Forced Entertainment: Η πιο διάσημη αγγλική κολλεκτιβα θεάτρου έρχεται στο Bios

Forced Entertainment: Η πιο διάσημη αγγλική κολλεκτιβα θεάτρου έρχεται στο Bios Facebook Twitter
Φωτό: Hugo Glendinning
0

Forced Entertainment: Η πιο διάσημη αγγλική κολλεκτιβα θεάτρου έρχεται στο Bios Facebook Twitter
Φωτό: Hugo Glendinning

 

"Διεγερτικό.. μας υπενθυμίζει την πλούσια γλώσσα ενός θιάσου...που βρίσκεται ακόμη στην κορυφή του παιχνιδιού", έγραψε o Guardian για το The Notebook των Forced EntertainmentΟι Forced Entertainment είναι η πιο διάσημη εταιρεία βρετανικού avant-garde θεάτρου και δημιουργεί περφόρμανς που διευρύνουν τα όρια του θεάτρου από το 1983. Το The Notebook είναι η πρώτη τους παράσταση που βασίζεται σε νουβέλα, μία νουβέλα της Ágota Kristóf.

 

«Επιλέξαμε το βιβλίο για δύο λόγους», λέει ο Tim Etchells με τον οποίο μιλήσαμε μέσω Skype. Βρισκόταν στην Αγγλία μάλλον στο σαλόνι του σπιτιού του. Μου μίλησε με νωχελική διάθεση για το The Notebook που κάνει παγκόσμια περιοδεία και αυτές τις μέρες έρχεται στο Bios για τρεις μόνο παραστάσεις. «Αρχικά είναι μία αξιοσημείωτη ιστορία», λέει. «Το γράψιμο είναι πολύ ιδιαίτερο. Aπλό και ταυτόχρονα πολύ ζωντανό. Έτσι χρησιμοποιούμε και εμείς την γλώσσα στις παραστάσεις μας τα τελευταία χρόνια».

 

Ζούμε σε μία κοινωνία που επικρατεί η κουλτούρα της βίας. Όλα τα καλά πράγματα που γίνονται στις κοινωνίες, γίνονται κάτω από το πρίσμα της εκμετάλλευσης και του κέρδους. Η παράσταση είναι μία κριτική για την κοινωνία και τους ανθρώπους της.

 

 

Το The Notebook περιγράφει την ιστορία δύο δίδυμων αδελφών που κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου καταφεύγουν στην ουγγρική εξοχή και μένουν στην εξαθλιωμένη φάρμα της γιαγιάς τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. «Η ιστορία δεν αναφέρεται στον ίδιο τον πόλεμο αλλά σε ιστορίες ανθρώπων που ζούνε εκείνη την εποχή και επηρεάζονται από αυτή. Οι καταστάσεις εκείνες δίνουν πρόσφορο έδαφος για να γεννηθεί βία. Και όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική», συνεχίζει ο Tim. «Έχει μεγάλη σχέση με την επικαιρότητα των ημερών. Οι Σύροι πρόσφυγες που μετακινούνται από έναν τόπο σε κάποιον άλλο, ξένο και όλο αυτό γίνεται με βίαιο τρόπο και αιτία είναι ένας πόλεμος. Ζούμε σε μία κοινωνία που επικρατεί η κουλτούρα της βίας. Όλα τα καλά πράγματα που γίνονται στις κοινωνίες, γίνονται κάτω από το πρίσμα της εκμετάλλευσης και του κέρδους. Η παράσταση είναι μία κριτική για την κοινωνία και τους ανθρώπους της. Όταν διαβάζεις το βιβλίο σου βγάζει μία πολύ παράξενη αίσθηση και αυτό το «παράξενο» θέλαμε να φέρουμε στη σκηνή.

 

 

Forced Entertainment: Η πιο διάσημη αγγλική κολλεκτιβα θεάτρου έρχεται στο Bios Facebook Twitter
Φωτό: Hugo Glendinning

–Οι Forced Entertainment κάνουν παραστάσεις τα τελευταία 30 χρόνια και παραμένουν σύγχρονοι και πρωτοπόροι. Πώς τα καταφέρνετε; 

Είναι πολύ δύσκολο αλλά υπήρξαμε τυχεροί γιατί βρήκαμε γρήγορα το κοινό μας, υποστηρικτές και θέατρα για να παρουσιάσουμε την δουλειά μας. Ξεκινήσαμε στα μέσα μιας οικονομικής κρίσης το 1980 και σήμερα διανύουμε μία ακόμη. Δεν πέρασε και πολύς καιρός. Πολιτικά δεν είναι εύκολες εποχές για τις τέχνες και για τους καλλιτέχνες. Κάνουμε έναν αγώνα όλοι. Το πιο δύσκολο κομμάτι για εμάς ήταν να κρατήσουμε την ισορροπία μεταξύ των έξι ανθρώπων που αποτελούν την ομάδα και να το κάνουμε όλο αυτό ενδιαφέρον για το κοινό και για μας. Αυτό απαιτεί πάντα πολύ δουλειά. Αυτή η επιτυχία ποτέ δεν με έκανε να νιώσω πλήρης. Ήμουν πάντα πεινασμένος να δοκιμάσω νέες οπτικές και τρόπους για να δω τι παραπάνω μπορεί να γίνει. Υπάρχουν πράγματα για τα οποία είμαι περήφανος και χαρούμενος αλλά όπως πάντα έτσι και τώρα είμαι απασχολημένος με το τι θα κάνουμε μετά. Η επιθυμία μας να συνεχίζουμε να πειραματιζόμαστε να ρωτάμε και να μην βολευόμαστε να θέτουμε νέα ερωτήματα είναι πολύ σημαντικό για εμάς.

 

 – Ο Guardian όπως και πολλά άλλα μέσα έχουν γράψει πολύ καλές κριτικές για την παράσταση, γενικά διαβάζετε κριτικές;

Κάποιες φόρες. Είναι λίγο παράξενο γιατί καμιά φορά μπορεί να τρυπώσει στο μυαλό σου και να σε απασχολήσει πολύ. Και δεν το θέλω αυτό για να είμαι ειλικρινής. Έχω τις δικές μου προσωπικές αμφιβολίες και δεν χρειάζομαι τις αμφιβολίες των άλλων.

 

–Το ίντερνετ πώς το βλέπετε;

Δεν ξέρω αν κάνει καλό ή κακό; Το αντιμετωπίζω ως κάτι δεδομένο. Όλοι μπορούν να πουν την άποψη τους και να την διασπείρουν και κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι ενδιαφέρον. Πλέον δεν είναι μόνο οι εφημερίδες και τα κανάλια. Αυτό κάνει τον διάλογο τέχνης και μέσων πιο ζωντανό και πιο ενημερωμένο δίνει περισσότερες προοπτικές στην τέχνη και τους καλλιτέχνες. Σίγουρα διαβάζεις και πολύ χαζά πράγματα και κακά κομμάτια γνώμης και απλά πρέπει να το αποδεχθείς και αυτό. Δεν έχεις άλλη επιλογή.

–Τι ξεχωρίζετε αυτόν το καιρό στο avant-garde θέατρο;

Παρότι δεν παρακολουθώ πολλά γιατί είμαι πολύ απασχολημένος θα αναφέρω μια νέα καλλιτέχνη με βάση την Αγγλία η οποία έχει κάνει κάποιες ενδιαφέρουσες παραστάσεις. Τελευταία είδα το «Future Show» που είναι πολύ καλό. Υπάρχει και μια ομάδα στο Βερολίνο, οι «Private in Public» είναι Γάλλοι και παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική δουλειά.

–Ποια είναι η τάση τώρα στο πρωτοποριακό θέατρο;

Περάσαμε από την φάση που τους καλλιτέχνες απασχόλησε πολύ η ιδέα του αληθινού ανθρώπου στη σκηνή. Πολιτικοί αναλυτές, καθημερινοί άνθρωποι, επιστήμονες είχαμε πολλά τέτοια για αρκετό καιρό. Τώρα είμαστε σε μια φάση που ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την ιδέα της συμμετοχής του κοινού στην παράσταση. Ένα κοινό που θα πρέπει να κάνει πράγματα για να ενεργοποιήσει μια παράσταση και να συμμετέχει με διάφορους τρόπους σε αυτή. Το trend είναι η αποδομημένη παράσταση στην οποία οι θεατές έρχονται για να συμμετέχουν και όχι απλά για να παρακολουθήσουν.

–Γιατί θεωρείτε το avant-gard θέατρο σημαντικό;

Είναι ένας χώρος που ανοίγει άπειρες δυνατότητες για το τι είναι το θέατρο και περφόρμανς. Ερωτήματα για το πώς μπορεί να μας πει κάτι καινούριο και πως να μας συμπεριλάβει. Και αυτά είναι πάντα ανοιχτά. Είναι ένας χώρος στον οποίο μπορούν να συμβούν πραγματικά πάρα πολλά πράγματα και αυτό για εμένα είναι το συναρπαστικό και το πιο ενδιαφέρον. Ότι ανοίγει νέες δυνατότητες επικοινωνίας. Το σύγχρονο θέατρο δεν παίρνει τίποτα ως δεδομένο και αυτό δίνει στους καλλιτέχνες την δυνατότητα να δοκιμάζουν καινούργια πράγματα και να τα επικοινωνούν με έναν σύγχρονο και ζωντανό τρόπο.

–Γιατί επιλέξατε να παίξετε σε αυτήν την παράσταση; Το κάνετε σπάνια.

Γιατί απλά ο Robin ο οποίος συνήθως παίζει αυτό το ρόλο είχε κάποιες υποχρεώσεις για αυτό το κύκλο της περιοδείας και αποφάσισα να το κάνω εγώ. Είναι παράξενο να παίζω ξέρω το κομμάτι πολύ καλά γιατί το σκηνοθέτησα και ήμουν εκεί σε όλες τις πρόβες. Είναι μια πρόκληση, γιατί κάθε φορά που παίζω καταλαβαίνω ότι δεν την ξέρω τόσο καλά όσο νόμιζα. Αυτό είναι απολαυστικό μου αρέσει.

Forced Entertainment, The Notebook, BIOS.TESLA Main Πέμπτη 28 - Σάββατο 30 Ιανουαρίου, 20:30.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

Θέατρο / Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

«Εκείνο που με σπρώχνει να δημιουργώ θεατρικούς χαρακτήρες είναι ο έρωτας», έλεγε ο Ουίλιαμς, που πίστευε ότι ο πόθος «είναι κάτι που κατακλύζει πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που μπορεί να καλύψει ένας άνθρωπος». Σε αυτόν τον πόθο έχει συνοψίσει τη φυγή και την ποίηση, τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι δυο Ιφιγένειες του Ντμίτρι Τσερνιακόφ

Όπερα / Οι δυο βραβευμένες Ιφιγένειες του Ντμίτρι Τσερνιακόφ ανεβαίνουν σε περίοδο πολέμου

Λίγο πριν σηκωθεί η αυλαία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τις δύο εμβληματικές όπερες του Γκλουκ, ο σημαντικός Ρώσος σκηνοθέτης εξηγεί τις σύγχρονες παραμέτρους της θυσίας της αρχαίας τραγικής ηρωίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ήμουν το νο. 7 από τους 100 άντρες που χώρισε η Γουλιώτη στη Στέγη

Θέατρο / Ήμουν το νο. 7 από τους 100 άντρες που χώρισε η Γουλιώτη στη Στέγη

Περίπου στις 17:30 το απόγευμα του Σαββάτου τόλμησα να ανέβω στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για να συμμετάσχω σε έναν αδιανόητο 24ωρο θεατρικό μαραθώνιο, πλάι στο θηρίο υποκριτικής που ονομάζεται Στεφανία Γουλιώτη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Στο Σώμα της

Θέατρο / Ένα έργο στο Εθνικό Θέατρο για την περίοδο, την εμμηνόπαυση, την κλειτορίδα και τον γυναικείο αυνανισμό

Μαζί με άλλες 22 γυναίκες, η Ελένη Ευθυμίου, η Σοφία Ευτυχιάδου και η Νεφέλη Μαϊστράλη ανεβάζουν ένα έργο για ζητήματα που θεωρητικά μπορούν να συζητηθούν ανοιχτά, αλλά στην πραγματικότητα όχι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σπύρος Παπαδόπουλος: «Δεν μου αρέσει να φαίνομαι, κι ας κατέληξα να παίζω μπροστά σε κόσμο»

Θέατρο / Σπύρος Παπαδόπουλος: «Δεν μου αρέσει να φαίνομαι, κι ας κατέληξα να παίζω μπροστά σε κόσμο»

Παρά τις προσπάθειές του να το αποφύγει, μια σειρά από συμπτώσεις τον οδήγησε στο θέατρο. Οι «Απαράδεκτοι» δεν συνεχίστηκαν λόγω δικής του απόφασης, το «Στην υγειά μας, ρε παιδιά» σταμάτησε όταν κουράστηκε ψυχολογικά. Ο δημοφιλής κωμικός ηθοποιός είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Οι θρυλικοί Trocks στην Αθήνα για την επέτειο των 50 χρόνων της ομάδας τους

Χορός / Trocks: Η θρυλική και διαφορετική ομάδα μπαλέτου έρχεται στην Αθήνα

Άντρες χορευτές ντυμένοι με τουτού και πουέντ ερμηνεύουν μεγάλα κλασικά αλλά και μοντέρνα μπαλέτα, παρωδώντας τις πολύπλοκες χορογραφίες και τις παραξενιές των μπαλαρίνων της παλιάς, αλλά και της νέας, εποχής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ