Οδύσσεια: Ο σκηνοθέτης της βιογραφίας του Κουστώ, Ζερόμ Σαλ, μιλά στο LIFO.gr

Οδύσσεια: Ο σκηνοθέτης της βιογραφίας του Κουστώ, Ζερόμ Σαλ, μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Στον Lambert Wilson μίλησα για την κίνηση και την ενέργεια που έβγαζε ο Κουστώ. Του μίλησα φυσικά και για τη γοητεία του, αλλά η διαρκής κίνηση ήταν αυτή που μας απασχόλησε κυρίως.
0

Μία από τις πιο επιδραστικές φιγούρες του 20ού αιώνα, ο Ζακ Κουστώ, αποτελεί για πρώτη φορά θέμα βιογραφικής ταινίας, περίπου 20 χρόνια μετά τον θάνατό του. Μοιάζει αρκετά μεγάλο διάστημα για έναν άνθρωπο που τίμησε το μέσο, γυρίζοντας ντοκιμαντέρ γι' αυτά που έβλεπε κάτω από τη θάλασσα και παίρνοντας μέχρι και Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, το 1956, για το «Silent World», το μοναδικό ντοκιμαντέρ που είχε καταφέρει κάτι τέτοιο, ως το 2004 και το «Φαρενάιτ 9/11» του Μάικλ Μουρ. Ο κλήρος για το πρόσωπο που θα αναλάμβανε το εγχείρημα της βιογραφίας έπεσε στον Ζερόμ Σαλ, του οποίου η φιλμογραφία περιείχε 4 περιπέτειες και θα είχε και μια πέμπτη, αν η προσωπικότητα του Κουστώ και τα ταξίδια της παραγωγής για γυρίσματα σε αυθεντικούς χώρους δεν του άνοιγαν τους ορίζοντες για κάτι μεγαλύτερο. Με την ευκαιρία της εξόδου της «Οδύσσειας» στους κινηματογράφους, ο Σαλ μιλά για τον άνθρωπο που μελέτησε, την οδύσσεια των γυρισμάτων και τις οικολογικές προεκτάσεις της ταινίας του.

— Η «Οδύσσεια» για μένα απέκτησε διπλό νόημα, βλέποντας την ταινία. Αναφέρεται στο ταξίδι του ίδιου του Κουστώ για την εξερεύνηση του υδάτινου κόσμου αλλά και στη σχέση του με τους κοντινούς του ανθρώπους. Συμφωνείτε;

Φυσικά. Ήθελα μεν να μιλήσω για την ιστορία ενός εξερευνητή, πιθανόν του τελευταίου μεγάλου εξερευνητή, από τη στιγμή που ανακάλυψε τον τελευταίο «άγνωστο» κόσμο του πλανήτη μας, δηλαδή τον υποθαλάσσιο. Ήθελα, όμως, και να μιλήσω για την ιστορία ενός άνδρα, συζύγου και πατέρα που δυσκολευόταν να συνδυάσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του με την οικογενειακή ζωή.

Για μένα ο Κουστώ ήταν σαν τους καρχαρίες, έπρεπε να κινείται συνεχώς για να μπορεί να αναπνέει.


— Επίσης, υποθέτω πως θα μπορούσατε κι εσείς να χαρακτηρίσετε το γύρισμα ενός τέτοιου φιλμ «οδύσσεια». Πώς πήρατε την απόφαση να γυρίσετε αληθινές σκηνές κάτω από τη θάλασσα, αντί να καταφύγετε στα εφέ;

Γιατί η «Οδύσσεια» είναι ένα έργο και για τη φύση. Ήθελα να διατηρήσω μια οργανική διάσταση στα όσα θα έδειχνα, οπότε μου φαινόταν αδύνατον να αναπαραστήσω τοπία στον υπολογιστή, θα χανόταν ένα μεγάλο μέρος της ομορφιάς. Επίσης, νομίζω πως με αυτή την απόφαση ενέπνευσα περισσότερο τους ηθοποιούς και τους συντελεστές, με αποτέλεσμα να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Οδύσσεια: Ο σκηνοθέτης της βιογραφίας του Κουστώ, Ζερόμ Σαλ, μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Το μεγαλείο του καρχαρία είναι κάτι το μοναδικό και δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή που είχα με έναν καρχαρία-τίγρη.


— Ποια είναι η πιο όμορφη ανάμνησή σας από τα υποβρύχια γυρίσματα;

Η σκηνή με τους καρχαρίες που γυρίσαμε στις Μπαχάμες. Ήμουν αποφασισμένος από την αρχή να τη γυρίσουμε χωρίς CGI, αν και ήμουν κι εγώ ένας από αυτούς που, όταν είδαν για πρώτη φορά το «Jaws», είχαν πραγματικά τρομοκρατηθεί και ειλικρινά δεν ήμουν σίγουρος αν θα ήμουν ικανός για μια τέτοια σκηνή. Αυτό που τελικά ανακάλυψα μετά το γύρισμα ήταν πόσο εντυπωσιακό αλλά και καταπραϋντικό είναι το να είσαι περικυκλωμένος από καρχαρίες. Το μεγαλείο του καρχαρία είναι κάτι το μοναδικό και δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή που είχα με έναν καρχαρία-τίγρη.


— Πριν ξεκινήσετε, σας τρόμαζε το γεγονός πως δεν είχε γυριστεί ως τώρα κάποιο βιογραφικό φιλμ για μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα;

Όχι ιδιαίτερα, αν και είναι αλήθεια πως είναι πολύ φτωχή η βιογραφική δουλειά που έχει γίνει για τον Κουστώ, παρά τη μεγάλη του δημοτικότητα. Δεν αναφέρομαι μόνο σε ταινίες, καθώς και τα βιβλία ή τα άρθρα που υπάρχουν σχετικά με τη ζωή του είναι πολύ λίγα. Νομίζω πως είχε καταφέρει να προστατεύσει πολύ καλά την εικόνα του κι έτσι δυσκολεύτηκα πολύ κατά τη διάρκεια της συγγραφής του σεναρίου.

Οδύσσεια: Ο σκηνοθέτης της βιογραφίας του Κουστώ, Ζερόμ Σαλ, μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Η Audrey Tautou και ο Lambert Wilson πρωταγωνιστούν στην ταινία.


— Τι συμβουλές δώσατε στον Lambert Wilson για τον ρόλο;

Του μίλησα για την κίνηση και την ενέργεια που έβγαζε ο Κουστώ. Του μίλησα φυσικά και για τη γοητεία του, αλλά η διαρκής κίνηση ήταν αυτή που μας απασχόλησε κυρίως. Τη θεωρούσα απαραίτητη για το πώς θα παρουσιάζαμε τον χαρακτήρα του. Για μένα ο Κουστώ ήταν σαν τους καρχαρίες, έπρεπε να κινείται συνεχώς για να μπορεί να αναπνέει.


— Ο Κουστώ τονίζει κάποια στιγμή έντονα πως δεν κάνει ταινίες για τη φύση, αλλά για ιστορίες ανθρώπων. Αυτή ήταν και η δική σας προσέγγιση στο φιλμ;

Ναι, φυσικά. Νομίζω πως όλες οι ιστορίες πρέπει να λέγονται από τη σκοπιά ενός ανθρώπινου επιπέδου, ώστε να είναι ενδιαφέρουσες για τους θεατές.

Οδύσσεια: Ο σκηνοθέτης της βιογραφίας του Κουστώ, Ζερόμ Σαλ, μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Αν η ταινία μου μπορούσε να βοηθήσει ώστε ειδικά οι νέοι να αποκτήσουν σταδιακά οικολογική συνείδηση, αυτό θα ήταν κάτι το οποίο θα μ' έκανε πολύ περήφανο.


— Θεωρείτε την ταινία σας στρατευμένη στο θέμα της οικολογίας ή όχι;

Είναι περισσότερο απ' όσο νόμιζα πως θα ήταν στην αρχή. Όταν άρχισα να ασχολούμαι με αυτό το πρότζεκτ, ενδιαφερόμουν κυρίως για ένα φιλμ που δεν θα ξέφευγε από το είδος της περιπέτειας. Στην πορεία συνάντησα αρκετό κόσμο που σχετιζόταν με την ταινία, ανάμεσά τους και πρώην μέλη της ομάδας του Κουστώ που όλα συμμετείχαν σε οικολογικές ομάδες. Αυτές οι συναντήσεις, σε συνδυασμό με τα ταξίδια και τις καταδύσεις που έγιναν για την ταινία, μου δημιούργησαν μια οικολογική ευαισθησία. Αν, λοιπόν, η ταινία μου μπορούσε να βοηθήσει ώστε ειδικά οι νέοι να αποκτήσουν σταδιακά οικολογική συνείδηση, αυτό θα ήταν κάτι το οποίο θα μ' έκανε πολύ περήφανο.


— Πώς σας επηρέασαν οι ιστορίες του Κουστώ όταν ήσασταν μικρός;

Μου δημιούργησαν τη λαχτάρα για περιπέτεια και ταξίδια και μου έμαθαν να ονειρεύομαι. Κι αυτό είναι κάτι πολύτιμο.

Η ταινία Οδύσσεια προβάλλεται από αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Ματ Ντίλον: Outsider για πάντα

Οθόνες / Ματ Ντίλον: Outsider για πάντα

Ξεκίνησε ως εφηβικό είδωλο στα ’80s, πρωταγωνίστησε σε δύο εμβληματικές ταινίες του Κόπολα και έχτισε την καριέρα του επιλέγοντας ταινίες με γνώμονα τα ενδιαφέροντά του. Στα 60 του έχει συνδεθεί με μερικές από τις πιο αγαπημένες καλτ ταινίες διεθνώς, δηλώνει ζωγράφος και διατηρεί σημαντική συλλογή τέχνης. Έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει έναν τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ