Το μπότοξ ως θεραπεία στον καρκίνο στομάχου

Το μπότοξ ως θεραπεία στον καρκίνο στομάχου Facebook Twitter
2

Oι εγχύσεις μπότοξ μπορεί να αποτελούν μίαν αποτελεσματική, νέα θεραπεία για τον καρκίνο του στομάχου, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως το δημοφιλές φάρμακο για τις ρυτίδες επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη των όγκων, δεσμεύοντας τα νευρικά μηνύματα που διεγείρουν τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα, γράφει η Σημερινή. Το εύρημα αυτό, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», οδήγησε στην έναρξη της πρώτης δοκιμής του φαρμάκου σε ανθρώπους. Η σχετική κλινική μελέτη διεξάγεται στη Νορβηγία, σε μικρό αριθμό πασχόντων από γαστρικούς καρκίνους.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τίμοθι Γουάνγκ, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Τομέος Πεπτικών & Ηπατικών Νόσων του Κολούμπια, οι καρκίνοι έχουν πάρα πολλά νεύρα μέσα και γύρω από τα κύτταρά τους, ο ρόλος των οποίων στην έναρξη και την ανάπτυξη της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητός.

Για να μάθουν οι ερευνητές περισσότερα, αποφάσισαν να μελετήσουν ομάδα ποντικιών με καρκίνο του στομάχου. Όπως ανακάλυψαν, η επικοινωνία των νευρικών κυττάρων των καρκίνων αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την ανάπτυξή τους, ενώ η χορήγηση του μπότοξ τη διακόπτει και αναχαιτίζει την εξέλιξη του καρκίνου.

Η δε χορήγηση του μπότοξ μαζί με χημειοθεραπεία, οδήγησε σε αύξηση της επιβίωσης των ποντικιών κατά 35%, σε σύγκριση με τα ποντίκια που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.


Οι ερευνητές εκτιμούν πως, αν η θεραπεία αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική στους ανθρώπους, θα αποτελέσει μια καλά ανεκτή μέθοδο, διότι η χορήγηση του φαρμάκου γίνεται τοπικά και στοχεύει αμιγώς στα καρκινικά βλαστικά κύτταρα. Η έγχυση θα γίνεται με γαστροσκόπηση απ' ευθείας πάνω στον καρκίνο και ο ασθενής θα χρειάζεται μόνο ολιγόωρη παραμονή στο νοσοκομείο.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ