Σχεδόν 1 στους 3 θανάτους από καρκίνο σχετίζεται με το κάπνισμα

Σχεδόν 1 στους 3 θανάτους από καρκίνο σχετίζεται με το κάπνισμα Facebook Twitter
0

Το 28,6% όλων των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ σχετίζονται ή μπορούν να αποδοθούν στο κάπνισμα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Και από αυτούς τους θανάτους, τα τρία τέταρτα περίπου αφορούν το καρκίνο των πνευμόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ζοανί Λορτέ-Τιελάν της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου στην Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το Reuters ανέλυσαν τους παράγοντες κινδύνου για διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Η ανάλυση έδειξε ότι το κάπνισμα ενέχεται κατά μέσο όρο στο 22,9% των θανάτων γυναικών από καρκίνο και στο 33,7% των θανάτων ανδρών άνω των 35 ετών.

 Η έρευνα δείχνει σημαντικές γεωγραφικές διαφοροποιήσεις από πολιτεία σε πολιτεία των ΗΠΑ, με ποσοστά που κυμαίνονται από 8% έως 40%. Στις νότιες πολιτείες, όπου καλλιεργείται το 95% του αμερικανικού καπνού, η συμβολή του καπνίσματος στους θανάτους είναι η υψηλότερη.

Μόνο το ένα τρίτο των αμερικανικών πολιτειών απαγορεύουν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, ενώ καμία πολιτεία δεν ακολουθεί τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να φορολογεί τα τσιγάρα στο 75% της λιανικής τιμής τους. 

Οι καρκίνοι που κατ' εξοχήν συνδέονται με το κάπνισμα, είναι: πνευμόνων, στόματος-φάρυγγα, οξεία μυελογενής λευχαιμία, οισοφάγου, στομάχου, παχέος εντέρου, ήπατος, παγκρέατος, τραχείας, μήτρας, νεφρών και ουροδόχου κύστης.

 «Ο κίνδυνος για θάνατο από καρκίνο των πνευμόνων μειώνεται σταδιακά μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά δεν επιστρέφει στο επίπεδο κάποιου που δεν κάπνισε ποτέ. Όμως σχεδόν όλος ο πρόσθετος κίνδυνος θανάτου από αυτή τη μορφή καρκίνου μπορεί να αποφευχθεί, αν κανείς κόψει το κάπνισμα πριν τα 40 του», δήλωσε η Λορτέ-Τιελάν.

 Η μελέτη έλαβε υπόψη της μόνο τα παραδοσιακά τσιγάρα και όχι τα πούρα, το κάπνισμα σε πίπα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κ.α.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ