2 στους 5 εργαζόμενους δουλεύουν υπερωρίες ίσον με μία έξτρα μέρα δουλειάς

2 στους 5 εργαζόμενους δουλεύουν υπερωρίες ίσον με μία έξτρα μέρα δουλειάς Facebook Twitter
3

Οι εργαζόμενοι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιο πιθανό να κάνουν υπερωρίες τη Δευτέρα σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας, όπως αποκαλύπτει μια νέα παγκόσμια έρευνα της εταιρείας παροχής έτοιμων χώρων εργασίας Regus. Η έρευνα δείχνει, επίσης πως, ενώ οι περισσότεροι εργάζονται 2-4 ώρες περισσότερο την εβδομάδα, υπάρχουν περίπου δύο πέμπτα του εργατικού δυναμικού, των οποίων οι υπερωρίες αντιστοιχούν σε μια εργάσιμη ημέρα την εβδομάδα ή και ακόμη περισσότερο.

Η έρευνα με δείγμα 44.000 στελέχη επιχειρήσεων σε περισσότερες από 100 χώρες δείχνει πως οι επιπλέον ώρες εργασίας έχουν γίνει κανόνας για τους περισσότερους. Υπάρχει, όμως και περίπου 14% το οποίο κινδυνεύει να εμφανίσει το σύνδρομο «burn-out» με πάνω από 15 ώρες υπερωριακής εργασίας την εβδομάδα. Δηλαδή ο χρόνος εργασίας μπορεί να φτάσει στο ισοδύναμο της εβδομάδας των 7 ημερών.


Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

  • Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται 2-4 ώρες πλέον του ωραρίου τους την εβδομάδα (19%).
  • Πάνω από ένας στους δέκα (14%) δηλώνει πως εργάζεται υπερωριακά περισσότερες από 15 ώρες την εβδομάδα.
  • Επιβεβαιώνεται πως η καθημερινή υπερωριακή εργασία είναι ο κανόνας για σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Το 38% εργάζεται μια επιπλέον ημέρα την εβδομάδα ή και περισσότερο.
  • Οι πιο δημοφιλείς ημέρες για υπερωρίες είναι η Δευτέρα (16%), όταν οι εργαζόμενοι επιστρέφουν ξεκούραστοι από το Σαββατοκύριακο και προσπαθούν να προχωρήσουν τον όγκο δουλειάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 9% διαλέγει να δουλέψει παραπάνω την Τετάρτη.
  • Την Παρασκευή, οι περισσότεροι προτιμούν να φεύγουν νωρίς από τη δουλειά με μόνο ένα 9%, να δηλώνει πως κάνει τακτικά υπερωρίες την Παρασκευή.

Η Κατερίνα Μάνου, γενική διευθύντρια της Regus για τα Βαλκάνια, σχολιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας: «Είναι αξιοθαύμαστη η δέσμευση των εργαζομένων στο αντικείμενο εργασίας τους. Από την άλλη μεριά, είναι ανησυχητικό το ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύουν σχεδόν επτά ημέρες την εβδομάδα. Θα πρέπει να εξετάσουμε πόσο υγιές είναι να δουλεύει κάποιος τόσες πολλές ώρες και να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία που έχει ο χώρος εργασίας, έτσι ώστε ο εργαζόμενος να βοηθηθεί και να αισθανθεί καλύτερα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε ο εργαζόμενος να δουλεύει κάποιες επιπλέον ώρες εξ αποστάσεως, για να γλυτώνει το χρόνο που ξοδεύει στη μεταφορά προς και από την εργασία του και να βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι του».

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
"Για παράδειγμα, θα μπορούσε ο εργαζόμενος να δουλεύει κάποιες επιπλέον ώρες εξ αποστάσεως, για να γλυτώνει το χρόνο που ξοδεύει στη μεταφορά προς και από την εργασία του και να βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι του"...Γιατί το πρόβλημα είναι που την κάνεις την υπερωρία, όχι ότι την κάνεις. Προφανώς, θα είναι πιο ξεκούραστο, αλλά δεν παύει να είναι δουλειά, υπερωρία, δηλαδή να σου κλέβει χρόνο από άλλες δραστηριότητες της ζωής σου.
Τελικά ποιοι κινδυνευουν περισσοτερο? δεν καταλαβα.Παντως βαλτε στην λιστα παρακαλω τους (έλληνες) ειδικευομενους γιατρους, που εφημερευουν μερα παρα μερα επι 32 ωρες (τουλαχιστον) στον πόδι και ΑΝ και ΟΠΟΤΕ πληρωθουν. Αυτό ειναι ο ορισμός του burn out.