To στρες παχαίνει τις γυναίκες

To στρες παχαίνει τις γυναίκες Facebook Twitter
2

Η επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο δημοσίευσε τη νέα έρευνά της στο επιστημονικό έντυπο "Biological Psychiatry" και διαπίστωσε ότι το στρες επιβραδύνει τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την καύση λιγότερων θερμίδων και τη συσσώρευση περιττών κιλών.

Όταν λοιπόν μια γυναίκα καταναλώνει λιπαρά τρόφιμα μετά από ένα στρεσογόνο περιστατικό, ειναι πολύ πιθανό να πάρει βάρος. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους μόνο γυναίκες και ότι δεν μπορούν να επεκτείνουν τα συμπεράσματά τους και στους άνδρες, επειδή οι τελευταίοι έχουν περισσότερους μυς, πράγμα που επιδρά στον ρυθμό του μεταβολισμού τους.

Η μεθοδολογία της έρευνας είχε ως εξής: οι 58 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, κατά μέσο όρο 53 ετών, ανέφεραν τις στρεσογόνες καταστάσεις που βίωσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ερευνητές επί 7 ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού πραγματοποιούσαν μετρήσεις γύρω από τον μεταβολισμό των εθελοντριών και κατέγραφαν τα επίπεδα σακχάρου, τριγλυκεριδίων, ινσουλίνης και κορτιζόλης στο αίμα.


Όπως αποδείχθηκε οι γυναίκες που είχαν αναφέρει μια ή περισσότερες στρεσογόνες καταστάσεις το προηγούμενο 24ωρο «έκαιγαν» 104 θερμίδες λιγότερες, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν βιώσει έντονο στρες. Κάνοντας τους απαραίτητους υπολογισμούς, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν κάτι τέτοιο επαναλαμβανόταν καθημερινά τελικά θα συντελούσε στην αύξηση του σωματικού τους βάρους κατά πέντε κιλά, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Όταν οι γυναίκες βίωναν στρες εμφάνιζαν ακόμα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, γεγονός που διευκολύνει τη συσσώρευση λίπους στον οργανισμό, ενώ εμφάνισαν και μικρότερη οξείδωση του λίπους - δηλαδή δεν γινόταν σωστή μετατροπή των μεγάλων μορίων του λίπους σε μικρότερα μόρια, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της καύσης του αποθηκευμένου λίπους.

Επιπλέον, όταν το στρες συνυπάρχει με το ιστορικό κατάθλιψης, τότε αυξάνονται και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό - τα οποία έχουν συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

2 σχόλια