Μιχάλης Μητσός

Μιχάλης Μητσός Facebook Twitter
0

1

Φίλιπ Ροθ: Φεύγει το φάντασμα, μτφρ. Κατερίνα Σχινά,
εκδ. Πόλις.

Tα τελευταία χρόνια διαβάζω τουλάχιστον έναν Ροθ τον χρόνο, καινούργιο ή παλιό. Αποτελεί, ας πούμε, ζωτική μου ανάγκη. Η φράση «τα γηρατειά δεν είναι μάχη, είναι σφαγή» (από το προηγούμενο βιβλίο του, τον «Καθένα») με σημάδεψε. Η απελπισμένη -και μάταιη- προσπάθεια του 72χρονου Ζούκερμαν να πείσει την 26χρονη Τζέιμι να τον επισκεφθεί στο ξενοδοχείο του (από τούτο το βιβλίο) με τάραξε. Μεγαλώνω και δεν μ' αρέσει, είναι προφανές.

2

Σεμπάστιαν Μπάρυ: Η μυστική γραφή, μτφρ. Αύγουστος Κορτώ,
εκδ. Καστανιώτη.

Μ' αρέσει πολύ ο Σεμπάστιαν Μπάρυ. Το βιβλίο του Μακριά, πολύ μακριά, που εκτυλίσσεται στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να διδάσκεται στα σχολεία. Εδώ, μια εκατοντάχρονη που είναι κλεισμένη σε ένα άσυλο της Ιρλανδίας και ο διευθυντής του ασύλου κάνουν την ανασκόπηση της ζωής τους, και αποδεικνύεται ότι έχουν περισσότερα κοινά σημεία απ' ό,τι νόμιζαν. Πολλή μοναξιά, πολλή αδικία, η αλήθεια δηλαδή.

3

Αντουάν Μπελό: Οι παραχαράκτες, μτφρ. Ευγενία Γραμματικοπούλου,
εκδ. Πόλις.

Ένα έξυπνο, αστείο και πολύ καλογραμμένο βιβλίο, που θα αυξήσει ασφαλώς ακόμη περισσότερο τους λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας, οι οποίοι αγορεύουν στους ελληνικούς καφενέδες και τα δημοσιογραφικά γραφεία (έλα τώρα, πιστεύει κανείς ότι τους Δίδυμους Πύργους τους έριξε ο Μπιν Λάντεν;). Περιμένω με αγωνία το δεύτερο μέρος, για να μάθω επιτέλους ποιος βρίσκεται πίσω από τον μύθο της γρίπης των χοίρων.

4

Γιόκο Ογκάουα: Ξενοδοχείο Ίρις, μτφρ. Παναγιώτης Ευαγγελίδης,
εκδ. Άγρα.

Στην Ιαπωνία του 1936, ο απόλυτος έρωτας οδηγούσε στον θάνατο. Στη σημερινή Ιαπωνία συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Η Γιόκο Ογκάουα γεννήθηκε τριάντα χρόνια μετά τον Ναγκίσα Όσιμα, αλλά η ατμόσφαιρα στην οποία μας μεταφέρει είναι εξίσου υποβλητική. Ο έρωτας ανάμεσα στον ηλικιωμένο μεταφραστή και τη νεαρή ρεσεψιονίστ (άντε πάλι!) έχει ένταση, διαστροφή, υποταγή, και φυσικά καταλήγει σε τραγωδία. Ακατάλληλο για ανυποψίαστους οικογενειάρχες και όσους μπερδεύουν την ισότητα με το πάθος.

5 Μα Τζιάν: Πεκίνο σε κώμα, μτφρ. Μαριάννα Μπεμπετίδη,
εκδ. Πάπυρος

Τον περασμένο μήνα βρέθηκα στην Κίνα για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας. Όλα ήταν ήσυχα, γαλήνια, αρμονικά - όπως είναι η λέξη της μόδας εκεί. Στη μαρτυρική πλατεία Τιενανμέν έβλεπες μόνο τουρίστες με ομοιόχρωμα μπλουζάκια. Οι διαφωνούντες είναι ή στη φυλακή ή στο σπίτι τους ή στην εξορία. Ο Μα Τζιάν ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Εδώ αναπαριστά με μυθιστορηματικό τρόπο τα γεγονότα του 1989, στα οποία έλαβε μέρος. Για να μην τα καταπιούν όλα το στρογγύλεμα και η λήθη.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Βιβλίο / Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Κι αν η Μέση Γη εξυψώθηκε στη φαντασμαγορία που όλοι γνωρίζουμε μέσα απ’ τις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον, δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη στιγμή της πρώτης βραδινής ανάγνωσης, των απρόσμενων αράδων που σχημάτισαν αμέσως ένα σύμπαν αυτονόητο.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Βιβλίο / Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Η νέα, εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη έκδοση των «Σονέτων» από τους Αντίποδες, σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά, αναδεικνύει τη διαρκή ανάγκη του ποιητή για ελευθερία και καινοτομία, που φτάνει να καταργεί ακόμα και τις ποιητικές και κοινωνικές συμβάσεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι 10 συν 2 ξένοι τίτλοι της χρονιάς

Βιβλίο / 12 μεταφρασμένα βιβλία που ξεχώρισαν το 2024

Mια millennial συγραφέας και το μεταφεμινιστικό της μυθιστόρημα, η μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου σε graphic novel, αυτοβιογραφίες, η επανασύνδεση της ανθρώπινης και της φυσικής ιστορίας σε 900 σελίδες: αυτοί είναι οι ξένοι τίτλοι που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT