ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
,τι καλύτερο για να βάλουμε στο τραπέζι μας ένα μπουκάλι λευκό κρασί από τη νησιωτική Ελλάδα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Χρόνια είχαμε να νιώσουμε τέτοια λαχτάρα για το καλοκαίρι. Αιτία, ο φετινός βαρύς χειμώνας. Και τι δεν έκανε... βροχές, χιόνια, μα, πάνω απ' όλα, ένα μόνιμο γκρι στον ουρανό και τσουχτερό κρύο. Με τις πρώτες υποψίες καλοκαιρίας, η Αθήνα στους συνήθεις ρυθμούς, με ζωντάνια και φρεσκάδα. Ό,τι καλύτερο για να βάλουμε στο τραπέζι μας ένα μπουκάλι λευκό κρασί από τη νησιωτική Ελλάδα. Προετοιμαστείτε, λοιπόν, τα καλύτερα έρχονται!

ΡΟΜΠΟΛΑ WILD PATHS

Κεφαλονιά

Οινοποιείο Gentilini / Ρομπόλα / 2016

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι ντόπιοι λένε ότι η καλύτερη Ρομπόλα του νησιού προέρχεται από αμπελοτόπια της περιοχής Φαγιά, στη νότια πλευρά του όρους του Αίνου. Ένα τέτοιο αυτόρριζο αμπέλι με απότομη κλίση διάλεξε ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος για τη νέα, premium Ρομπόλα Gentilini που ονομάζεται «Wild Paths» και κυκλοφορεί σε 5.600 φιάλες. Κιτρινοπράσινο χρώμα, αρώματα κίτρου και ροδάκινου με νότες ορυκτότητας. Στο στόμα νεύρο, σπιρτάδα και επίγευση μεγάλης διάρκειας.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Καραμολέγκου

Σαντορίνη

Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου / Ασύρτικο - Αθήρι - Αηδάνι / 2016

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Με βεβαιότητα η πιο τυπική Σαντορίνη που μπορείτε να δοκιμάσετε από την εσοδεία του 2016. Αμπέλια 150 ετών από τις περιοχές Πύργου, Έξω Γωνιάς και Μεγαλοχωρίου σε ηφαιστειακά εδάφη. Φωτεινό λεμονί χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Άψογη αρωματική αρμονία ανάμεσα στην ορυκτότητα και το φρούτο. Αρώματα αχλαδιού και βρεγμένης πέτρας με διακριτικές νύξεις λουλουδιών. Στόμα γεμάτο και συμπυκνωμένο, με αίσθηση φρεσκάδας και εκρηκτική οξύτητα. Επίγευση μεγάλης διάρκειας, με νότες ορυκτότητας. Στα συν, η καλή σχέση ποιότητας/τιμής.

ENSTIKTO

Ηράκλειο Κρήτης

Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη / Chardonnay - Βιδιανό / 2015

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κάθε χρόνο και καλύτερα τα κρασιά της Κρήτης. Ξεχωρίσαμε από την οικογένεια Δασκαλάκη το πληθωρικό χαρμάνι που συνδυάζει τον πλούτο και το βάθος του κοσμοπολίτικου Chardonnay με τα σύνθετα αρώματα του Βιδιανού, περασμένα εντέχνως από δρύινα βαρέλια. Λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα, αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων και νότες βανίλιας. Στο στόμα πλούσιο, λιπαρό, με τραγανή οξύτητα και διακριτική αίσθηση βανίλιας. Γεύση που εξελίσσεται συνέχεια στο ποτήρι και απολαυστική, μακρά επίγευση. Για να το απολαύσετε πραγματικά, συνδυάστε το με μεγάλα ψάρια στη σχάρα. Μαγεία!

ΔΑΦΝΙ Λυραράκη

Ηράκλειο Κρήτης

Κρασιά Λυραράκη / Δαφνί / 2016

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Συχνά, δοκιμάζοντας ελληνικές ποικιλίες, προσπαθούμε να φέρουμε στο μυαλό μας κοινά χαρακτηριστικά με δημοφιλείς κοσμοπολίτικες. Η σπάνια ποικιλία της Κρήτης, Δαφνί, ανατρέπει κάθε δυνατό παραλληλισμό. Είναι μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες και οφείλει το όνομά της στο ομώνυμο φυτό, τη δάφνη, λόγω της ομοιότητας που παρουσιάζουν τα αρώματά τους. Λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα, εντυπωσιακό μπουκέτο με κυρίαρχα τα βότανα, τα τροπικά φρούτα και τις ανθικές νύξεις. Μαλακό στο στόμα, με νότες βοτάνων, αίσθηση φρεσκάδας και διακριτική οξύτητα. Επίγευση με νύξεις κηρήθρας.

PAOLO

Ζάκυνθος

Κτήμα Μερκάτη / Παύλος - Ρομπόλα / 2009

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μια και οι προτάσεις μας άρχισαν με Επτάνησα, καλό είναι να κλείσουν έτσι, όμως εδώ έχουμε μια πρόταση που απευθύνεται σε όσους θέλουν να διευρύνουν τους οινικούς τους ορίζοντες. Η εκούσια οξειδωτική παλαίωση έχει ως αποτέλεσμα ένα κρασί με εντυπωσιακό χρυσαφί χρώμα και αρώματα μελιού, ώριμων φρούτων και ξηρών καρπών. Ένα σπάνιο κρασί για τους λάτρεις των παλαιωμένων λευκών (εσοδεία 2009) που παραπέμπει στο στυλ των vins jaunes (κίτρινων κρασιών) της περιοχής Jura στην ανατολική Γαλλία. Δεν είναι σίγουρο ότι αρέσουν σε όλους τα γαστρονομικά αυτά κρασιά, όμως καλό είναι να τα δοκιμάσετε, για να διαμορφώσετε τη δική σας άποψη. Ζάκυνθος και Κεφαλονιά, με μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, έρχονται ξανά στο οινικό προσκήνιο με την αναβίωση τοπικών ποικιλιών.

Γεύση
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ