Τελικά η μαριχουάνα βλάπτει τη μνήμη;

Τελικά η μαριχουάνα βλάπτει τη μνήμη; Facebook Twitter
5

Nέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί έχουν υποψιαστεί: Όποιος καπνίζει πολλή μαριχουάνα μπορεί δυνητικά να προκαλέσει ζημιά στην βραχυπρόθεσμη μνήμη του.



Ο καθηγητής Reto Auer του Πανεπιστημίου της Λωζάνης εξέτασε μαζί με άλλους ερευνητές σχεδόν 3.400 Αμερικανούς για μια περίοδο 25 ετών. Στο τέλος της περιόδου μελέτης, οι εθελοντές κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις γνωστικές ικανότητες - μνήμη, εστίαση, την ικανότητα να λαμβάνει κανείς γρήγορες αποφάσεις, κ.λπ.



Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν μαριχουάνα σε καθημερινή βάση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, - πέντε έτη ή περισσότερο - είχαν χειρότερη λεκτική μνήμη στη μέση ηλικία από ό, τι οι άνθρωποι που δεν καπνίζουν ή κάπνιζαν λιγότερο. Αυτό το συμπέρασμα παρέμεινε και αφότου οι ερευνητές εξέτασαν και μια σειρά άλλων παραμέτρων που επηρεάζουν τη νοητική απόδοση, όπως η ηλικία, η εκπαίδευση, η χρήση άλλων ουσιών και η κατάθλιψη.



Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μαριχουάνας και των προβλημάτων μνήμης ήταν ουσιαστικά γραμμική. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάπνιζαν είχαν χειρότερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης. Αλλά ακριβώς πόσο χειρότερα;



Αν κάποιος καπνίζει κάθε ημέρα για μια περίοδο 5 ετών, μπορεί να θυμηθεί 8,5 λέξεις από τις 15 που θα του δώσουν σε τεστ, ενώ αυτός που δεν καπνίζει θα θυμηθεί εννέα. Μικρή η διαφορά, αλλά μετά τα 45 η διαφορά αυτή αυξάνει στις 2,5 λέξεις στις 15.



Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη λίγοι άνθρωποι κάνουν τόσο βαριά χρήση μαριχουάνας. Όμως πολλοί ειδικοί για τα ναρκωτικά επισημαίνουν ότι η νομιμοποίηση του μαλακού αυτού ναρκωτικού, καθιστά ευκολότερη την αυξηση της βαριάς χρήσης, αρα και του προβλήματος.



Βεβαίως οι ερευνητές σε αυτή την έρευνα λένε ότι είναι αρκετά περίεργο πως μπορεί κάποιος να καπνίζει μαριχουάνα κυριολεκτικά κάθε μέρα για πέντε χρόνια και να μην έχει επηρεαστεί η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων ή η ικανότητά της συγκέντρωσης. Για αυτό αναφέρουν ότι τα ευρήματα της έρευνας θα πρέπει να γίνουν κατανοητά σχε σχέση με όσα γνωρίζουμε για τις σοβαρές γνωστικές επιπτώσεις της βαριάς χρήσης, όπως στο αλκοόλ, όταν προκαλείται μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.



Εν ολίγοις, αυτό που λέει η έρευνα είναι αν κάνετε, μην το παρακάνετε γιατί θα βλάψετε τον εαυτό σας.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ