Όταν ο Νταλί σχεδίαζε ρούχα, για να κατακτήσει τη βιομηχανία της μόδας

Όταν ο Νταλί σχεδίαζε ρούχα, για να κατακτήσει τη βιομηχανία της μόδας Facebook Twitter
0

 

τα έξι μου ήθελα να γίνω μάγειρας", θυμόταν ο Σαλβαντόρ Νταλί στην αυτοβιογραφία του. "Στα επτά μου ήθελα να γίνω ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Και οι φιλοδοξίες μου όλο και μεγάλωναν από τότε". Ο Νταλί τελικά έγινε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες παγκοσμίως, λατρεύτηκε για τα σουρεαλιστικά του αριστουργήματα και το έργο του φιλοξενείται στις αίθουσες των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου. Αλλά πέρα από τα σχέδια, τους πίνακες ζωγραφικής, τα γλυπτά και τις ταινίες, η φιλοδοξία τον οδήγησε και σ' ένα άλλο δημιουργικό πεδίο με λιγότερους καμβάδες αλλά γεμάτο με πασαρέλες: τη μόδα.

Ο Νταλί πάντα έδειχνε την προτίμησή του στα άγρια και παράξενα δημιουργήματα της μόδας. Όταν ήταν μικρός συνήθιζε να πηγαίνει με tuxedo στο σχολείο του απολαμβάνοντας την αποδοκιμασία των συμμαθητών του ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το περίφημο "Aphrodisiac Dinner Jacket"του. Λάτρευε την Ιταλίδα σχεδιάστρια Elsa Schiaparelli μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο της μόδας και οι δυό τους δημιούργησαν μερικά πραγματικά περίεργα σχέδια όπως το "lobster dress"(φόρεμα αστακός) ή ένα παλτό εξοπλισμένο με συρτάρια γραφείου. Μετά τη συνάντησή του με τη Coco Chanel ο Dali άρχισε να σχεδιάζει θεατρικά κουστούμια και σκηνικά για έργα όπως τα Bacchanale και Tristan Fou. Συνεργάστηκε επίσης με τον Christian Dior και με το Harper's Bazaar. Υπάρχει επίσης και αυτό το κόσμημα το The Eye of Time, μία όχι και τόσο λεπτοδουλεμένη αφιέρωση στη ζωγραφική του που την ονόμασε The Persistence of Memory (Η Εμμονή της Μνήμης) και τα ρουμπινί χείλη-καναπές  Mae West Lips

Όταν ο Νταλί σχεδίαζε ρούχα, για να κατακτήσει τη βιομηχανία της μόδας Facebook Twitter
"Η αυτοκρατορία του Νταλί". ©Salvador Dali, Certified by Robert Descharnes
Όταν ο Νταλί σχεδίαζε ρούχα, για να κατακτήσει τη βιομηχανία της μόδας Facebook Twitter
"Μισό- μισό". Η εκδοχή του Salvador Dali για το ολόσωμο μαγιώ. ©Salvador Dali, Certified by Robert Descharnes
Όταν ο Νταλί σχεδίαζε ρούχα, για να κατακτήσει τη βιομηχανία της μόδας Facebook Twitter
“Επιστρέφοντας”. To ντεκολτέ αλλιώς. ©Salvador Dali, Certified by Robert Descharnes

Μία πρόσφατη έκθεσή στη Mayoral Galeria d'Art στη Μπαρτσελόνα υπενθύμισε στους θαυμαστές του την επιδρομή του Νταλί στο χώρο της μόδας. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν και έξι σχέδια του ζωγράφου από το 1965, όταν συμφώνησε με τον Jack A. Winter ιδιοκτήτη μιας εταιρείας ενδυμάτων να σχεδιάσει μια σειρά από ρούχα για παραλία, μαγιό, αθλητικά ρούχα και ρούχα φθινοπώρου. Η Alas η σειρά ρούχων του Νταλί δεν γνώρισε ποτέ τη μαζική παραγωγή. Τα έξι αυτά σχέδια -που παρουσίασαν στον κόσμο ένα παράλογα μικρό ντένιμ μπικίνι, ένα παντελόνι που αποτελεί την απάντηση των οπισθίων στο ντεκολτέ και ένα τοπ "ακορντεόν"- είναι ό,τι έχει μείνει.

Όταν ο Νταλί σχεδίαζε ρούχα, για να κατακτήσει τη βιομηχανία της μόδας Facebook Twitter
Το παράλογα μικρό ντένιμ μπικίνι. ©Salvador Dali, Certified by Robert Descharnes
Όταν ο Νταλί σχεδίαζε ρούχα, για να κατακτήσει τη βιομηχανία της μόδας Facebook Twitter
"Τένις". ©Salvador Dali, Certified by Robert Descharnes

Τα σχέδια αυτά παρουσιάστηκαν σχεδόν 27 χρόνια μετά τονθάνατό του."Ο Σαλβαντόρ Νταλί δεν υπάρχει", είχε πει ο επιμελητής και κριτικός Ricard Mas. "Εξαφανίστηκε στην άπειρη απόσταση που κράτησε ανάμεσα στο φυσικά αδύνατο μουστάκι του και σε εκείνη την γουρλωμένη γεμάτη έκπληξη ματιά του. Είναι ακριβώς η απόσταση που μπορεί να προκύψει ανάμεσα στο δέος και την επιθυμία, ανάμεσα στο παγκόσμιο και το μικροσκοπικό, στο ιδιοφυές και την αρετή ή ανάμεσα σε ένα μυστικό και τη δημοσιοποίησή του".

Όταν ο Νταλί σχεδίαζε ρούχα, για να κατακτήσει τη βιομηχανία της μόδας Facebook Twitter
Το τοπ "ακορντεόν". ©Salvador Dali, Certified by Robert Descharnes

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Εικαστικά / «Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Τρεις νέες δημιουργίες του Έλληνα εικαστικού μαζί με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση βρίσκονται πλέον τοποθετημένα στους χώρους του Ωνάσειου Νοσοκομείου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Εικαστικά / Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Ένας κόσμος μνήμης ξεφεύγει από το προσωπικό επίπεδο και αποκτά πανανθρώπινες διαστάσεις στο έργο της τριαντάχρονης εικαστικού, το οποίο είναι εμπνευσμένο από μια μετακόμιση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Silvina Der Meguerditchian και ο κόσμος της ανθεκτικής μνήμης

Εικαστικά / Τα «χαλιά μνήμης» της Silvina Der Meguerditchian στην γκαλερί Kalfayan

«Εστιάζω σε μέρη με ταραχώδη ιστορία. Με τα χρόνια, η δουλειά μου με τη μνήμη με έκανε να δίνω μεγάλη προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες που συχνά η επίσημη ιστορία παραβλέπει»: Στα έργα της νέας της έκθεσης η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις ενσωματώνει φωτογραφίες που έχει τραβήξει η ίδια από πόλεις όπως το Χαλέπι και η Βηρυτός.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα;

Εικαστικά / Τα ερωτήματα του Homo sapiens σε μια έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη

Σε τέσσερα ιστορικά αθηναϊκά κτίρια εικαστικοί και ακαδημαϊκοί επιχειρούν να απαντήσουν στα μεγάλα ερωτήματα της ψηφιακής εποχής για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μέλλον του σύγχρονου ανθρώπου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schütte στην Αθήνα 

Εικαστικά / Τραχύτητα και χιούμορ: Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του Thomas Schütte στην Αθήνα 

Μνημειακού τύπου γλυπτά, επιτοίχια κεραμικά, παραμορφωμένα πρόσωπα, λουλούδια και άγγελοι, μια έκρηξη χρωμάτων: Το μικροσύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στην γκαλερί Bernier/ Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ