Le Beaujolais nouveau est arrivé

Le Beaujolais nouveau est arrivé Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO
0

Η λέξη «Beaujolais» προσδιορίζει τη γεωγραφική προέλευση του κρασιού, μια οινική ζώνη στο νότιο τμήμα της Βουργουνδίας, στη Γαλλία. Η λέξη «nouveau» πρακτικά σημαίνει «από την παραγωγή στην κατανάλωση» και τεχνικά προσδιορίζει τη μέθοδο παραγωγής με την οποία οι ρώγες των σταφυλιών τοποθετούνται αυτούσιες σε δεξαμενές και ζυμώνονται ολόκληρες, με αποτέλεσμα ένα φρέσκο, ανάλαφρο κρασί, με έντονα φρουτώδη γεύση. Το nouveau πίνεται δροσερό και η διάρκεια ζωής του είναι περίπου μέχρι το Πάσχα. Το Beaujolais nouveau προέρχεται από την ερυθρή ποικιλία Gamay, η καλλιέργεια της οποίας εμφανίζεται στην περιοχή τον Μεσαίωνα.


Και φτάνουμε στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, που η επιστήμη του κρασιού δίνει τη θέση της στο marketing. Παρότι η παράδοση κατανάλωσης φρέσκων κρασιών ξεκινά τον 19ο αιώνα, το 1951, κατ' εξαίρεση σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία, οινοπαραγωγοί του Beaujolais αποκτούν το δικαίωμα να διαθέσουν πρώτοι το κρασί τους στην αγορά τον Νοέμβριο. Για το γεγονός αυτό στήνονται γιορτές και πανηγύρια στην περιοχή και με το πέρασμα των χρόνων το «προϊόν Beaujolais nouveau» αποκτά εθνική ταυτότητα. Από το 1985 καθιερώνεται η εμφάνισή του κάθε 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου και κατακτά τις αγορές σε όλο τον κόσμο. Υστερία πιάνει τους Ιάπωνες καταναλωτές, μια και η διαφορά ώρας τούς δίνει το προνόμιο να δοκιμάσουν πρώτοι τη νέα σοδειά!


Η ουσία είναι ότι ένα κρασί, είτε ταπεινό είτε σπουδαίο, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από καλή διάθεση για να το απολαύσουμε. Προτείνουμε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου να χαρείτε με τους φίλους σας ένα Beaujolais nouveau από μια σοδειά (2015) που χαρακτηρίζεται άκρως ποιοτική. Τέλος, σημειώστε ότι οι ετικέτες που κυκλοφορούν στην αγορά κυμαίνονται από 7,50 έως 9,50 ευρώ στο ράφι της κάβας.

BEAUJOLAIS NOUVEAU 2015 - JOSEPH DROUHIN

Le Beaujolais nouveau est arrivé Facebook Twitter

Ο οίκος Drouhin εμφιαλώνει και εμπορεύεται Beaujolais nouveau από τις αρχές της δεκαετίας του '50. Σταφύλια από επιλεγμένα αμπελοτόπια της περιοχής συμβάλλουν στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Λαμπερό ιώδες χρώμα, εκφραστικά αρώματα βιολέτας και κόκκινων μούρων, βελούδινη, απαλή γεύση και φρουτώδες τελείωμα.

BEAUJOLAIS NOUVEAU 2015 - PAUL SAPIN

Le Beaujolais nouveau est arrivé Facebook Twitter

Το πολυαναμενόμενο φρέσκο κρασί του Νοεμβρίου από έναν οίκο που ξεκίνησε να εμπορεύεται κρασιά της περιοχής το 1889. Τυπική φρεσκάδα και αρωματικός πλούτος στη μύτη, μαλακό και ευχάριστο στόμα, με δροσιστική οξύτητα.

BEAUJOLAIS VILLAGES NOUVEAU NATURAL 2015 - VIGNERONS DE BEL AIR

Le Beaujolais nouveau est arrivé Facebook Twitter

Το πρώτο ερυθρό κρασί της χρονιάς αποκτά νέα διάσταση! Ένα από τα ελάχιστα «φυσικά» Beaujolais nouveau, από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, ζυμωμένα με άγριες ζύμες, χωρίς προσθήκη θειώδους, χωρίς φιλτράρισμα και κολλάρισμα. Έντονο ρουμπινί χρώμα, με ζωηρές ιώδεις ανταύγειες. Αρώματα κόκκινων φρούτων και κομψές νότες μπαχαρικών. Στο στόμα βατόμουρο, κεράσι και μαύρη σταφίδα εκφράζουν τον φρέσκο χαρακτήρα.

BEAUJOLAIS NOUVEAU 2015 - GEORGES DUBOEUF

Le Beaujolais nouveau est arrivé Facebook Twitter

Γνωστός και ως «βασιλιάς του Beaujolais», ο Georges Duboeuf ξεκίνησε να πουλά τα κρασιά της οικογένειας με το ποδήλατό του. Στις μέρες μας, οι πωλήσεις του αγγίζουν τις 30 εκατομμύρια φιάλες ανά έτος. Τα κρασιά του –επανειλημμένως βραβευμένα– είναι φρέσκα, γεμάτα νεανική ζωντάνια και ενέργεια.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μακαρούνες καρπάθικες με το «χερικό» της κυρίας Μαγκαφούλας

Γεύση / Μακαρούνες: Τα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου

Η νοστιμιά του πιο παραδοσιακού καρπάθικου φαγητού αρχίζει να πλάθεται πολύ πριν το πιάτο με τα «χερίσια» ζυμαρικά –αρτυμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι και «τσίκνωμα»– φτάσει στο τραπέζι μας.  
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ