Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Yellow
0

 

  • Μοδάτη πολυτέλεια. «Pink Οbsession: Κοκτέιλ με άγρια φρούτα του δάσους μέσω εμποτισμού του τζιν με φακελάκι τσαγιού και κάπνισμα επίσης με τσάι. Αρκετά θηλυκό, με πολύπλοκη γεύση και δυνατά αρώματα», διαβάζω καθισμένη σε σούπερ μοδάτο σκαμπό στον κατάλογο με τα κοκτέιλ που σερβίρει το ολοκαίνουργιο G café bar στο Κολωνάκι. Πολύ μοδάτος ο χώρος και οι θαμώνες αντίστοιχα. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού ανήκει στον κομμωτή Γιώργο Δουδέση, που στη διπλανή πόρτα διατηρεί το κομμωτήριό του. Άφθονο στυλ και ωραία ατμόσφαιρα χαρίζει η διακόσμηση του Έντι Ρόμπερτς του αρχιτεκτονικού γραφείου GFRA. Δοκίμασα μια τραγανή μπαγκέτα σίκαλης με καπνιστό σολομό Σκωτίας, καρπάτσιο από ραπανάκι, σικορέ και σάλτσα washabi (€6), που του χάριζε γευστική ένταση. Συμπαθητική ήταν η ταρτελέτα με καραμελωμένο κρεμμύδι, που η γλύκα του κοντράριζε τη μους κατσικίσιου τυριού και το μήλο ποσέ (€4). Καλοφτιαγμένο και το καρπάτσιο μοσχαριού μαρινέ με ξίδι αρωματισμένο από σμέουρα, που σερβίρεται με ρόκα και φρέσκο πράσινο πιπέρι (€12). Ποτήρι κρασί από €4. Η φιλοσοφία της κουζίνας ενισχύει το παρεΐστικο πνεύμα της μοιρασιάς με τα μικρά, ευέλικτα πιάτα. ☛ G café bar, Βουκουρεστίου 39, Κολωνάκι, 210 3629086.
  • Μαγειρέματα με κέφι και τεχνική. Αρκετά τολμηρή απόφαση να δώσεις στο εστιατόριό σου την ονομασία «Ωραία μου κουζίνα». Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι τα πιάτα σου θα δικαιώνουν την επιλογή σου. Τελικά, ο σεφ και συνιδιοκτήτης Μίνως Κονίδης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Μαγειρεύει με άφθονο κέφι και τεχνική. Το φαγητό του εκφράζει τη σύγχρονη ελληνική μαγειρική προσέγγιση. Με δυο λόγια, έχει ψυχή. Εδώ, όλα είναι φτιαγμένα με σπιτική διάθεση. Το ωραίο ψωμί που έρχεται στο τραπέζι είναι ζυμωμένο από τα χεράκια του σεφ. Τον βλέπω από την ανοιχτή κουζίνα με τα ασπρόμαυρα πλακάκια να προετοιμάζει το φαγητό. Ωραία μου κουζίναΗ καλοφτιαγμένη καπνιστή μελιτζάνα με καραμελωμένες ντοματούλες κυβάκια και λάδι βασιλικού(€6) τρώγεται ευχάριστα με το ζυμωτό ψωμί. Μπουκιές όλο νοστιμιά. Τα τσιγαριστά μανιτάρια κρατούν τον χυμό τους και η γεύση τους συμπληρώνεται όμορφα με τυρί αρσενικό και τραγανή ζύμη ψωμιού (€7). Η στριφτή τυρόπιτα με ψιλοκομμένο σύκο (€6) έχει τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση. Το πιάτο, όμως, που έκανε τη διαφορά και που πέρασε στα data της γευστικής μνήμης είναι τα ζυμαρικά στριφτούρια, που παντρεύονται όμορφα με φρέσκες γαρίδες και ντομάτες κι ευωδιάζουν από τον βασιλικό (€8,5). Ένα φαγητό που αξίζει να φύγεις από τα νότια προάστια για να το γευτείς. Πληθωρική γεύση εκφράζει η σιγοψημένη πανσέτα με διάφορα αρωματικά που συνοδεύεται από γευστικό πουρέ σελινόρριζας (€10). Εύγε, Μίνω, για το νόστιμο φαγητό σου, που συνοδεύεται και από νόστιμες τιμές, αλλά και για τη φιλοξενία σου. ☛ Ωραία μου κουζίνα, Αγίας Τριάδος 22, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2529008.
  • Κηφισιά VS Γλυφάδα. Πολλά καινούργια μαγαζιά κάνουν ντεμπούτο στα Β.Π. Στις φρέσκες αφίξεις είναι και το Pablo T. Bar, ένα tapas bar-restaurant με γοητευτική διακόσμηση. Βάζει μπρός τις «μηχανές του» από το πρωί με καφέ και ακολουθούν ισπανικές ομελέτες, τηγανίτες μπακαλιάρου, παέγια και πολλές γευστικές προτάσεις με ισπανική καταγωγή. Η ομάδα του Bar Philosophy έχει αναλάβει τα κοκτέιλ. Εσείς βάζετε τη διάθεση. ☛ Pablo T. Bar, Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά, 210 6231151. Λίγο πιο πάνω, στη Χαρ. Τρικούπη και στον αριθμό 146, άνοιξε τις πύλες του ένας καινούργιος all day χώρος, το Block 146, με σύγχρονη διακόσμηση. Η κουζίνα προσεγγίζει μεσογειακές αλλά και κλασικές προτάσεις από σπαγγέτι και burger έως μαγειρεμένο χοιρινό λαιμό με σελινόρριζα. ☛ Block 146, Χαρ. Τρικούπη 146, Ν. Ερυθραία, 210 6209680. Στον ίδιο δρόμο, στη θέση του πρώην Tike, ένα χαρούμενο all-day café-restaurant άνοιξε από την ομάδα του πρώην Κίτρινου Ποδήλατου και Πλους Ποδηλάτου. Το όνομα αυτού Yellow. Από το πρωί σερβίρει καφέ, κρουασάν και συνεχίζει με πίτσες, burgers και πιάτα με μεσογειακή προσέγγιση. ☛ Yellow, Χαρ. Τρικούπη & Κρήτης 27, Κηφισιά. ΜπαρμπουνάκιΚαι η Γλυφάδα δεν πάει πίσω, συναγωνίζεται τα Β.Π. στις αφίξεις. Έχουμε και λέμε: Μπαρμπουνάκι διά χειρός του έμπειρου Παπαϊωάννου, που σε καλωσορίζει με ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα, από χταπόδι έως ψητά και τηγανητά ψαράκια. ☛ Μπαρμπουνάκι, Μεταξά 48, Γλυφάδα, 6944 639776. Επίσης, και το γνωστό wine-bar του κέντρου Fabrica de Vino ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την παραλία στην Ακτή του Ήλιου, στον Άλιμο. Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα…
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Αστέρ
  • Από την Κρήτη με μεράκι. Ένα λουλούδι ανθίζει στη γειτονιά των Πετραλώνων. Με την ονομασία Άστερ (ένα είδος μαργαρίτας) έκανε το ντεμπούτο του το καινούργιο μεζεδοπωλείο δύο φίλων ηθοποιών σε μια παραδοσιακή μονοκατοικία της περιοχής. Μόλις διαβείς το κατώφλι του, αμέσως σε αγκαλιάζει η αύρα της δεκαετίας του ’50. Οικεία αίσθηση. ΑστέρΗ Αδριανή, η ψυχή του μαγαζιού, με την κρητική προφορά της θα σε τρατάρει ρακή και θα πάρει παραγγελία. Τα κεφτεδάκια (€5) ήρθαν ευωδιαστά και αφράτα και μου θύμισαν αυτά που συνόδευαν τις ημερήσιες εκδρομές στο δημοτικό σχολείο. Το χούμους (€3), ραντισμένο με κόκκινο πιπέρι, χρειαζόταν ένα τσακ γευστικής έντασης με λεμόνι και αλάτι. Το λουκάνικο γεμιστό με σταμναγκάθι (€5) μιλούσε άπταιστα κρητικά κι έκανε καλή παρέα στο τραπέζι μια πατάτα οφτή (€3). Το τηγανητό αυγό «μάτι» (€2,5) έρχεται φορμαρισμένο σε ροδέλα πιπεριάς. Είναι όμορφα στο Άστερ, νεανικός ο παλμός των θαμώνων και χαλαρό το τσιμπολόγημα. Επιτέλους, ένιωθα στην ατμόσφαιρα να «κυκλοφορεί» καλή και απροσποίητη διάθεση. Τα τραπεζάκια έξω, στο πεζοδρόμιο, έχουν πάρει θέση. Η νύχτα μυρίζει άνθη νεραντζιάς. Θυμάμαι έναν ελληνικό μύθο που λέει ότι το λουλούδι άστερ φύτρωσε από τα δάκρυα της Αστεραίας, της θεάς του έναστρου ουρανού που έκλαψε επειδή δεν είδε άστρα όταν κοίταξε από ψηλά κάτω στη γη. ☛ Άστερ, Τρώων 48, Πετράλωνα, 210 3416668.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ