Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Μικρή Βενετία
  • Η Βενετία στο Κουκάκι. Όταν έμαθα ότι σε έναν πεζόδρομο στο Κουκάκι θα βρω τη μικρή Βενετία, έσπευσα. Ήμουν περίεργη να ανακαλύψω πώς προκύπτει το «μικρή Βενετία». Η ιδιοκτήτρια, η Βενετία, γέννημα-θρέμμα της περιοχής και πρώην μεγαλοστέλεχος πολυεθνικής, αποφάσισε να στήσει ένα μεζεδοπωλείο και «επειδή θέλω να αισθάνομαι μικρή, το ονόμασα μικρή Βενετία» λέει κεφάτα. Τη χαρούμενη διάθεση της Βενετίας συμμερίζεται το προσωπικό αλλά και η Φλωρέτα και ο Θανάσης, που μαγειρεύουν στην ανοιχτή κουζίνα. Η Βενετία δεν άφησε τίποτα στην τύχη όσον αφορά τη διακόσμηση του μαγαζιού. Αναζήτησε με πάθος τα παλιά τελάρα που στολίζουν τον τοίχο, επέλεξε χειροποίητες απλίκες-μαχαιροπίρουνα κι έναν πολυέλαιο από πιάτα και εργαλεία κουζίνας που πλαισιώνεται από τσουβάλια που κρέμονται από το ταβάνι. Το μενού κάνει ένα γρήγορο ταξίδι από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, με καβουρμά από την Ξάνθη αλλά και με κρητικό απάκι. «Η κουζίνα είναι ευέλικτη. Θέλω να έχουμε τη χαρά της γεύσης με χαμηλό κόστος» λέει η Βενετία που επικοινωνεί με όλο τον κόσμο, τσουγκρίζει το ποτήρι της και καμαρώνει για το μοναστηριακό τραπέζι που γύρω του γίνονται όλοι μια παρέα. Η «χειμερινή κολυμβήτρια» έρχεται στο τραπέζι μου και φοράω το «σωσίβιο» για να βουτήξω στην ωραία μαριναρισμένη σε λαδόξιδο σαλάτα με λάχανο, καρότο, σέλινο και ψιλοκομμένες πιπεριές (€4,50). Ακολουθούν τα χειροποίητα καλιτσούνια με μυζήθρα που μόλις τα δαγκώνεις, απολαμβάνεις το τραγανό φύλλο τους (€4). Ωραίος και καλοφτιαγμένος μεζές τα αυγά μάτια, που κάνουν ιδανικό γάμο με τον παστουρμά στο σαγανάκι (€4,50). Βουτάς την μπουκιά από το ψωμί σου χωρίς ενοχές. Το κρητικό απάκι χαρίζει τη γευστική του ένταση στο κριθαράκι που μαγειρεύεται σε σάλτσα γλυκού κρασιού και λιαστής ντομάτας – μια υπέροχη γιουβετσάδα βαθιάς νοστιμιάς που αγγίζει τα όρια του εθιστικού (€7). Το συκώτι, μαγειρεμένο με αρκετό σκόρδο και δεντρολίβανο και σβησμένο με κρασί (€6), δεν με ενθουσίασε. Η ποσότητα του σκόρδου είναι υπερβολική και σκεπάζει τη γεύση του. Τα πολίτικα σουτζουκάκια (€6,5) ήταν αφράτα, γευστικά, με ισορροπία στο κύμινο, ωραία ψημένα, και μου θύμισαν αυτά που έφτιαχνε η Σμυρνιά γιαγιά μου. Τα συνόδευε στο πιάτο ένας πουρές πατάτας σπιτικός, αληθινός. Εδώ εκτίμησα την τιμιότητα της καθημερινής οικογενειακής γεύσης αλλά και τη γενναιοδωρία της καλής πρώτης ύλης που τιμάει η κουζίνα. Κάθε Τετάρτη θα κάνεις κέφι με τη ζωντανή μουσική, έτσι αυθόρμητα. ☛ Μικρή Βενετία, Γ. Ολυμπίου 15, Kουκάκι, 6948 044254.

 

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Μικρή Βενετία

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Dorsia
  • Νέες αφίξεις στη Γλυφάδα. Ο «καυτός» δρόμος της Γλυφάδας, η Ζησιμοπούλου, απέκτησε ένα καινούργιο ολοήμερο στέκι. Το όνομα αυτού Dorsia. Δημιουργός του ο Τζίμης Σταθοκωστόπουλος που επέλεξε να του χαρίσει στη διακόσμηση τη σκανδιναβική λιτότητα. Η κουζίνα κινείται στα μονοπάτια της Μεσογείου, η μπάρα σερβίρει ωραία κοκτέιλ και οι βραδιές φλερτάρουν με καλεσμένους DJs και μπόλικη διάθεση (Ζησιμοπούλου 12, 210 8944111). Στον ίδιο δρόμο και στον αριθμό 9, στη θέση που βρίσκαμε παλιά το κεφάτο FishBar, ετοιμάζεται πυρετωδώς το Abuse, ένας σούπερ χώρος με μοντέρνες διακοσμητικές γραμμές σε μαύρο φόντο που θα δίνει έμφαση στη μουσική, στο ποτό και... στις μπουκιές (210 8982840). Παραμένουμε στη Γλυφάδα, όπου όλο και νέα στέκια προστίθενται στον γευστικό χάρτη. Tο Τσι τσι, όπως δηλώνει και η ονομασία του, επικεντρώνεται στο κρέας, ενώ ο χώρος του πάλαι ποτέ New York New York έγινε Les petites maisons. Δίπλα ακριβώς άνοιξε το δικό του μπιστρό ο σεφ Μέντζελος Δροσόπουλος. Το Mentzelos είναι κομψό, με αύρα γαλλική στη διακόσμηση, ανοιχτή κουζίνα και μαυροπίνακα με προτάσεις από την ελληνική κουζίνα, από σουτζουκάκια σμυρναίικα μέχρι μοσχαρόσουπα. Περισσότερες λεπτομέρειες μόλις πάρω γεύση.
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Harvest Coffee & Wine
  • Τα tapas φυτρώνουν στην Αθήνα. Μεγάλη κινητικότητα στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο του το ολοκαίνουργιο wine & tapas Harvest, γωνία Αιόλου και Ευριπίδου, στη θέση ενός παλιού παπουτσίδικου. Μικρός χώρος στην απόχρωση του γκρι, με μπάρα ντυμένη με μπορντό ισπανικό πλακάκι και ξύλινα τραπέζια και πάγκους. Στις προθήκες φιγουράρουν κρασιά και ισπανικά προϊόντα. Η φιλοσοφία της ανοιχτής κουζίνας, που έχει βρει τη θέση της στον όροφο, είναι απόλυτα επικεντρωμένη στα ισπανικά τάπας. Οι καλοφτιαγμένες κροκέτες Croquetas de ropa vieja με χαμόν και μπούτι από κοτόπουλο είναι το φαγητό της Κυριακής, ένα κλασικό μαδριλένικο πιάτο, ό,τι πρέπει για ξεκίνημα. Ένα ποτήρι κρασί (€6,5) πλούσιο ερυθρό από την περιοχή του Priorat είναι ο ιδανικός σύντροφος για τα ισπανικά τάπας. Η πρόσχαρη σομελιέ Ευαγγελία Κοντοπούλου θα σε βάλει στο οινικό παιχνίδι και θα σε βοηθήσει να διαλέξεις μέσα από τις 180 ετικέτες από τον ισπανικό, ελληνικό και διεθνή αμπελώνα. Σαν μπιζουδάκια είναι οι γευστικές κόκκινες ισπανικές πιπεριές pimientos, γεμιστές με μπακαλιάρο και γαρίδα. Σε μπολ έρχεται η favada, φασόλια μαγειρεμένα με chorizo και καπνιστή πάπρικα (€6) και σε κάθε κουταλιά απολαμβάνεις την πλούσια γεύση και τις πικάντικες νότες των υλικών που γαργαλούν ηδονικά τον ουρανίσκο. Υποκλίθηκα στην ντελικάτη νοστιμιά που τρώγεται με το χέρι και είναι καραβιδάκια διακριτικά περασμένα από την πυρά που αγκαλιάζει σαν αέρινο πέπλο μια ελαφριά σάλτσα από μυρωδικά, σκόρδο και ξίδι χερέθ. Γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Στη Μαδρίτη με έστειλε το Ηuevo de Corral, το «μαργαριταρένιο» χωριάτικο αυγό που ο Δημήτρης, ο σεφ, το κάνει ποσέ και του χαρίζει σχήμα χιονάτου νούφαρου και συνδυάζεται στο βαθύ πιάτο με σοταρισμένο πράσο, πάνω σε φρεσκοψημένο μπριός με μεταξένια κρέμα ευωδιαστής τρούφας και χαμόν Bellota (€6). Τρώγεται με το κουτάλι απνευστί και δεν θέλεις να τελειώσει. Εδώ, εκτός από το κρασί, συμπρωταγωνιστής είναι και ο φρεσκοκαβουρδισμένος καφές που σπάει ρουθούνια. Αν είστε παρέα κι έχετε διάθεση να πιείτε κρασί, προτιμήστε μια φιάλη γιατί η τιμή στο ποτήρι, από €4 έως €6,5, θα ανεβάσει το κόστος. ☛ Harvest Coffee & Wine, Αιόλου 64 & Ευριπίδου, 213 0252284.


Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Tapas

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT