Μαργαρίτας Καραπάνου (1946-2008) έπεσε πάνω μου σαν ωστικό κύμα, με συντάραξε, με έκανε να χάσω τον ύπνο μου, με μάγεψε και με έκανε να χαμογελάσω με εκείνο το παράταιρο μειδίαμα που αποκτάς όταν νομίζεις ότι κάποιος γράφει για σένα.

Στην πραγματικότητα, το βιβλίο είναι τα ημερολόγια της συγγραφέως σε μια έντονη εικοσαετία της ζωής της: από την τρελαμένη, ανακατεμένη, αθώα και παράταιρα υποψιασμένη εφηβεία των 13 μέχρι και την εξακολουθητικά ανάκατη, αγχωτική και θλιμμένη ενηλικίωση που φτάνει μέχρι και τα 33 της χρόνια. Σε κάθε σελίδα παρακολουθούμε την εξαντλητική μάχη μιας γυναίκας-παιδί να συμφιλιωθεί με τις σκέψεις, τα άγχη, τις θλίψεις και τις καταθλίψεις, τους έρωτες, τα πάθη, τις αδυναμίες και τις φιλοσοφίες που κουβαλάει η ανθρώπινη ψυχή. Αυτό όμως που υπερτερεί στη γραφή της Καραπάνου είναι η συνεχής ανάγκη, η βασανιστική επιθυμία να εννοήσει τη φύση μιας μητέρας που, ενώ αναφέρεται συνεχώς, συναισθηματικά είναι απούσα.

Το μικρό κορίτσι που ενοχικά μισεί τη μητέρα και που, μεγαλώνοντας, προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τα αντιφατικά συναισθήματα αγάπης-μίσους, με ατελείωτες συνεδρίες σε ψυχολόγους, σε παρασύρει σε ένα εσωτερικό ταξίδι αισθήσεων και κατανοήσεων: όλοι έχουμε βρεθεί εκεί, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το γονεϊκό τέρας. Άλλοι έχουμε καταβροχθιστεί και άλλοι έχουμε βρει μια μορφή επίγειας, εκλογικευμένης ειρήνης.

Οι σελίδες μιας ζωής αγρίως απίθανης είναι συναρπαστικές. Αυτός ο εσωτερικός πόλεμος που μαίνεται μέσα στον καθένα από εμάς συγκινεί επειδή καταγράφεται αλογόκριτα – όσο αλογόκριτα γράφουμε στο ημερολόγιό μας -, η αγωνία να υπάρξουμε λίγο πιο συνειδητά από μια απλή επιβίωση αναδύεται έντονα και αφήνει μια ελαφριά παρηγοριά στον αναγνώστη: τη γνώση ότι δεν είναι μόνος. 

Σας άρεσε (ή δεν σας άρεσε) κάποιο βιβλίο; Γράψτε μας λίγα λόγια γι ‘ αυτό!

Το Book Room θέλει να μάθει τι διαβάζετε, αν σας άρεσε ή όχι. Γράψτε λίγα (ή πολλά) λόγια για το βιβλίο που διαβάσατε και στείλτε τα στο [email protected]. Οι κριτικές θα δημοσιεύονται κάθε Κυριακή στο Book Room.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής»

Το Πίσω Ράφι / «Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Εκείνο που προσεγγίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Βιβλίο / Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Σε ποια εποχή γράφτηκε η φημισμένη τριλογία; Πώς διαβάζουμε σήμερα αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Αυτά και πολλά ακόμα αναλύει με εξαιρετικό τρόπο η Κωνσταντίνα Βούλγαρη σε τρία ηχητικά ντοκιμαντέρ. 
THE LIFO TEAM
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Βιβλίο / Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες και ντοκουμέντα μιας νέας έκδοσης ζωντανεύει το βιβλιοπωλείο που συνδέθηκε με τις μνήμες χιλιάδων Αθηναίων και έπαιξε ρόλο στην πολιτιστική διαμόρφωση και καλλιέργεια πολλών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ