Είναι αυτή η ασφαλέστερη θέση σε ένα αεροσκάφος;

Είναι αυτή η ασφαλέστερη θέση σε ένα αεροσκάφος; Facebook Twitter
4

Παρόλο που σύμφωνα με το planecrashinfo.com η πιθανότητα να σκοτωθεί κανείς σε αεροπορικό δυστύχημα είναι 1 στα 4.7 εκατομμύρια, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εξακολουθούν να τρέμουν τις πτήσεις. Ωστόσο, όπως προκύπτει από κυβερνητική ανάλυση 586 πτήσεων στις ΗΠΑ στο διάστημα 1993- 2000, στην πλειοψηφία τους τα ατυχήματα είναι μη θανατηφόρα, καθώς σε δείγμα 53.487 επιβατών και πληρώματος, διαπιστώθηκε πως οι 51.207 επέζησαν-ήτοι ένα ποσοστό της τάξης του 90%.

Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος πάντα θα αναρωτιέται αν υπάρχει τρόπος να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να επιζήσεις από αεροπορικό ατύχημα και αν τελικά υπάρχει κάποια θέση στο αεροσκάφος που θεωρείται πιο ασφαλής συγκριτικά με τις υπόλοιπες. 

Η απάντηση είναι διφορούμενη, καθώς οι κατασκευαστές αεροσκαφών υποστηρίζουν πως υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι παίζει ρόλο το πού ακριβώς κάθεται κανείς, λέγοντας πως όλες οι θέσεις είναι εξίσου ασφαλείς. 

«Είναι μια πανάρχαια πλέον ερώτηση. Απλώς δεν υπάρχει τρόπος να απαντηθεί» σχολίασε εκπρόσωπος της Federal Aviation Administration. «Μια θέση είναι το ίδιο ασφαλής με οποιαδήποτε άλλη» αναφέρει την ίδια στιγμή η ιστοσελίδα της Boeing.  

Ωστόσο, μια έρευνα της Popular Mechanics το 2007 που ανέλυσε όλα τα θανατηφόρα αεροπορικά ατυχήματα κι εκείνα όπου υπήρξαν επιζήσαντες, διαπίστωσε πως εκείνοι που κάθονται στις θέσεις πίσω από τα φτερά είναι οι πιο ασφαλείς. Τo ποσοστό επιβίωσης σε αυτήν την περίπτωση ήταν 69% έναντι ποσοστού 56% για εκείνες στο φτερό και ενός 49% για τις μπροστινές θέσεις του αεροπλάνου. Κάτι που αν μη τι άλλο, προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με το γιατί η Α' Θέση τοποθετείται πάντα στο μπροστινό τμήμα του αεροσκάφους.

* Με πληροφορίες από Independent 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ