ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη)

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Όσον αφορά τα ελληνικά ροζέ, χωρίς υπερβολή, έχουν κάνει υπέρβαση την τελευταία 5ετία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η φράση «τα ροζέ είναι τα ερυθρά του καλοκαιριού» ανήκει στον οινοποιό και ποτοποιό Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο και είναι ο πιο εύστοχος χαρακτηρισμός γι' αυτή την κατηγορία κρασιών. Έχουμε γράψει επανειλημμένως πως ταιριάζουν ιδανικά με λαδερά κι άλλες μεσογειακές γεύσεις και πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες, χωρίς να κουράζουν. Όσον αφορά τα ελληνικά ροζέ, χωρίς υπερβολή, έχουν κάνει υπέρβαση την τελευταία 5ετία. Ποιοτικά άρτια, ποικίλλουν σε απόχρωση, αρωματική ένταση και γευστική πολυπλοκότητα και όλα αυτά σε καλή σχέση ποιότητας/τιμής. Για να απολαύσετε τις υπέροχες μέρες και νύχτες της άνοιξης, σας προτείνουμε 5 premium ροζέ και μία ευχάριστη έκπληξη από τα Χανιά, για όσους αγαπούν κρασιά με υπολειμματικά σάκχαρα.

ΤΟΜΗ
Πελοπόννησος
Οινοποιείο Τρουπή / Μοσχοφίλερο / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Μοσχοφίλερο αποδεικνύεται χαρισματικό και στη ροζέ εκδοχή του. Επιλέγοντας τα καλύτερα σταφύλια από ένα και μοναδικό αμπελοτόπι, το οινοποιείο Τρουπή δημιουργεί ένα ποιοτικό αρωματικό ροζέ από τη δημοφιλή ελληνική ποικιλία. Ντελικάτα αρώματα κυδωνιού, βερίκοκου και μήλου. Φρουτώδης γεύση, τραγανή οξύτητα και κομψή επίγευση με νότες φλούδας εσπεριδοειδών. Μόλις ο καιρός ζεστάνει, δεν υπάρχει απολαυστικότερο απεριτίφ από ένα ποτήρι Μοσχοφίλερο.

IDYLLE D'ACHINOS
Κεντρική Ελλάδα
La Tour Melas / Grenache – Syrah - Αγιωργίτικο / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Επιλεγμένα αμπελοτόπια, χαμηλή στρεμματική απόδοση και ιδιαίτερα προσεγμένη οινοποίηση έχουν ως αποτέλεσμα τον σαγηνευτικό χαρακτήρα του πολυσυζημένου αυτού ροζέ. Διακριτικά αρώματα κερασιού, φράουλας και ανθέων πορτοκαλιάς. Στο στόμα φινέτσα, τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση με νότες εσπεριδοειδών που απογειώνει το σύνολο. Ίσως η πλησιέστερη ελληνική εκδοχή στα πρότυπα των ροζέ Προβηγκίας.

COSTA LAZARIDI Single Vineyard
Μακεδονία
Domaine Costa Lazaridi / Merlot / 13% vol / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Απαλό σομόν χρώμα, κομψά αρώματα κόκκινων φρούτων, φράουλας και αίσθηση φρεσκάδας που παραπέμπει σε ξύσμα λεμονιού. Ντελικάτη γεύση, αισθητή οξύτητα και δροσιστικό τελείωμα με νύξεις μπαχαρικών. Μια εξαιρετική πρόταση από έναν και μοναδικό αμπελώνα του βορειοελλαδίτικου κτήματος.

ΛΙΑΤΙΚΟ ΚΕΔΡΟΣ
Κρήτη
Κρασιά Λυραράκη / Λιάτικο / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Διευρύνοντας τις δυνατότητες των κρητικών ποικιλιών, η οικογένεια Λυραράκη παρουσιάζει την ποικιλία Λιάτικο στη ροζέ εκδοχή της, από αμπελοτόπια του Ρεθύμνου σε υψόμετρο 850 μέτρων. Για να προστατέψουν το σταφύλι από τους ανέμους του Ψηλορείτη και τον δυνατό ήλιο της Κρήτης, οι αμπελουργοί καλλιεργούν κατά παράδοση τα κλήματα σε χαμηλούς θάμνους. Απαλό ροδί χρώμα, εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων και οξύτητα που ξεσηκώνει. Μοναδικός ρουστίκ χαρακτήρας.

GRANATUS
Αττική
Οινοποιείο Παπαγιαννάκου / Αγιωργίτικο - Cabernet Sauvignon / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το φρουτώδες Αγιωργίτικο σμίγει με το στιβαρό Cabernet Sauvignon, με αποτέλεσμα ένα ροζέ με ένταση και γευστική πολυπλοκότητα. Εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών. Πλούσια γεύση κερασιού και καραμέλας βουτύρου. Μακρά, νόστιμη επίγευση.

ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Κρήτη
Οινοποιείο Ντουράκη / Grenache Rouge / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν και τα ημίξηρα κρασιά δεν είναι η αδυναμία μας, η πρόταση αυτή από τα Χανιά κερδίζει τις εντυπώσεις. Λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα με αρώματα φράουλας και γλυκό κουταλιού βύσσινο. Ανάλαφρη, φρουτώδης γεύση, δροσιστική οξύτητα και καραμελένια επίγευση.

Γεύση
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT