Le Beaujolais nouveau est arrivé

Le Beaujolais nouveau est arrivé Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO
0

Η λέξη «Beaujolais» προσδιορίζει τη γεωγραφική προέλευση του κρασιού, μια οινική ζώνη στο νότιο τμήμα της Βουργουνδίας, στη Γαλλία. Η λέξη «nouveau» πρακτικά σημαίνει «από την παραγωγή στην κατανάλωση» και τεχνικά προσδιορίζει τη μέθοδο παραγωγής με την οποία οι ρώγες των σταφυλιών τοποθετούνται αυτούσιες σε δεξαμενές και ζυμώνονται ολόκληρες, με αποτέλεσμα ένα φρέσκο, ανάλαφρο κρασί, με έντονα φρουτώδη γεύση. Το nouveau πίνεται δροσερό και η διάρκεια ζωής του είναι περίπου μέχρι το Πάσχα. Το Beaujolais nouveau προέρχεται από την ερυθρή ποικιλία Gamay, η καλλιέργεια της οποίας εμφανίζεται στην περιοχή τον Μεσαίωνα.


Και φτάνουμε στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, που η επιστήμη του κρασιού δίνει τη θέση της στο marketing. Παρότι η παράδοση κατανάλωσης φρέσκων κρασιών ξεκινά τον 19ο αιώνα, το 1951, κατ' εξαίρεση σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία, οινοπαραγωγοί του Beaujolais αποκτούν το δικαίωμα να διαθέσουν πρώτοι το κρασί τους στην αγορά τον Νοέμβριο. Για το γεγονός αυτό στήνονται γιορτές και πανηγύρια στην περιοχή και με το πέρασμα των χρόνων το «προϊόν Beaujolais nouveau» αποκτά εθνική ταυτότητα. Από το 1985 καθιερώνεται η εμφάνισή του κάθε 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου και κατακτά τις αγορές σε όλο τον κόσμο. Υστερία πιάνει τους Ιάπωνες καταναλωτές, μια και η διαφορά ώρας τούς δίνει το προνόμιο να δοκιμάσουν πρώτοι τη νέα σοδειά!


Η ουσία είναι ότι ένα κρασί, είτε ταπεινό είτε σπουδαίο, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από καλή διάθεση για να το απολαύσουμε. Προτείνουμε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου να χαρείτε με τους φίλους σας ένα Beaujolais nouveau από μια σοδειά (2015) που χαρακτηρίζεται άκρως ποιοτική. Τέλος, σημειώστε ότι οι ετικέτες που κυκλοφορούν στην αγορά κυμαίνονται από 7,50 έως 9,50 ευρώ στο ράφι της κάβας.

BEAUJOLAIS NOUVEAU 2015 - JOSEPH DROUHIN

Le Beaujolais nouveau est arrivé Facebook Twitter

Ο οίκος Drouhin εμφιαλώνει και εμπορεύεται Beaujolais nouveau από τις αρχές της δεκαετίας του '50. Σταφύλια από επιλεγμένα αμπελοτόπια της περιοχής συμβάλλουν στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Λαμπερό ιώδες χρώμα, εκφραστικά αρώματα βιολέτας και κόκκινων μούρων, βελούδινη, απαλή γεύση και φρουτώδες τελείωμα.

BEAUJOLAIS NOUVEAU 2015 - PAUL SAPIN

Le Beaujolais nouveau est arrivé Facebook Twitter

Το πολυαναμενόμενο φρέσκο κρασί του Νοεμβρίου από έναν οίκο που ξεκίνησε να εμπορεύεται κρασιά της περιοχής το 1889. Τυπική φρεσκάδα και αρωματικός πλούτος στη μύτη, μαλακό και ευχάριστο στόμα, με δροσιστική οξύτητα.

BEAUJOLAIS VILLAGES NOUVEAU NATURAL 2015 - VIGNERONS DE BEL AIR

Le Beaujolais nouveau est arrivé Facebook Twitter

Το πρώτο ερυθρό κρασί της χρονιάς αποκτά νέα διάσταση! Ένα από τα ελάχιστα «φυσικά» Beaujolais nouveau, από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, ζυμωμένα με άγριες ζύμες, χωρίς προσθήκη θειώδους, χωρίς φιλτράρισμα και κολλάρισμα. Έντονο ρουμπινί χρώμα, με ζωηρές ιώδεις ανταύγειες. Αρώματα κόκκινων φρούτων και κομψές νότες μπαχαρικών. Στο στόμα βατόμουρο, κεράσι και μαύρη σταφίδα εκφράζουν τον φρέσκο χαρακτήρα.

BEAUJOLAIS NOUVEAU 2015 - GEORGES DUBOEUF

Le Beaujolais nouveau est arrivé Facebook Twitter

Γνωστός και ως «βασιλιάς του Beaujolais», ο Georges Duboeuf ξεκίνησε να πουλά τα κρασιά της οικογένειας με το ποδήλατό του. Στις μέρες μας, οι πωλήσεις του αγγίζουν τις 30 εκατομμύρια φιάλες ανά έτος. Τα κρασιά του –επανειλημμένως βραβευμένα– είναι φρέσκα, γεμάτα νεανική ζωντάνια και ενέργεια.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ