Το θέμα δεν είναι καθαρά λογοτεχνικό, αλλά έχει να κάνει με τη μεταφορά μηνύματος, κι έχει να κάνει με τον λόγο. Το ερώτημα είναι: θα έμενε ο Μαντέλα τόσα χρόνια στη φυλακή, αν υπήρχε τότε το Facebook, το Twitter, τα άπειρα blogs και γενικά – το ίντερνετ;
Σκεφτείτε τις άμεσες αντιδράσεις, τα like και share που γίνονται για διάφορα θέματα, την έκταση που πήραν τα γεγονότα στης πλατείας Ταχρίρ σε σχέση με την πλατεία Τιεν Αν Μεν. Αυτό σκέφτηκαν και οι δημιουργοί του #Mandelastory και έφτιαξαν ένα σύντομο και αποκαλυπτικό βίντεο:
Απόσπασμα από το ημερολόγιο που κράτησε ο Μαντέλα επί 27 χρόνια στη φυλακή:
«Ο δυτικός πολιτισμός δεν έχει αλλοιώσει εντελώς το αφρικανικό μου παρελθόν και δεν έχω ξεχάσει τα παιδικά μου χρόνια, όταν συνηθίζαμε να μαζευόμαστε γύρω από τους μεγαλύτερους της κοινότητας για να ακούσουμε για τις πλούσιες εμπειρίες τους και την σοφία τους. Αυτό ήταν παράδοση των προγόνων μας και του παραδοσιακού σχολείου στο οποίο μεγαλώσαμε. Ακόμα σέβομαι τους μεγαλύτερους και μου αρέσει να μιλάω μαζί τους για τα παλιά, όταν είχαμε τη δική μας κυβέρνηση και ζούσαμε ελεύθερα. Είναι πάντα ωραία όταν ακούω έναν ειδικό στην πραγματική μας ιστορία, κουλτούρα και παράδοση. Συνηθίζαμε να βασανίζουμε και να ενοχλούμε ανθρώπους όπως τους Mweli Skota, Selope Thmea, Chief Luthuli, Professor Z.K. Matthews, Moses Kotaneκαι οι γνώσεις που είχαν σχετικά με την αφρικανική ιστορία ήταν εντυπωσιακές. Η βασική τους δύναμη ήταν στο γεγονός ότι τα πόδια τους ήταν βαθιά ριζωμένα στο χώμα της Αφρικής και χρησιμοποιούσαν επιστημονικά δεδομένα για να εμπλουτίσουν την κουλτούρα μας και την παράδοσή μας. Μπορούσαν να ανιχνεύσουν τις μετακινήσεις των ανθρώπων μας από το Βορρά, να συζητήσουν τις διάφορες σχετικές θεωρίες, να επικοινωνήσουν με τους λευκούς και ακόμη να τολμήσουν να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον. Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι η νεότερη γενιά εξακολουθεί να σέβεται τους μεγαλύτερους. Οι νεαροί άντρες που αντιμετωπίζουν καθημερινά νέα πρακτικά ανθρώπινα προβλήματα αρέσκονται στο να τεστάρουν τις γνώσεις που έχουν πάρει από τα βιβλία ενάντια στις γνώσεις και τις πεποιθήσεις των μεγαλύτερών τους.»
σχόλια