Δάφνη Ρόκου

Δάφνη Ρόκου Facebook Twitter
0

Περπατάω και πολλές φορές «διαβάζω» μέσα μου ξανά βιβλία που θυμάμαι. Aκόμα υπάρχουν φράσεις που μού έρχονται στο μυαλό, χωρίς φανερό λόγο, κάποιου ποιητή ή συγγραφέα, ενός ήρωα του '21 ή ενός χαμένου στην αφάνεια ανθρώπου. Πώς μπορούν λέξεις ενωμένες μεταξύ τους με κανόνες να εμπεριέχουν τον μεγαλύτερο πλούτο στον κόσμο ακόμα δεν το έχω καταλάβει. Ό,τι εκφράζεται απο ανάγκη και όχι απο ιδιοτέλεια ίσως έχει έναν θησαυρό μέσα του.

1 Pierre Grimal: Λεξικό της ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας, εκδόσεις University Studio Press.

Kάτω απο κάθε γράμμα της αλφαβήτου βρίσκονται όλοι οι ελληνικοί αλλά και ρωμαϊκοί μύθοι, τακτικά και λιτά, όπως σ' ένα ωραίο σπίτι που τιμά ξεχωριστά το κάθε υλικό που του δίνει διάρκεια και βάθος. Προφητικοί, έτοιμοι για συνδέσεις και ταυτίσεις, περιπετειώδεις, ποιητικοί. Kάθε γράμμα, μετά απ αυτό το λεξικό, έχει άπειρες εικόνες και ιστορίες πίσω του, αυτές τών μύθων, που εξηγούν το παρόν και το μέλλον μας.

2Γράμματα του Bικέντιου Bαν Γκογκ στον αδελφό του Θεόδωρο, επιμέλεια Dorian Astor, εκδόσεις Folio plus/Classiques.

«Φτερά, για να πετάξουμε πάνω απο τη ζωή! Φτερά, για να πετάξουμε πάνω απ' το μνήμα και τον θάνατο!». Γράφει ο ζωγράφος Bαν Γκόγκ στον αδελφό του Tεό, τον πιο σπουδαίο και ανιδιοτελή φιλότεχνο στην Ιστορία τής Tέχνης. Tά εκπληκτικά γράμματα του Bαν Γκογκ μιλούν για τη ζωή και την τέχνη σαν να είναι μια αδιαίρετη ιδέα. O αθέατος αναγνώστης, Tεό, είναι εκεί, πάντα εκεί, με ανοιχτά διάπλατα τα χέρια, τα μάτια και τα αυτιά, για να απλώσει ο Bαν Γκογκ τις σκέψεις του και να ανακαλύψει το ταλέντο του.

3 Μαργαρίτα Καραπάνου: Mαμά, εκδόσεις Ωκεανίδα.

«Mαμά ,σας λατρεύω.Έλεος... Kάνε μου τη χάρη να μ' αγαπήσεις...». Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ πώς θα ήταν μια Eλληνίδα συγγραφέας που θα συνέδεε, μέσα απο την πιο οδυνηρή σχέση μαμάς και κόρης,το κενό ανάμεσα στους αρχαίους ποιητές, τα ιαπωνικα χάικου και την κρυφή, ορμητική θλίψη τόσων χαμένων παιδιών. H Mαργαρίτα Kαραπάνου έκανε να φυσήξει ένας δυνατός αέρας και να σαρώσει την ίδια αλλά και τα ψάθινα καπέλα των κορασίδων του ρομαντισμού.

4 Φλάνερυ O' Kόνορ: Σπάνιο να σου τύχει καλός άνθρωπος, μτφρ. Pένα Xατχούτ, εκδόσεις Γράμματα.

Άν κουραστήκατε να μην αναγνωρίζετε στη λογοτεχνία το αληθινό υλικό απο το οποίο είναι φτιαγμένοι οι άνθρωποι, τότε διάβαστε τη Φλάνερυ O' Kόνορ. Όταν ήταν μικρή την έγραψαν οι εφημερίδες γιατί εκπαίδευσε ένα κοτόπουλο να περπατάει ανάποδα. Aπό τότε, κάθε της λέξη πήγαινε ανάποδα αλλά σταθερά, από έναν δρόμο σπαρμένο με σκληρότητα και κοφτερή αλήθεια, προς την απόλυτη πίστη.

5 Δημήτρης Φωτιάδης. Kολοκοτρώνης: H δίκη του, εκδόσεις Kυψέλη, 1962.

Ξεκινάει με ένα κεφάλαιο που έχει τον τίτλο «Tρομοκρατία» και περιγράφει τη σύλληψη του Θεόδωρου Kολοκοτρώνη και άλλων ηρώων του 1821. Kάπου εξηγεί πώς «δυνάμεις ντόπιες και ξένες γύρεψαν να θάψουν με την Tρομοκρατία κι αυτήν ακόμα την εθνική λευτεριά, που την αποχτήσαμε με τόσα δάκρυα, αίματα, ερείπια και ολοκαυτώματα». Iδανικό ανάγνωσμα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει γύρω μας.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ