Bενετία: Η εφιαλτική πλευρά της Αμερικής στο Bad Batch

Bενετία: Η εφιαλτική πλευρά της Αμερικής στο Bad Batch Facebook Twitter
Η πρωταγωνίστρια Σούκι Γουοτερχάουζ, Αγγλίδα ηθοποιός και κυρίως μοντέλο, είναι ένα χυμώδες κορίτσι που θέλει τόνους δουλειά για να πάρει μπρος...
0

Όχι, η Βρετανίδα σκηνοθέτις που ζει εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ δεν είχε σκοπό να εξαπολύσει πολιτικό σχόλιο, και μάλιστα προφητικό, μετά την απρόσμενη καλλιτεχνική της επιτυχία A Girl Walks Home Alone at Night, το αποκαλούμενο «πρώτο ιρανικό γουέστερν με βρικόλακες». Ωστόσο, η ιστορία μιας νεαρής που μόλις αποφυλακίζεται, περιπλανιέται πεζή στην έρημο, συλλαμβάνεται από μια μυώδη, γκαγκανιασμένη γυναίκα μιας κάποιας ηλικίας, οδηγείται σε έναν αυτοσχέδιο οικισμό στη μέση του πουθενά, γεμάτο πεταμένα συντρίμμια και σφίχτες σε υπερδιέγερση, δένεται χειροπόδαρα και ναρκώνεται, ώσπου η ίδια μοχθηρή ύπαρξη της κόβει το δεξί πόδι και το δεξί χέρι, για να τα ψήσει με την «οικογένειά» της στη θράκα και να τα φάνε όλοι μαζί (!), δίνει την πρώτη γλαφυρή εικόνα μιας προκλητικής ιδέας, που εκτελείται με (περι)γραφικότητα, στιλπνή φωτογραφία, πολύ slow motion, καθόλου ποίηση ή ίχνος οίκτου, κάτω από τον καυτό ήλιο και το πεινασμένο βλέμμα των κοράκων.


Το Bad Batch, που σημαίνει κακό stuff ή, κατ' επέκταση, μια ομάδα μολυσμένων, στιλιστικά δικαιολογεί ως έναν βαθμό τον βαρύ τίτλο της επιγόνου του Κουέντιν Ταραντίνο που αποδόθηκε στην Άμιρπουρ αμέσως μετά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η ταινία της, από το φεστιβάλ του Σάντανς, το 2014. Κι ενώ η ταινία έχει την άπονη καρδιά ενός b-movie, και πιο συγκεκριμένα της υποκατηγορίας του grindhouse, που τόσο αρέσει στον Ταραντίνο, φουσκώνει αδικαιολόγητα σε ποσότητα και διάρκεια. Ενδεχομένως η προσθήκη της υπερφιλόδοξης Μέγκαν Έλισον, επίσης επιγόνου ενός θρυλικού πλέον παραγωγού, του Χάρβεϊ Γουάνσταϊν, έδωσε την οικονομική ώθηση, και ταυτόχρονα την καλλιτεχνική ενθάρρυνση, ώστε η Άμιρπουρ υπερέβαλε εαυτόν και παρασύρθηκε στη διόγκωση μιας ισχνής, προσχηματικής ιστορίας.

Η ταινία έχει την άπονη καρδιά ενός b-movie, και πιο συγκεκριμένα της υποκατηγορίας του grindhouse, που τόσο αρέσει στον Ταραντίνο.


Η ηρωίδα Άρλεν, ένα αυθεντικό white trash με πενιχρές προσλαμβάνουσες και τάση προς τις λάθος επιλογές (φυλακή σε πολύ νεαρή ηλικία, απουσία οικογένειας, έλλειψη γνώσεων σε βασικά ζητήματα), διαφεύγει όπως όπως από το επικίνδυνο Bridge, το χωριό των κανιβάλων, και καταλήγει σε μια φυλασσόμενη κοινότητα που επίσης ειρωνικά ονομάζεται Comfort. Τον λιγοστό πληθυσμό των ρακοσυλλεκτών διαφεντεύει ένας αναχρονιστικά κοστουμαρισμένος τύπος γεμάτος αυτοπεποίθηση (Κιάνου Ριβς), που συνοδεύεται από νεαρές εγκύους και κάθε τόσο απευθύνεται στα πλήθη, τα ταΐζει ecstasy και τα αποκοιμίζει, υποσχόμενος το Όνειρο, όπως κάνουν οι παρανοϊκοί ηγέτες αιρέσεων –με άλλα λόγια, μια παραλλαγή του Ντόναλντ Τραμπ–, ο οποίος με οπλισμένους φύλακες προστατεύει ένα άθλιο λούνα παρκ από την απειλή των νταβραντισμένων, λόγω της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος, ανθρωποφάγων που λυμαίνονται την ευρύτερη περιοχή των βιομηχανικών αποβλήτων.

Bενετία: Η εφιαλτική πλευρά της Αμερικής στο Bad Batch Facebook Twitter
O Τζιμ Κάρεϊ στα γυρίσματα της ταινίας, αγνώριστος κάτω από τα κουρέλια του, υποδύεται έναν μουγγό και ελαφρώς σοφό, με τον τρόπο του, που σπρώχνει ένα καρότσι στην έρημο.


Όμως αυτές τις θεωρίες που φοράμε κρυφά τις βλέπουμε ή απλώς τις επινοούμε εμείς οι δημοσιογράφοι, που φανταζόμαστε διανοητικές οάσεις, συνήθως από μια μικρή αφορμή, στο ευρύτερο φεστιβαλικό πνεύμα. Κι εδώ η αφορμή είναι όντως μικρή. Το Bad Batch είναι εμφανώς μια διασταύρωση του περσινού Mad Max: Fury Road του Τζορτζ Μίλερ με το παλιότερο Southland Tales του Ρίτσαρντ Κέλι, που μια το είδαμε στις Κάννες και μια εξαφανίστηκε από προσώπου γης μετά τις αρνητικές, πλην της Μανόλα Ντάρτζις και του Τζέι Χόμπερμαν, κριτικές. Αντίθετα με εκείνες τις ταινίες, το Bad Batch δεν διαθέτει κανέναν μετα-αποκαλυπτικό οίστρο. Ούτε σκηνοθετική εγρήγορση, ούτε πολιτικό προβληματισμό. Το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η παρομοίωση των ανθρώπων με ζώα στον τρόπο που κινούνται και (δεν) μιλάνε. Στην πραγματικότητα, η ταινία είναι καλύτερη όταν οι χαρακτήρες δεν αρθρώνουν τις λίγες ατάκες από τον ανιαρό, παιδιάστικο διάλογο.


Με αποκορύφωμα τον πρωταθλητή της μονόχορδης εκφοράς, Κιάνου Ριβς, βλέπουμε πολύ γνωστούς ηθοποιούς, όπως τη φιγούρα του Ντιέγκο Λούνα σε ρόλο dj, αλλά καθόλου το πρόσωπό του, τον Τζιοβάνι Ριμπίζι να μπαμπαλίζει χωρίς συνέχεια σε δύο σκηνές και τον Τζιμ Κάρεϊ, αγνώριστο κάτω από τα κουρέλια του, μουγγό και ελαφρώς σοφό, με τον τρόπο του, να σπρώχνει ένα καρότσι, στην έρημο φυσικά. Η πρωταγωνίστρια Σούκι Γουοτερχάουζ, Αγγλίδα ηθοποιός και κυρίως μοντέλο, παραπέμποντας στο αλήστου μνήμης ύφος της Πάιπερ Περάμπο από το Coyote Ugly, ταπεινώνει ακόμη και την παντοιοτρόπως ξεπατικωμένη νότια προφορά – ένα χυμώδες κορίτσι που θέλει τόνους δουλειά για να πάρει μπρος.


Τι είναι τελικά το Bad Batch, που ήρθε στη Μόστρα με υποσχέσεις για εντυπώσεις και βραβεία στα μπαγκάζια του; Ένα γκροτέσκο πορτρέτο μιας εφιαλτικής Αμερικής, γαρνιρισμένο ακόμη και με ρομαντικές προεκτάσεις, ενδιαφέρουσες στο ζωώδες πλαίσιό τους, γυαλισμένο σαν το καθαρό τριπάκι της πρωταγωνίστριας, που ξυπνάει ατσαλάκωτη, με μερικές αξιόλογες στιγμές χαμένες στην οπτική φλυαρία και στο φορτωμένο soundtrack, και μια αλληγορία κάτω από την πόζα του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φεστιβάλ Bενετίας: Το πένθος του Νικ Κέιβ

Οθόνες / Φεστιβάλ Bενετίας: Το πένθος του Νικ Κέιβ

Το ντοκιμαντέρ «One more time with feeling» του Άντριου Ντόμινικ με αφορμή το νέο άλμπουμ του Nick Cave και των Bad Seeds εξελίσσεται σε εξομολογητικό ψυχογράφημα που προδίδει τον πόνο του και αποκαλύπτει την αξιοπρέπειά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αποστολή: Η Βενετία χορεύει στο ρυθμό του «La La Land»

Οθόνες / Αποστολή: Η Βενετία χορεύει στο ρυθμό του «La La Land»

Ανάμεσα στα τρυφερά νεοκυματικά μιούζικαλ του Ζακ Ντεμί και την ανθολόγηση της MGM στη μεγάλη της ακμή, το «La La Land» του Ντέιμιαν Σαζέλ είναι εντυπωσιακά περισσότερα πράγματα από μια νοσταλγική ωδή στο κλασικό μουσικοχορευτικό ιδίωμα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Οθόνες / «Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Γοητεύτηκε ξαφνικά από το θέατρο και διάβαζε γι' αυτό ενώ εργαζόταν σε ένα περίπτερο. Όταν, δίχως να ξέρει τι τον περιμένει, ο Γιάννης Καράμπαμπας βρέθηκε μπροστά από την κάμερα της Πέννυς Παναγιωτοπούλου στο «Wishbone», διακρίθηκε με το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

Οθόνες / Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

«Αν δεν ξέρεις το όνομα Keyser Söze, τότε έχεις ένα σοβαρό κινηματογραφικό κενό» - Είναι δυνατόν μια συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων να μην ξέρει από ατμόσφαιρα που κόβει την ανάσα και σασπένς; Αποκλείεται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

OSCARS 2025 / H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

Ο Σον Μπέικερ έσπασε τα κοντέρ κερδίζοντας 4 προσωπικά Όσκαρ για την άγρια κωμικοτραγική κινηματογραφική του χειροτεχνία. Η Μάϊκι Μάντισον χάλασε το πάρτι της Ντέμι Μουρ. Και η ιστορία της σεξεργάτριας, έδωσε ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη του σινεμά να φτιάχνει ταινίες θαρραλέες και αυθεντικές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching

Οθόνες / 11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching (και πού να τις δείτε)

Καθώς πλησιάζει η 97η απονομή των Όσκαρ, επιλέγουμε 11 νικήτριες του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που μπορείτε να βρείτε σε streaming πλατφόρμες και στη συνδρομητική τηλεόραση, για να κάνετε προθέρμανση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
CHECK Gene Hackman 1930-2025

Απώλειες / Τζιν Χάκμαν (1930-2025): Ο πιο ευαίσθητος σκληρός του αμερικανικού σινεμά

Ήθελε να τον θυμούνται ως τίμιο ηθοποιό, που έντυσε με ειλικρίνεια τους χαρακτήρες που υποδύθηκε. Ο Τζιν Χάκμαν πέτυχε πολύ περισσότερα, αφού κατάφερε να γίνει ο σπουδαιότερος καρατερίστας του αμερικανικού σινεμά από την εποχή του Σπένσερ Τρέισι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στην καρδιά του ταύρου - στην κοιλιά του καλλιτέχνη

Οθόνες / «Η καρδιά του ταύρου»: Ένα ντοκιμαντέρ για την πίστη στην ψευδαίσθηση

Σε παραγωγή Onassis Culture, η Εύα Στεφανή επιχειρεί μια κατάδυση στον σαγηνευτικό κόσμο του Δημήτρη Παπαϊωάννου και της προετοιμασίας της παράστασής του «Εγκάρσιος Προσανατολισμός».
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Oscar stories: Οι «ξένοι» στα Όσκαρ

Pulp Fiction / Οι «ξένοι» στα Όσκαρ

Από το αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ μέχρι τη σαρωτική διάκριση της Εμίλια Πέρεζ με τις 13 υποψηφιότητες, η πορεία των ξενόγλωσσων ταινιών στα Όσκαρ είναι γεμάτη από σταθμούς που αμφισβητούν και αναμορφώνουν τα όρια του κινηματογράφου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μετά τα 35 κατάλαβα τον Αντονιόνι»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Βεσλεμέ

Μυθολογίες / «Μετά τα 35 κατάλαβα τον Αντονιόνι»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Βεσλεμέ

Παραγνωρισμένα διαμάντια, ένας Σουηδός ημίθεος και χαρακτήρες που ξεπερνούν τα βιβλία από τα οποία γεννήθηκαν: ο σκηνοθέτης μοιράζεται τις ταινίες που τον σημάδεψαν καθώς και την αγαπημένη του αφίσα για καθεμιά από αυτές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
12 ταινίες κάτω των 90 λεπτών για streaming

Οθόνες / 12 ταινίες κάτω των 90 λεπτών για streaming

Για όσους δεν έχουν αρκετό χρόνο, αλλά θέλουν να τηρήσουν τη σινεφιλική τους δίαιτα, και για παραπονούμενους ότι η διάρκεια των ταινιών «έχει μεγαλώσει πολύ», ξεψαχνίσαμε τις πλατφόρμες και τους καταλόγους τους και παρουσιάζουμε 12 ταινίες που δεν υπερβαίνουν τη μιάμιση ώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ