Η σεξουαλική ζωή του Ιμάνουελ Καντ

Η σεξουαλική ζωή του Ιμάνουελ Καντ Facebook Twitter
1

1. ΣΟΚ ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΗΜΕΡΟ.  Αμέριμνοι κουβεντιάζαμε περί βιβλίων και μουσικής και αίφνης μου λέει ο Περικλής ο Δουβίτσας, «Θα βγάλω τη Σεξουαλική Ζωή του Καντ», κι εγώ μένω άφωνος για τουλάχιστον τριάντα έξι, τριάντα εφτά, ξέρω κι εγώ, δευτερόλεπτα, στη διάρκεια των οποίων είδα τον Χριστό φαντάρο, αναρωτήθηκα πότε ξανάρχισα το ποτό και δεν το πήρα είδηση και εάν η γυναίκα μου βάζει τίποτε εξαντλημένα ψυχοτρόπα στο αθώο τσάι μου. Όταν συνήλθα, άφησα να περάσουν κάμποσες μέρες, και εν τέλει, ναι, έλαβε σχήμα και μορφή, έλαβε χαρτί, ράχη και αυτιά το ονειρώδες ψυχεδελικό όργιο που αποτελείται από 120 σελίδες, εύμορφα τυπωμένες, που έχει συγγραφέα τον περιλάλητο μπαγαπόντη, προφορικό λόγιο και βαθύτατο γνώστη της μεταμεσαιωνικής λογοτεχνίας μυστηρίου, τον πολύ Jean-Baptiste Botul (1896-1947), έχει μεταφραστεί από την εκλεκτή Ιωάννα Αβραμίδου, έχει εκδοθεί από τη Νεφέλη και φέρει τωόντι τον τίτλο Η σεξουαλική ζωή του Καντ.

 

2. ΕΛΑ ΝΤΕ! Μα καλά, είχε σεξουαλική ζωή ο ερημίτης του Κένιγκσμπεργκ; Και εάν είχε, μας αφορά; Και πες ότι μας αφορά, βρέθηκε άραγε λόγιος να καταπιαστεί με την προειρηθείσα σεξουαλική ζωή; Έλα ντε! Έρχομαι και απαντώ, μετά την πολύωρη ανάγνωση-μελέτη του πονήματος του Botul, πως ναι (!), βρέθηκε λόγιος, ο Botul φυσικά, και, ναι, μας αφορά, και δεν θα πάψει να μας αφορά, καθότι όχι μόνον ο πολύς Botul φωτίζει κάτι ελάχιστα σκοτεινό μεν αλλά και ελάχιστα φωτισμένο, ήτοι την του Καντ σχέση με το σεξ, αλλά και διά του φωτισμού και της διαυγάσεως αυτού του κάτι, σαν να λέμε της σεξουαλικής ζωής του Καντ, προσφέρει διαύγαση και φώτισμα και της δικής μας, ναι, και της δικής μας, ας το επαναλάβω, και της δικής μας, σεξουαλικής ζωής. Συνάμα, προσφέρει και ωραίες ιδέες για ποικίλες τεχνικές κατακτήσεως, εάν όχι μιας ποθητής γυναίκας, τουλάχιστον μιας εξίσου, ίσως και περισσότερο ποθητής ησυχίας και γαλήνης! Άρα, συνεπώς, και ήγουν πρόκειται για το πιο hot ανάγνωσμα αυτού (ίσως και του επόμενου) καλοκαιριού!

 

3. ΤΣΙΤΑΤΑ ΑΠΌ ΤΟ ΠΙΟ HOT ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ: «Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι ο Καντ ενδιαφερόταν για τις γυναίκες κι ότι οι γυναίκες για τον Καντ» (σ. 41). «Το γέλιο είναι αρσενικό, το κλάμα είναι θηλυκό» (σ. 51). «Το να ζεις χωρίς γυναίκα είναι ασκητική. Το να ζεις μαζί της, επίσης» (σ. 52). «Ο Αβελάρδος είχε μια καλή ιδέα: να κάνει έρωτα με αυτό το νεαρό κορίτσι, και μια ανόητη ιδέα: να θέλει να την παντρευτεί» (σ. 55). «Η δυσκοιλιότητα σκοτίζει τις ιδέες» (σ. 66). «Το να γεράσει ήταν η έμμονη ιδέα του Καντ, ο οποίος κρατούσε κατάλογο των ανδρών της γενιάς του που πέθαναν πριν από αυτόν» (σ. 84). «Ο τρόπος να κοιτάζουμε κάτω από τα φουστάνια της Πραγματικότητας» (σ. 99).

 

4. BEST SELLER ! Εμπρός, να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ευπώλητο ένα θεωρούμενο βαρύ κι ασήκωτο φιλοσοφικό πόνημα, εμπρός σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε ίδρυμα, σε κάθε πόλη, χωριό, οικισμό, στρατόπεδο, οικοτροφείο, να μπάσουμε το Πνεύμα και τον Λόγο!

Ο Jean-Baptiste Botul κατέκτησε τη φήμη μετά θάνατον, αλλά την κατέκτησε. Ας κατακτήσει και τη φιλοσοφική Ελλάδα, τώρα που οι καιροί είναι μεν χαλεποί αλλά το θέρος είναι θαύμα και θάμβος!

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια