Υπνωτιστικό animation σε βίντατζ op-art εξώφυλλα βιβλίων

Υπνωτιστικό animation σε βίντατζ op-art εξώφυλλα βιβλίων Facebook Twitter
0

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '50 και του '60, οι εικονογράφοι που σχεδίαζαν εξώφυλλα βιβλίων, αντλούσαν ιδέες από την αισθητική του ακμάζοντος καλλιτεχνικού κινήματος της Op art, φιλοτεχνώντας γεωμετρικά μοτίβα σε έντονους χρωματισμούς - σαν να είχαν βγει η Bridget Riley και ο Victor Vasarely σε μαζική παραγωγή.

Σήμερα, για να έρθει κάποιος σε επαφή με αντίτυπα που να φέρουν τέτοιες εικονογραφήσεις, οι οποίες κυκλοφορούσαν πάνω από μισό αιώνα πριν, πρέπει να ψάξει πολύ σε παλαιοπωλεία ή να κάνει εκτεταμένη έρευνα στο διαδίκτυο. Ή να γνωρίσει τον Γερμανό καλλιτέχνη και σχεδιαστή Henning M. Lederer, ο οποίος έχει αναλάβει να «φρεσκάρει» αυτή την τεχνοτροπία και να την επαναφέρει στον 21ο αιώνα.

Στο παρακάτω βίντεο, ο Lederer έχει συλλέξει 55 από αυτά τα παλιά εξώφυλλα και έχει δημιουργήσει ένα τέλειο animation. Τα κάποτε στατικά σχέδια έχουν εξελιχθεί σε τριπαριστικές, καλειδοσκοπικές σκουληκότρυπες, γρανάζια και «πλανητικά συστήματα». Ο καλλιτέχνης βρήκε τα εξώφυλλα στα site Montague Projects και Book Worship.

Αυτό το πρότζεκτ είναι μέρος μιας γενικότερης τάσης στον κόσμο του ντιζάιν, που επιθυμεί να αναβιώσει παλιομοδίτικες τεχνικές εικονογράφησης και σχεδιασμού εξωφύλλων για τις ανάγκες της σύγχρονης ψηφιακής εποχής. Για παράδειγμα, το πρότζεκτ Generative eBook Covers της δημόσιας βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης δημιουργεί πολύχρωμα, γεωμετρικά εξώφυλλα που εμπνέονται από τα '50s και χρησιμοποιούνται στα eBooks. Αλλά και τα καλύμματα της σειράς Modern Classics της Faber εμπνέονται από ντιζάιν ανάλογης αισθητικής.

Υπνωτιστικό animation σε βίντατζ op-art εξώφυλλα βιβλίων Facebook Twitter
Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ