Με απλό πτυχίο καφετέρια, με μεταπτυχιακό ταβέρνα

Με απλό πτυχίο καφετέρια, με μεταπτυχιακό ταβέρνα Facebook Twitter
1

Γράφει ο Στάθης Χαϊκάλης

Πριν 4 χρόνια ακουγόταν με  έκπληξη το ότι ο Γιώργος Γ. με μεταπτυχιακό στην πληροφορική είχε ανοίξει καφέ με σπιτικές τυρόπιτες, κάπου κοντά στον παλιό Ιππόδρομο. Πριν δύο χρόνια, η Σόφη Ζ. με πτυχίο από ένα από τα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια, είχε ξεκινήσει frozen yogurt.

Πρόσφατο άρθρο του Economist για την Ελλάδα, κατέληγε σε κάτι λίγο-πολύ γνωστό: σουβλατζίδικα, καφετέριες, τυροπιτάδικα είναι σχεδόν οι μόνες νέες δουλειές που ανοίγουν στην χώρα μας, συχνά με χρήματα από τις αποζημιώσεις που παίρνουν κάποιοι απολυμένοι.

Σε αυτήν την κατηγορία, να προσθέσουμε και τα εστιατόρια, μπαρ που ανοίγουν γονείς  στα παιδιά τους, χάρη στο ‘κομπόδεμα’ από τις καλές εποχές.  Αφού τα σπούδασαν, διαπιστώνουν την αδυναμία εύρεσης δουλειάς στο όποιο αντικείμενό τους. Το φαινόμενο εξαπλώνεται τόσο στην περιοχή της πρωτεύουσας, όσο και στην περιφέρεια, ειδικά στις τουριστικές περιοχές ή στις πόλεις που έχουν ακόμα την ‘κότα με τα χρυσά αυγά’, δηλαδή κάποια σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ.  

Η κατάσταση όμως έχει φθάσει ήδη σε σημείο κορεσμού: παρά την σημαντική αύξηση του αριθμού των τουριστών το 2013 και την κάποια αύξηση των χρημάτων που ξόδεψαν, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών καταστημάτων στο χώρο της εστίασης είναι δυσαρεστημένοι. Πληροφορίες από αρκετές τουριστικές περιοχές επιβεβαιώνουν ότι η αύξηση των καταστημάτων (καφετέριες, ταβέρνες) είχε σαν αποτέλεσμα να μοιραστούν το τζίρο και να έχουν έσοδα κατώτερα του αναμενομένου.

Η αντίληψη ‘να πέσουμε όλοι πάνω στον τουρισμό’, καθώς είναι ο μόνος κλάδος που ‘κρατάει’, θα οδηγήσει σε ανάλογα αποτελέσματα. Το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς που ανοίγουν καινούργια καταστήματα, διαθέτουν πτυχία και μεταπτυχιακά, δεν βοηθάει στο να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών. Οι περισσότεροι κάνουν μια δουλειά που δεν αγαπάνε, δεν έχουν καν την διάθεση να παρακολουθήσουν κάποια σεμινάρια για να μάθουν κάποια βασικά. Το θετικό είναι ότι ορισμένοι θα επενδύσουν σε επινοητικότητα, στην εξυπηρέτηση του πελάτη, ακόμα και στην προσφορά εμπειριών (user experience).

Με απλό πτυχίο καφετέρια, με μεταπτυχιακό ταβέρνα Facebook Twitter

Νέοι με ικανότητες  

Η Μαριλύ Μ. έφθασε στα όρια του μοιραίου τον περασμένο Μάη. Οι γιατροί γνωμάτευσαν ότι η αιτία ήταν ψυχοσωματική και οφειλόταν στην μεγάλη στεναχώρια της, γιατί η κόρη της 37 ετών και ο σύζυγός της, γιατροί και οι δύο , δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά στην Ελλάδα. Συμπτωματικά εκείνες τις μέρες, οι δύο νέοι έγιναν δεκτοί από οργανισμούς υγείας στην Βρετανία, κάτι που βοήθησε να βελτιωθεί η υγεία της μητέρας. Η Μαριλύ και  ο συζυγός της, ένας αξιοπρεπής καθηγητής ενός σημαντικού ελληνικού πανεπιστημίου, είχαν φτιάξει μια μετρημένη ζωή , πιστοί όμως στις   αρχές τους που δεν του ‘επέτρεψαν’ ν’ αποκομίσουν πλούσια οφέλη, καταθέσεις, ακίνητα, διορισμούς από την ελληνική φούσκα (1974-2010). Μ’ άλλα λόγια δεν είχαν εφεδρείες για να στηρίξουν μακροχρόνια ανεργία των δύο παιδιών τους, επιδοτώντας  τα ή ανοίγοντάς τους κάποια καφετέρια. Τώρα και οι δύο κόρες του ζευγαριού έχουν βρει δουλειά σε χώρες του εξωτερικού.

Η αλήθεια είναι ότι ανοίγουν στην Ελλάδα ελάχιστες νέες θέσεις εργασίας, που ανταποκρίνονται στις σπουδές και στις φιλοδοξίες παιδιών που μόχθησαν, σπούδασαν. Δημιουργούνται ελάχιστες νέες παραγωγικές επιχειρήσεις, κάτι που δεν δείχνει ότι θα αλλάξει σύντομα. Οι όποιες καινούργιες θέσεις εργασίας αφορούν σε καινούργιους τομείς, όπου χρειάζονται νέες δεξιότητες που δεν τις διαθέτουν οι παλιότεροι εργαζόμενοι. Ο τουρισμός και ο τομέας του marketing, είναι δύο από τις περιοχές όπου παρατηρείται κινητικότητα, σε αντίθεση με την στασιμότητα του συνόλου της οικονομίας.

Οι νέες/νέοι που θέλουν να κυνηγήσουν τις ακριβοθώρητες θέσεις εργασίας που ανοίγουν στην Ελλάδα ή να επιτύχουν κάποια πρόσληψη στο εξωτερικό, είναι χρήσιμο να λάβουν υπόψη τους την συζήτηση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και χαρακτηριστικών σε σχήμα (ελληνικού) Π. Το ένα ‘πόδι’ του Π αντιστοιχεί στην κύρια εξειδίκευση που θα αποκτήσουν, πχ μηχανικός, νομικός, manager ξενοδοχείων, ψυχολόγος. Το άλλο ‘πόδι’ αντιστοιχεί σε μια επιπλέον εξειδίκευση, πχ σε προγραμματισμό υπολογιστών, στην επικοινωνία , σε θέματα διατροφής, σε γνώσεις design (όχι της λογικής Prada, Fendi, αλλά με την έννοια της ικανότητας σχεδιασμού καινούργιων λύσεων για υπαρκετές, βασικές  ανθρώπινες ανάγκες).

Η οριζόντια γραμμή του Π, αφορά στην απόκτηση ευρύτερων γνώσεων, μόρφωσης, κουλτούρας και ικανοτήτων, που έχουν σχέση με την διαχείριση ανθρωπίνων σχέσεων, την ιστορία, την ψυχαγωγία.

Μια πολιτικός μηχανικός, που έχει παρακολουθήσει σεμινάρια επικοινωνίας και –έστω από χόμπυ- γνωρίζει πολλά για τις τάσεις στο χώρο της ψυχαγωγίας, έχει διαμορφώσει ένα προφίλ που της επιτρέπει να σταθεί απέναντι σε απαιτητικές δουλειές στον διεθνή χώρο.

Με απλό πτυχίο καφετέρια, με μεταπτυχιακό ταβέρνα Facebook Twitter

Ένα παλιότερο άρθρο της Wall Street Journal έδινε μια περιγραφή  για το ό,τι δεν αρκεί η μοναδική εξειδίκευση που παρέχουν τα πανεπιστήμια. Μια βαθύτερη ανάλυση για την έννοια των δεξιοτήτων Π μπορείτε να βρείτε εδώ. (Μην ανησυχείτε, δεν χρειάζεται να είναι ισοϋψή τα δύο ‘πόδια’ του Π).

‘Μα πόσο πρέπει να μοχθήσουν οι νέοι άνθρωποι για να βρουν μια κακοπληρωμένη δουλειά’ θα ρωτήσουν αρκετοί αναγνώστες. Η ένστασή τους έχει βάση, μάρτυράς τους και ο Paul Krugman σε αυτήν του την τοποθέτηση. Αξίζει να εξετάσουμε αυτήν την σημαντική και επιταχυνόμενη τάση,  σε επόμενο σημείωμα.

Όλα αυτά σε μια στιγμή που η ελληνική κοινότητα του Ντουμπάι αυξάνεται με ολοένα και μεγαλύτερους ρυθμούς και ενώ πάρα πολλοί Έλληνες πτυχιούχοι γιατροί οδεύουν μαζικά προς την Βόρεια και Δυτική Ευρώπη.

Τέλος είναι καλό να μην ξεχνάμε, ότι η κρίση μπορεί να είναι βαθύτατη στην Ελλάδα, αλλά αφορά και την Ευρώπη , τις ΗΠΑ, ακόμα –τον τελευταίο χρόνο- και την Κίνα. Παράλληλα, όλα τα συστήματα εκπαίδευσης σε όλον τον κόσμο, βρίσκονται κάτω από πίεση, καθώς δεν μπορούν να προσφέρουν αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα. Προκλήσεις που συνδυάζουν τον φόβο των χαμένων βεβαιοτήτων και την γοητεία του καινούργιου.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ
Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Respublika / Onassis Stegi / Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Ο DJ και παραγωγός που μπήκε σαν «φύτουλας» στην techno δεν σκοπεύει να την παρατήσει επειδή έγινε mainstream. Προσπαθεί να κάνει το κοινό να χορεύει με τα μάτια ερμητικά κλειστά, όπως θέλει να συμβεί και στο set του στη Μαλακάσα. 
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
ASSISTED SUICIDE

Guest Editors / «Αξίζει να συνεχίσω να παλεύω για τη ζωή μου;»

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη όσον αφορά την ευθανασία; Ποιο είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα; Ο δικηγόρος Βασίλειος Χ. Αρβανίτης γράφει για ένα ακανθώδες ζήτημα που επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
Η Ακροδεξιά, τα «ιμάτιά» της και μια υγειονομική ζώνη από λάστιχο

Guest Editors / Η Ακροδεξιά, τα «ιμάτιά» της και μια υγειονομική ζώνη από λάστιχο

Στο σημερινό όγδοο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά τα νομικο-δικαστικά και πολιτικά μέσα αντιμετώπισης του δεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα – αλλά και τους λόγους της παροιμιώδους αποτυχίας τους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών, στο σημερινό έβδομο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά γιατί οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν αποτελούν πια εξαίρεση στην πανευρωπαϊκή τάση ενίσχυσης του δεξιού άκρου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Guest Editors / Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Όταν εισάγεται η ιδιωτική οικονομική σχέση ασθενούς - γιατρού ανατρέπεται η συνθήκη που εγγυάται την ποιότητα της φροντίδας στο δημόσιο νοσοκομείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΜΕΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΔΩΝΑ

σχόλια

1 σχόλια
Εδώ κολλάει και το παλαιότερο άρθρο της Lifo με τηνω άνεργη τύπισα που έφτιαξε τυρόπιτα και πήγε στην Λα'ι'κή Αγορά της γειτονιάς της για να την πουλήσει με δύο ευρώπουλα το τεμάχιο...