Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Cinco JaPa TaPa
Ένας Ισπανός από το Τόκιο. Το ήδη πετυχημένο tapas bar Cinco στο Κολωνάκι επεκτείνεται. Σύντομα ανοίγει, ακριβώς δίπλα του, το Cinco JaPa TaPa που θα σερβίρει Japanese Tapas, δηλαδή μικρές γιαπωνέζικες λιχουδιές, όπως τα tataki style, sashimi style κ.λπ. Μαζί με αυτά στην μπάρα θα υπάρχουν γιαπωνέζικα αποστάγματα, καθώς και κοκτέιλ... Μέχρι να πάρω γεύση από τα Japanese Tapas, δοκίμασα τα δύο καινούργια πιάτα του μενού: burrata με καπνιστό σιρόπι ντομάτας και λάδι βασιλικού και κροκέτα καπνιστής πέστροφας με πραλίνα αμυγδάλου, μαρμελάδα ντομάτας και wakame. Cinco, Σκουφά52, Κολωνάκι, 210 3643603 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Coco-Mat Hotel Nafsika
Coco-Mat Hotel Nafsika: να ξαπλώσεις ή να φας; «Επιλέγω προϊόντα και λαχανικά από τη γύρω περιοχή (Κηφισιά, Μαραθώνα) και μαγειρεύω με ό,τι φρέσκο έχει η εποχή. Γκουρμέ είναι η σωστά μαγειρεμένη καλή πρώτη ύλη», λέει με πάθος ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος που ανέλαβε την επιμέλεια της κουζίνας του ανακαινισμένου ξενοδοχείου Coco-Mat Hotel Nafsika στην Κηφισιά. Μου άρεσαν η φρεσκάδα και η απλότητα του χώρου. Μιλάμε για αυθεντική φιλοξενία. Ακόμη και αν δεν απολαύσεις τη μαγεία του ύπνου πάνω στα κρεβάτια της Coco-Mat, αξίζει να κάνεις μια στάση στο εστιατόριο και να γευτείς το μεσημέρι σάντουιτς με χειροποίητο ψωμί με πελτέ ντομάτας, γραβιέρα , ψητή μελιτζάνα και σαλάτα. Για το βράδυ, ο προβληματισμός είναι απλός: έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε γιουβέτσι μοσχαράκι με φρέσκια ντομάτα, ξινότυρο και αγουρόλαδο ή φιλέτο από φρέσκια τσιπούρα με χόρτα ημέρας, πουρέ σελινόριζας και αυγολέμονο. Εδώ το δίλημμα που τίθεται είναι «να φας ή να ξαπλώσεις;». Όμως, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. ☛ Coco-Mat Hotel Nafsika, Πέλλης

6, Κηφισιά, 210 8018027

Σκηνοθεσία στην κουζίνα. Το Φανάκι στα Μελίσσια έστησαν με κέφι δυο φίλες, η Μαρία και η Κατερίνα, σκηνοθέτιδες στο επάγγελμα. Η αγάπη τους για τα παραδοσιακά προϊόντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας τις οδήγησε στη δημιουργία αυτού του μικρού παραδοσιακού καφενείου. Το βιολογικό λάδι του Μανούσου Μανουσάκη που «παίζει» στην κουζίνα τους επιβεβαιώνει την προτίμησή τους στην τοπική παραγωγή αλλά και την υποστήριξή τους στον συνάδελφό τους σκηνοθέτη. Περισσότερα, όταν δοκιμάσω την κουζίνα του. ☛ Παναγή Τσαλδάρη 26,Μελίσσια, 211 7200988

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Μαύρο Πρόβατο
Μαύρο Πρόβατο με άποψη. Μια από τις καλύτερες προσεγγίσεις μεζεδοπωλείου αυτής της εποχής είναι το Μαύρο Πρόβατο στο Παγκράτι. Με άφησε ευχαριστημένη και χορτασμένη, σε ένα περιβάλλον με αφαιρετική απλότητα και άποψη, χωρίς η τσέπη μου να έχει δεχτεί επίθεση. Οι τιμές είναι μικρές και οι μερίδες το ίδιο, όμως το φαγητό είναι πολύ καλής ποιότητας και, λόγω τιμής, έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις αρκετά από τα πιάτα του καταλόγου. Κεφτεδάκια με ούζο και δυόσμο (3,70 ευρώ), τραγανή και όχι λαδοπιωμένη σαρικόπιτα με ξινομυζήθρα, μέλι και σουσάμι (4,80 ευρώ), πιτάκια Καισαρείας (3,90 ευρώ), εξαιρετικός ντάκος με κρητικό παξιμάδι, φρέσκια ντομάτα, φέτα και ελαιόλαδο (5,10 ευρώ), αρνάκι γάλακτος στη λαδόκολλα με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και μυρωδικά (12 ευρώ). Το σπιτικό κέικ καρότου (2,6 ευρώ) θα ήταν από μόνο του λόγος για να ξαναπάς στο μαγαζί. Χύμα κρασί καλής ποιότητας, αν και θα προτιμούσα μερικές καλές και προσιτές ετικέτες εμφιαλωμένων.Το Μαύρο Πρόβατο του Press Café ☛ Αρριανού 31, Παγκράτι, 210

7223469, 210 7123466

Αγοραστός. Είχα πολλές προσδοκίες όταν πήγα στο σχετικά καινούργιο μαγαζί του Αγοραστού στο Χαλάνδρι. Η ιστορία του στον Γέρακα τις δικαιολογούσε, αλλά, δυστυχώς, το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίθηκε σε ό,τι περίμενα. Δηλαδή, το κριθαρότο με γαρίδες (11 ευρώ), παρά τη γευστικότητά του, είχε εμφανώς χάσει κάθε ζωντάνια, αφού είχε ξεχαστεί στο μαγείρεμα περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Το ίδιο συνέβη και με το flap blanc angous σχάρας (20 ευρώ), που ήρθε με «ελληνικό» ψήσιμο, έχοντας χάσει τους χυμούς του, μακριά από το μίντιουμ που ζήτησα. Το σέρβις, αν και δεν είχε βαρύ έργο τη βραδιά που πήγα, δεν τα κατάφερε να σταθεί στο επίπεδο των τιμών που ζητά το μαγαζί (πάνω από 50 ευρώ το άτομο, με εμφιαλωμένο κρασί). Κρίμα, γιατί η κουζίνα φαίνεται να έχει διάθεση για κάτι καλύτερο, όπως έδειξε στα κεφτεδάκια μοσχαριού με φάβα (10 ευρώ). Ίσως να ήταν μια κακή μέρα. ☛ Αγοραστός, πλ. Ελευθερωτών, Χαλάνδρι, 210 6617353

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ψάριστον
Το Ψάριστον ξανοίγεται σε καινούργια νερά. Χρόνια τώρα το Ψάριστον μας ταΐζει καλό και προσιτό ψαρομεζέ. Ο Βασίλης, ο ιδιοκτήτης του, o άνθρωπος που μας έμαθε μια εναλλακτική προσέγγιση στο ψάρι, ετοιμάζει κάτι καινούργιο, ένα τσιπουράδικο στη Μεταμόρφωση. Περισσότερα σύντομα, όταν θα φάμε τους πρώτους μεζέδες από τον πάντα ευρηματικό Βασίλη.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Το Χασαπάκι
Το κρέας είναι ντόπιο. Το βουβαλίσιο καπνιστό που δοκιμάζω έχει εξαιρετική υφή, πλούσια γεύση, κάτι πολύ ιδιαίτερο και όμως ελληνικό! Επιλεγμένα κομμάτια άπαχου βουβαλιού καπνίζονται με τέχνη και χαρίζουν ένα ιδιαίτερο άρωμα στο κρέας. Το ζεσταίνεις ελαφρά στον φούρνο ή στο τηγάνι για να ξεδιπλώσει τη γευστική του δύναμη. Ταιριάζει ανάμεσα σε φέτες πολύσπορου ψωμιού, με μια ντροπαλή δόση πάστα κόκκινης πιπεριάς και λίγα φυλλαράκια τρυφερής, πιπεράτης ρόκας. Το ελληνικό γκουρμέ σάντουιτς. Ο κ. Αθανάσιος Κοκκώνας ξέρει να σε μυήσει σε μια ποικιλία γεύσεων από βουβαλίσιο κρέας. ☛ Το Χασαπάκι, Ροδόπολη Κερκίνης Σερρών, 23270 22093

Γλυκά ποντιακά από σπίτι. Δοκίμασα τα ποντιακά γλυκά που φτιάχνει η Κυριακή στο ζαχαροπλαστείο «Τούρτα Μέλι» στην Καλλιθέα και ξεχώρισα την παραδοσιακή ποντιακή τούρτα μέλι με επτά στρώσεις χειροποίητων φύλλων κι ανάμεσα τους απαλή κρέμα και καραμέλα. Επίσης, μου άρεσαν και τα πουράκια, ζυμωμένα με μπόλικο καρύδι και άχνη ζάχαρη. ☛ Ματζαγριωτάκη 64, Καλλιθέα, 211 2126846

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT