Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '50 και του '60, οι εικονογράφοι που σχεδίαζαν εξώφυλλα βιβλίων, αντλούσαν ιδέες από την αισθητική του ακμάζοντος καλλιτεχνικού κινήματος της Op art, φιλοτεχνώντας γεωμετρικά μοτίβα σε έντονους χρωματισμούς - σαν να είχαν βγει η Bridget Riley και ο Victor Vasarely σε μαζική παραγωγή.
Σήμερα, για να έρθει κάποιος σε επαφή με αντίτυπα που να φέρουν τέτοιες εικονογραφήσεις, οι οποίες κυκλοφορούσαν πάνω από μισό αιώνα πριν, πρέπει να ψάξει πολύ σε παλαιοπωλεία ή να κάνει εκτεταμένη έρευνα στο διαδίκτυο. Ή να γνωρίσει τον Γερμανό καλλιτέχνη και σχεδιαστή Henning M. Lederer, ο οποίος έχει αναλάβει να «φρεσκάρει» αυτή την τεχνοτροπία και να την επαναφέρει στον 21ο αιώνα.
Στο παρακάτω βίντεο, ο Lederer έχει συλλέξει 55 από αυτά τα παλιά εξώφυλλα και έχει δημιουργήσει ένα τέλειο animation. Τα κάποτε στατικά σχέδια έχουν εξελιχθεί σε τριπαριστικές, καλειδοσκοπικές σκουληκότρυπες, γρανάζια και «πλανητικά συστήματα». Ο καλλιτέχνης βρήκε τα εξώφυλλα στα site Montague Projects και Book Worship.
Αυτό το πρότζεκτ είναι μέρος μιας γενικότερης τάσης στον κόσμο του ντιζάιν, που επιθυμεί να αναβιώσει παλιομοδίτικες τεχνικές εικονογράφησης και σχεδιασμού εξωφύλλων για τις ανάγκες της σύγχρονης ψηφιακής εποχής. Για παράδειγμα, το πρότζεκτ Generative eBook Covers της δημόσιας βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης δημιουργεί πολύχρωμα, γεωμετρικά εξώφυλλα που εμπνέονται από τα '50s και χρησιμοποιούνται στα eBooks. Αλλά και τα καλύμματα της σειράς Modern Classics της Faber εμπνέονται από ντιζάιν ανάλογης αισθητικής.
σχόλια