Larry Gus: 5 βιβλία που διάβασα και μ΄άρεσαν

Larry Gus: 5 βιβλία που διάβασα και μ΄άρεσαν Facebook Twitter
0

Το 2008 ήταν παράξενη χρονιά για μένα, αποκλειστικά και μόνο λόγω στρατιωτικής θητείας. Αλλά, πριν καν καταταγώ, είχα πάρει μία και μοναδική απόφαση, να διαβάσω τουλάχιστον 3 τόμους από το Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο του Προυστ. Είχα την αίσθηση ότι το context ήταν σωστό και πίστευα ότι πάντα θα μπορούσε να υπάρξει ένας ανώτερός μου που να εκτιμήσει τις αναφορές μου στο μοντερνισμό και μετά να πιάσουμε κουβέντα για τον Γκοντάρ και για το ποια είναι η καλύτερη περίοδος του Charles Mingus.

1 Μαρσέλ Προυστ, Ποιήματα
Ηριδανός

Τελικά δεν τελείωσα ούτε καν τον πρώτο τόμο. Όπως επίσης δεν μου έτυχε ποτέ κανένας ανώτερος που να εκτιμά το Solo Piano του Mingus. Αλλά η ψύχωσή μου με τον Προυστ με οδήγησε στα ποιήματα του πριν το Αναζητώντας. Εξαιρετική είναι και η εισαγωγή της έκδοσης με το αρκετά αποσαφηνιστικό κείμενο του ίδιου του συγγραφέα.

2 Γιάννης Σκαρίμπας, Το σόλο του Φίγκαρω
Νεφέλη

Ο Θωμάς (στο Βόλο) είναι ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει διαβάσει τα περισσότερα βιβλία από κάθε άλλο φαρμακοποιό. Μπορώ να το πω με σιγουριά (ίσως). Μου έκανε δώρο το Σόλο του Φίγκαρω, και αφού το διάβασα, αυτό που με έκανε να σοκαριστώ περισσότερο απ' όλα ήταν το ότι ο Σκαρίμπας δεν έφυγε ποτέ από τη Χαλκίδα. Αν είναι δυνατόν! Τον φανταζόμουν να ζητάει να του φέρνουν γραπτά του Tristan Tzara και του Marchel Duchamp και να μαθαίνει γαλλικά για να τα μεταφράσει. Απίστευτο βιβλίο! Πώς μπορεί να ένιωθαν αυτοί που διάβασαν Σκαρίμπα στην εποχή του;

3 Χούλιο Κορτάσαρ, Το κουτσό
Εξάντας

Δεν το έχω τελειώσει. Αλλά είναι το μόνο βιβλίο που δεν χρειάζεται να νιώθω άσχημα γι' αυτό. Η fragmental γραφή του μου ήρθε πραγματικά κουτί και συγκράτησα και μία φράση λόγω των συνηθισμένων εμμονών μου: «Οι αναμνήσεις μπορούν να μεταβάλλουν μόνο το πιο ασήμαντο κομμάτι του παρελθόντος».

4 Haruki Murakami, Blind Willow, Sleeping Woman
Vintage Books

To ‘07 και το ‘08 ήταν χρονιές Μουρακάμι για μένα και το κορίτσι μου. Αλλά κυρίως για μένα. Με εξαίρεση 2 βιβλία του, τα διάβασα όλα. Όλα. Από ένα σημείο και μετά είχα εθιστεί τόσο πολύ στη σχετικά εύκολη γραφή του (σε αυτό βοήθησαν και οι υπέροχες αγγλικές εκδόσεις της Vintage), στις κατανοητές pop αναφορές του και στο ιδιόμορφο -κάτι ανάμεσα σε ρομαντικό δείπνο και εφιάλτη- σύμπαν του και έτσι, όταν δοκίμασα να πιάσω τον Pynchon, ένιωθα σαν να πηδούσα 3 τάξεις στο δημοτικό. Σε κάθε περίπτωση, το αγαπημένο μου είναι το Wind-Up Bird Chronicle, αλλά το Blind Willow, Sleeping Woman, η πρώτη συλλογή με τα short stories του, είναι το τελευταίο που διάβασα.

5 Curtis Roads, Microsounds
The MIT Press, 2004

Και τέλος, η πρόσφατη ψύχωσή μου. Too many feelings, so little time. Αν μπορούσα να συμπιέσω όλα τα τραγούδια μου σε 10 δευτερόλεπτα, θα το έκανα. Αυτό το βιβλίο μου δείχνει το δρόμο.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Βιβλίο / Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Σε ποια εποχή γράφτηκε η φημισμένη τριλογία; Πώς διαβάζουμε σήμερα αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Αυτά και πολλά ακόμα αναλύει με εξαιρετικό τρόπο η Κωνσταντίνα Βούλγαρη σε τρία ηχητικά ντοκιμαντέρ. 
THE LIFO TEAM
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Βιβλίο / Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες και ντοκουμέντα μιας νέας έκδοσης ζωντανεύει το βιβλιοπωλείο που συνδέθηκε με τις μνήμες χιλιάδων Αθηναίων και έπαιξε ρόλο στην πολιτιστική διαμόρφωση και καλλιέργεια πολλών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
10 σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Βιβλίο / Δέκα σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Το πιο πρόσφατο Booker, επανεκδόσεις μυθιστορημάτων με θέμα τον Εμφύλιο, το τελευταίο βιβλίο του Μάριο Βάργκας Λιόσα, η νέα Αμάντα Μιχαλοπούλου και μια συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Αργύρη Χιόνη είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες προσεχέις εκδόσεις.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ