Γιώργος Σκούρας, ο άνθρωπος του ελληνικού κρασιού

Γιώργος Σκούρας, ο άνθρωπος του ελληνικού κρασιού Facebook Twitter
0
Γιώργος Σκούρας, ο άνθρωπος του ελληνικού κρασιού Facebook Twitter
Είμαστε μια χώρα που έχει τη δυνατότητα στο απώτερο μέλλον να παρατάξει πάνω από 300 ποικιλίες και να κρατάει ζωντανή τη φράση «ανακάλυψη από το διεθνές κοινό».

 

—Σπουδάσατε στη Γαλλία. Πόσο καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξή σας ήταν η παραμονή σας εκεί;
Επειδή μου αρέσει να είμαι διαφανής και ακριβής, η ερώτηση έχει μόνο μία απάντηση για μένα: υπήρξε απόλυτα καθοριστική. Πηγαίνουμε 35 περίπου χρόνια πίσω, όταν συμβαίνουν δύο πράγματα: πρώτον, η λέξη «κρασί» με τη σημερινή έννοια, μού είναι άγνωστη (βρέθηκα στη Γαλλία 18 ετών και άρα ήμουν έτοιμος να απορροφήσω την όποια πρόκληση). Δεύτερον, η Γαλλία, την εποχή εκείνη, είναι η Μέκκα του παγκόσμιου κρασιού. Εκεί διδάχτηκα το κρασί, το αμπέλι, εργάστηκα σκληρά σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, έκανα όλες τις δουλειές –και εννοώ ΟΛΕΣ τις δουλειές που απαιτούνται για να φτιάξει κανείς κρασί– και είχα την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους που με μπόλιασαν με το πάθος που εκπέμπει αυτή η δουλειά και που ακόμα και σήμερα κάνει το μάτι μου να γυαλίζει. Διότι σήμερα –όπως και τα επόμενα χρόνια, θέλω να πιστεύω– αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένος που δεν έκανα ποτέ άλλη δουλειά στη ζωή μου εκτός από αυτή. Η παραμονή μου στη Γαλλία με έκανε αυτό που λέμε «άνθρωπο του κρασιού», μου έδωσε τα φόντα να αισθανθώ διεθνής, αυτό που κάνει τη διαφορά από τις άλλες χώρες, τη φινέτσα.

—Μεταξύ Μπορντό και Βουργουνδίας, ποια σχολή σάς κερδίζει;
Όταν είσαι θαυμαστής όλων των κρασιών του κόσμου, είναι δύσκολο να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, που μου έχει τεθεί πολλές φορές. Με κερδίζει η Βουργουνδία. Γιατί ακριβώς εκπέμπει την οινική μου φιλοσοφία και τη φινέτσα για την οποία σας μιλούσα προηγουμένως. Αλλά ποιος είναι αυτός που μπορεί να μην υποκλιθεί στη μεγάλη σχολή του Μπορντό, που διαχέει τη γνώση απλόχερα σε όλους τους ενδιαφερόμενους του κόσμου; Και που στο τέλος φτιάχνει και μεγάλα και εκπληκτικά κρασιά, για τα οποία μιλά όλος ο κόσμος;

Με μαγεύουν το Μοσχοφίλερο, το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο, το Ασύρτικο και το Ρομπόλα και πολλές άλλες ελληνικές ποικιλίες. Όσο για ξένες, να μερικές: Chenin Βlanc, Riesling, Pino Noir, Cabernet Franc, Malbec και άλλες πολλές.

Γιώργος Σκούρας, ο άνθρωπος του ελληνικού κρασιού Facebook Twitter
Με κερδίζει η Βουργουνδία. Γιατί εκπέμπει την οινική μου φιλοσοφία και τη φινέτσα για την οποία σας μιλούσα προηγουμένως. Αλλά ποιος είναι αυτός που μπορεί να μην υποκλιθεί στη μεγάλη σχολή του Μπορντό, που διαχέει τη γνώση απλόχερα σε όλους τους ενδιαφερόμενους του κόσμου;

—Είστε από τους Έλληνες οινοποιούς που καταφέρατε τα κρασιά σας να τα συναντάμε στις διεθνείς οινικές αγορές. Μιλήστε μου, σας παρακαλώ, για το επώνυμο ελληνικό κρασί στο εξωτερικό.

Πράγματι, από τα χρόνια της Γαλλίας μπήκε στο μυαλό μου το «μικρόβιο» να φτιάξω ελληνικό κρασί και να το «φυτέψω» σε αυτή την κατηγορία που ονομάζουμε «Διεθνή Οινική Αγορά». Πρόκειται για ένα τεράστιο κεφάλαιο, με πολύ μεγάλες δυσκολίες, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, αφού έπρεπε από τη μία να αποδεικνύουμε παντού στον κόσμο ότι φτιάχνουμε ποιοτικό κρασί και από την άλλη να ξεκολλάμε την αφίσα της ρετσινιάς του ελληνικού κρασιού, εννοώ την κακή του εικόνα. Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έπειτα από πολλές προσωπικές, ομαδικές, συστηματικές προσπάθειες, αποκτήσαμε «φωλιά» στις παγκόσμιες αγορές. Το επώνυμο ελληνικό κρασί λάμπει, ενδιαφέρει, μιλά ο κόσμος γι' αυτό και όλα προοιωνίζονται ένα καλύτερο μέλλον. Είμαστε μια χώρα που έχει τη δυνατότητα στο απώτερο μέλλον να παρατάξει πάνω από 300 ποικιλίες και να κρατάει ζωντανή τη φράση «ανακάλυψη από το διεθνές κοινό». Το ελληνικό κρασί, ακολουθώντας σχέδια και στρατηγικές και έχοντας μεγάλη εκπροσώπηση από αμπελουργούς και οινοποιούς σε όλη τη χώρα, είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να σημειώνει εξαιρετικές επιτυχίες.

—Τι απαντάτε σε όσους χαρακτηρίζουν το ελληνικό κρασί ακριβό;
Χωρίς περιστροφές, το ελληνικό ακριβό κρασί, δηλαδή αυτό που κοστίζει από 10 έως 20 ευρώ, είναι ίσως το ποιοτικότερο και φθηνότερο κρασί του κόσμου. Απλώς τυχαίνει να βρίσκεται στην Ελλάδα. Γιατί αν αυτού του τύπου τα κρασιά βρίσκονταν στο τελευταίο χωριό της Ιταλίας ή οπουδήποτε αλλού, θα ήταν τουλάχιστον τρεις φορές ακριβότερα. Το ελληνικό κρασί δεν είναι ακριβό.

 

Γιώργος Σκούρας, ο άνθρωπος του ελληνικού κρασιού Facebook Twitter
Το ελληνικό ακριβό κρασί, δηλαδή αυτό που κοστίζει από 10 έως 20 ευρώ, είναι ίσως το ποιοτικότερο και φθηνότερο κρασί του κόσμου. Απλώς τυχαίνει να βρίσκεται στην Ελλάδα. Γιατί αν αυτού του τύπου τα κρασιά βρίσκονταν στο τελευταίο χωριό της Ιταλίας ή οπουδήποτε αλλού, θα ήταν τουλάχιστον τρεις φορές ακριβότερα. Το ελληνικό κρασί δεν είναι ακριβό.

 

—Ο πολυσυζητημένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τις πωλήσεις;
Στενοχωριέμαι πολύ που το λέω, αλλά όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στην ιστορία αυτή του ΕΦΚ δεν έχουμε καταλάβει ακόμα πόσο σκληρή είναι η εφαρμογή του μέτρου αυτού σε βάθος χρόνου, τόσο από οικονομικής όσο, κυρίως, από γραφειοκρατικής απόψεως. Θα ταραχτεί η αγορά, διότι όλο αυτό το λειτουργικό κόστος που απαιτούν για να λειτουργήσουν οι φορολογικές αποθήκες θα επηρεάσει τις τιμές του κρασιού και, συνεπώς, τις πωλήσεις.

—Ποιες είναι οι αγαπημένες σας ποικιλίες, κ. Σκούρα;
Πολλές, αλλά θα σας αναφέρω μερικές. Με μαγεύουν το Μοσχοφίλερο, το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο, το Ασύρτικο και το Ρομπόλα και πολλές άλλες ελληνικές ποικιλίες. Όσο για ξένες, να μερικές: Chenin Βlanc, Riesling, Pino Noir, Cabernet Franc, Malbec και άλλες πολλές.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ