Ο Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν, δηλαδή ο Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν, είναι ο πιο σημαντικός συγγραφέας του είδους της φανταστικής λογοτεχνίας. Με τα βιβλία του «Χόμπιτ» και «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» επηρέασε όσο κανείς άλλος το φανταστικό. Οι φαν του ανά τον κόσμο τον αποκαλούν «κύριο καθηγητή», προσφώνηση που δείχνει την αγάπη και τον σεβασμό που έχουν για το πρόσωπό του. Στην Αθήνα, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαΐου ο Σύλλογος Φίλων Τόλκιν διοργανώνει το Athens Tolkien Symposium 2017 στο βιβλιοπωλείο Ιanos με συναυλίες, συζητήσεις και όλα όσα θα ενδιέφεραν όσους γνωρίζουν για πρώτη φορά το έργο του αλλά και τους φανατικούς αναγνώστες του. Η Καίτη Καραγεώργη, πρόεδρος του Συλλόγου που ιδρύθηκε το 2002, μας έστειλε μερικές σχετικά άγνωστες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του.
«Το όνομά του ως συγγραφέα είναι πασίγνωστο, αλλά πόσο καλά γνωρίζουμε τον ίδιο τον άνθρωπο;»...
1. Φοβόταν τις αράχνες
Γεννήθηκε στο Μπλουμφοντέιν της Νότιας Αφρικής το 1892 και έζησε εκεί τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του. Παίζοντας στην αυλή του σπιτιού του, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια μεγάλη τριχωτή ταραντούλα. Η αραχνοφοβία είναι έκδηλη σε όλο το μετέπειτα έργο του. Θυμηθείτε τη φοβερή αράχνη Σέλομπ που παγίδεψε τον Φρόντο.
2. Έφτιαχνε γλώσσες για τη διασκέδασή του
Από μικρό παιδί έφτιαχνε γλώσσες για να μιλάει με τον αδελφό του κρυφά από τους μεγάλους. Σπούδασε Φιλολογία και Γλωσσολογία και εξελίχθηκε σε κορυφαίο γνώστη και ερευνητή των αρχαίων βόρειων γλωσσών. Για τη γλώσσα των Υψηλών Ξωτικών του, την Quenya, χρησιμοποίησε τη βάση της αρχαίας φινλανδικής διαλέκτου. Συνολικά έφτιαξε 14 γλώσσες!
3. Πήρε μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ως φοιτητής κατατάχτηκε μαζί με τους περισσότερους φίλους και συμφοιτητές του στον αγγλικό στρατό και πολέμησε στην τρομερή Μάχη του Σομ. Οι φοβερές εμπειρίες του από το πεδίο των μαχών και οι τεράστιες απώλειες τον σημαδεύουν και περνούν ατόφιες στα γραπτά του.
4. Βοήθησε στη σύνταξη του Λεξικού της Οξφόρδης
Το 1920 εργάστηκε για λίγο για το Λεξικό της Οξφόρδης – ήταν επιφορτισμένος με τις λέξεις που άρχιζαν από W και είχαν γερμανική ρίζα.
5. Ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Κατείχε δύο έδρες, της Αγγλικής Φιλολογίας και της Γλωσσολογίας, από το 1925 έως το 1959. Έδινε από 70 έως και 130 διαλέξεις ετησίως.
6. Ένας πολύ διαφορετικός καθηγητής
Δεν ήταν ο τυπικός, απόμακρος, συγκρατημένος ακαδημαϊκός. Πήγαινε στα πάρτι της σχολής ντυμένος Αγγλοσάξωνας πολεμιστής, κραδαίνοντας ένα ψεύτικο τσεκούρι, ή απήγγελλε στην τάξη με πάθος αρχαία σκανδιναβικά ποιήματα, «μετατρέποντας την αίθουσα διαλέξεων σε ταβέρνα με υδρόμελο», όπως έλεγαν οι φοιτητές του.
7. Ήταν ρομαντικός
Γνώρισε τη σύζυγό του όταν ήταν 16 ετών. Παντρεύτηκαν μόλις τελείωσε τις σπουδές του και δεν χώρισαν ποτέ μέχρι τον θάνατό της, σχεδόν 60 χρόνια αργότερα. Ο λιτός, κοινός τάφος τους φέρει τα ονόματα «Μπέρεν» και «Λούθιεν», του Ανθρώπου και της Ξωτικιάς που έζησαν τον πιο δυνατό και περιπετειώδη έρωτα στη Μέση-γη της Α' Εποχής.
8. Μια δύσκολη φιλία
Η πολύχρονη φιλική σχέση του με τον Σι. Ες. Λιούις, συγγραφέα των «Χρονικών της Νάρνια», είχε πολλά προβλήματα. Η αιτία που τους έκανε να απομακρυνθούν δεν ήταν λογοτεχνική –εκτιμούσαν πολύ ο ένας το έργο του άλλου– αλλά θρησκευτική. Ο Τόλκιν, πιστός καθολικός, έφερε τον Λιούις στον δρόμο της Εκκλησίας, αλλά δεν περίμενε ότι ο φίλος του θα γινόταν προτεστάντης.
9. Δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με τη διασημότητα
Θεωρούσε πάντα τον εαυτό του ακαδημαϊκό, όχι συγγραφέα. Η δημοφιλία του «Χόμπιτ» και του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και οι αντιδράσεις των αναγνωστών, όπως εκφράζονταν στις πολυάριθμες επιστολές που δεχόταν, τον ξάφνιαζαν.
10. Εκδόσεις και μετά θάνατον
Μετά τον θάνατό του, ο γιος του Κρίστοφερ συγκέντρωσε τις σημειώσεις του πατέρα του και εξέδωσε το έργο πάνω στο οποίο δούλευε ολόκληρη τη ζωή του, το «Σιλμαρίλλιον».
Περισσότερες πληροφορίες για τον J.R.R.Tolkien στο tolkien.gr
σχόλια