Σώτη Τριανταφύλλου: Δέκα από (τα πολλά) αγαπημένα μου βιβλία

Σώτη Τριανταφύλλου: Δέκα από (τα πολλά) αγαπημένα μου βιβλία Facebook Twitter
1

 

Δέκα από τα αγαπημένα μου βιβλία που θα μπορούσαν να είναι  εκατό, για να μην πω 1000!

1.

Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλυν - Μπέττυ Σμιθ

Όπως πολλά παιδιά που μεγάλωναν τη δεκαετία του 1960, έγινα φίλη με τη Φράνση και τον Νήλι Νόλαν.
Τα Σαββατόβραδα που περνούσα με το μικρότερο αδερφάκι μου στη Φωκίωνος Νέγρη έμοιαζαν με τα δικά τους φτωχικά Σαββατόβραδα στο Γουίλλιαμσμπεργκ. Πιπιλούσαμε, νομίζω, τις ίδιες καραμέλες και κάναμε συλλογή από ασημόχαρτα. Πολλά χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκα κι εγώ στο Μπρούκλυν – αλλά στην πέρα γειτονιά. Εκείνη η γειτονιά έγινε σκηνικό ενός μυθιστορήματος που έγραψα το 1995 με τίτλο «Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης», το χρονικό μιας υπέροχης νιότης στη Νέα Υόρκη.

2.

Τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου

Ήταν μια έκδοση του 1999 που περιείχε τις συλλογές «Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν» του 1938, «Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής» του 1939, «Μπολιβάρ» του 1944, «Επιστροφή των πουλιών» του 1946, «Έλευσις» του 1948, «Ο Ατλαντικός» του 1954, «Εν ανθηρώ Έλληνι λόγω» του 1957. Ο Νίκος Εγγονόπουλος ήταν μεγαλειώδης ποιητής: μου άρεσε η σκληρή του φαντασία και η ειρωνεία του που τον ξεχώριζαν από υπεραισθηματικούς Έλληνες ποιητές. Θεωρούσε την εποχή του «σακάτικη» – αναρωτιέμαι τι θα σκεφτόταν για τούτη την εποχή. Διαβάζω συχνά ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου: δεν τον συνάντησα ποτέ, αλλά νομίζω ότι θα συμφωνούσαμε.

3.

Η τρέλα της μέρας - Μωρίς Μπλανσό

Ένα σύντομο κείμενο για τον θάνατο και τις γήινες απολαύσεις, που συμπλήρωσε ένα άλλο, εκτενέστερο κείμενο του Μπλανσό για τον χώρο της λογοτεχνίας

4.

Καντίντ - Βολταίρος

Αυτό το παραμύθι για την αισιοδοξία με επηρέασε όταν ήμουν πολύ νέα: τώρα, καθώς γράφω ένα μυθιστόρημα με φόντο τους εμφυλίους πολέμους στην Αγγλία του 17ου αιώνα, αισθάνομαι ότι το blueprint του κεντρικού ήρωα είναι ο Καντίντ. Bαδίζουμε σε ώμους γιγάντων... Κι ότι, όπως συμβαίνει συχνά, ο Καντίντ είμαι εγώ η ίδια. Για μια μακρά εποχή διάβαζα λογοτεχνία του 18ου αιώνα: μαζί με τον Καντίντ, Χένρυ Φήλντινγκ, Λώρενς Στερν, Τομπάιας Σμόλετ... Ογκώδη, περιπετειώδη μυθιστορήματα. Κι αργότερα διάβαζα Θάκερεϋ. Οι ήρωες περνούσαν από πολλές λαχτάρες, επιζούσαν, στο τέλος πέθαιναν. Σκέφτομαι συχνά τον Καντίντ: πώς θα περπατούσε, άραγε, στον σύγχρονο κόσμο.

5.

Στον δρόμο - Τζακ Κέρουακ

Νομίζω πως έχω διανύσει πολύ περισσότερα χιλιόμετρα από τον Τζακ Κέρουακ, από τη μια ακτή στην άλλη και πάλι πίσω. Με εντυπωσίαζε το ότι ο Κέρουακ δεν ήξερε να οδηγεί. Πώς μπορείς να νιώσεις την ποίηση των αμερικανικών δρόμων χωρίς να οδηγείς; Ο Νηλ Κάσσαντυ οδηγούσε τουλάχιστον κι ήταν επιδέξιος παρκαδόρος.

6.

Χέγκελ - Κώστας Παπαϊωάννου

Μια προσωπική, ποιητική ανάγνωση του Γερμανού φιλοσόφου και της περιπέτειας του πνεύματος. Έχω το βιβλίο στο κομοδίνο μου εδώ και κάμποσες δεκαετίες. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι ο Κώστας Παπαϊωάννου βλέπει στον Χέγκελ κάτι που δεν υπάρχει, αλλά και πάλι...

7.

Ρομπέρ Ντεσνός, Ποιήματα

Ένας από τους πιο αγαπημένους μου Γάλλους ποιητές, παρότι δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η ερωτική ποίηση: με συγκινούν ποιητές όπως ο Φίλιπ Λάρκιν, ο Τεντ Χιουζ, ο Μπλεζ Σαντράρς, ο Γιόζεφ Μπρόντσκυ.
Αλλά ο Ντεσνός έβαλε σε τάξη μερικές σκέψεις και συναισθήματα μέσα στο κεφάλι μου.

8.

Τ.Σ. Έλιοτ, Ποιήματα

Προφανής επιλογή: λίγοι άνθρωποι που διαβάζουν ποίηση παρακάμπτουν τον Τ.Σ. Έλιοτ. Μικρή, λάτρευα τον Προύφροκ (αναμενόμενο κι αυτό). Αυτές τις μέρες των συνεχιζόμενων πνιγμών σκέφτομαι την "Έρημη Χώρα", ένα κομμάτι που μιλάει για τον θάνατο από πνιγμό. Ο Τ.Σ. Έλιοτ μού φαίνεται η φωνή της Ευρώπης που κυλάει μέσα μας.

9.

Το κεντρί της ύπαρξης - Σέρεν Κίργκεγκορ

Θα μπορούσα να σημειώσω οποιοδήποτε από τα έργα του Κίργκεγκορ που διαβάζαμε με τον φίλο μου τον Χρήστο τη δεκαετία του 1980. Εκείνη την εποχή συζητούσαμε- αργότερα νομίζω πως δεν υπήρχε περιθώριο συζήτησης: επικρατούσε η ελαφρότητα που μας έφερε ως εδώ. Όταν διαμαρτυρόμασταν γι' αυτήν μάς χαρακτήριζαν «δήθεν» και γκρινιάρηδες. Το 1998 ο Χρήστος πέθανε και τίποτα δεν ήταν πια ίδιο. Εν πάση περιπτώσει, ο πρώιμος υπαρξισμός του Κίργκεγκορ μού φαινόταν πιο βαθυστόχαστος από εκείνον του Σαρτρ.

10.

Εγκόλπιο ανασκολοπισμού - Ε.Μ. Σιοράν

Ο Σιοράν επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω την ατομική ελευθερία, μολονότι ο μισανθρωπισμός του δεν μου ταιριάζει. Πίστευε πως είχε γεννηθεί κάτω από κακό αστέρι... Πιθανότατα θα τον ξανασυναντήσω στο μέλλον: η ανθρώπινη βλακεία έχει αρχίσει να διαβρώνει την πίστη που είχα στην ανθρώπινη φύση. Θα δούμε.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Βιβλίο / Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Υπεύθυνη για τα πιο πολύτιμα αποκτήματα της ιδιωτικής συλλογής του διάσημου τραπεζίτη, η απέριττα κομψή βιβλιοθηκάριος Μπελ ντα Κόστα Γκριν ήταν μαύρη αλλά εμφανιζόταν ως λευκή στον αφρό της υψηλής κοινωνίας μέχρι και τον θάνατό της το 1950.
THE LIFO TEAM
Leslie Absher: «Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι» 

Βιβλίο / Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι, συγγραφέας

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Leslie Absher μάς ξεναγεί στο «Σπίτι με τα μυστικά», εκθέτοντας ταυτόχρονα την προσωπική της πορεία προς την απελευθέρωση, την «ελληνική» της εμπειρία και τις εντυπώσεις της από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολυτεχνείο - Ένα παραμύθι που δεν λέει παραμύθια»

Βιβλίο / Το Πολυτεχνείο έγινε κόμικ: Μια νέα έκδοση για μια μονίμως επίκαιρη εξέγερση

Παραμονές της φετινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι εκδόσεις Red ‘n’ Noir κυκλοφόρησαν ένα έξοχο κόμικ αφιερωμένο σε αυτή, που το υπογράφουν ο συγγραφέας Γιώργος Κτενάς και ο σκιτσογράφος John Antono.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Μάλκολμ Λόουρι και το «Κάτω από το ηφαίστειο»

Βιβλίο / Το μεγαλόπνοο «Κάτω από το ηφαίστειο» του Μάλκολμ Λόουρι, μια προφητεία για την αποσύνθεση του κόσμου

Οι αναλογίες μεταξύ του μυθιστορηματικού βίου του Βρετανού συγγραφέα και του κορυφαίου έργου του είναι παραπάνω από δραματικές, όπως και αυτές μεταξύ της υπαρξιακής πτώσης του και του σημερινού, αδιέξοδου κόσμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Βιβλίο / Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Στο νέο του βιβλίο, «Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο Νικόλας Σμυρνάκης καταρρίπτει 23 μύθους που μας καταπιέζουν, βοηθώντας μας να ζήσουμε ουσιαστικότερα.
ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Ποιηματα Στη Μυστηριακη -Robert DesnosΤοσο σε εχω ονειρευτειπου χανεις την πραγματικοτητα σου.Να ειναι καιρος ακομη να πλησιασω το ζωντανοαυτο σωμακαι να φιλησω σ'αυτο το στομα,τη γεννησητης φωνης που μου ειναι αγαπητη.Τοσο σε εχω ονειρευτειπου τα μπρατσα μου συνηθισμενα αγκαλιαζονταςτη σκια σουνα διασταυρωνονται στο στηθος μου,δε θα λυγισουνισως στην περιμετρο του σωματος σου.Και πως,μπροστα στην πραγματικη παρουσια τωνοσων με παιδευουνκαι με κυβερνουν απο μερες και χρονιαΘα γινω το διχως αλλο σκια,Ω! ταλαντευσεις συναισθηματικες.Τοσο σε εχω ονειρευτει,που ασφαλως δεν ειναιπια καιροςνα ξυπνησω.Κοιμαμαι ορθος,το σωμα εκθεμενοσε ολες τις φαινομενικοτητες της ζωης και τουερωτα,και πως εσυ η μονη που υπαρχει σημερα για μενα,εισαι κεινη που θα μπορυσα λιγοτερο ν'αγγισωτο μετωπο και τα χειλιαπαρα τα πρωτα τυχον χειλια και τo πρωτο τυχονμετωπο που θα εβρισκα.Τοσο σε εχω ονειρευτειτοσο περπατησα,μιλησα,κοιμηθηκα με το φα-ντασμα σουπου δε μου μενει πια ισως αλλο,παρα να ειμαιεντουτοις φαντασμα μεταξυ φαντασματων και πιοσκια εκατο φορες κι απο τη σκια που περπατει καιθα περπατει χαρουμενη στο ηλιακο ρολοι τηςζωης σου.