5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη)

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Όσον αφορά τα ελληνικά ροζέ, χωρίς υπερβολή, έχουν κάνει υπέρβαση την τελευταία 5ετία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η φράση «τα ροζέ είναι τα ερυθρά του καλοκαιριού» ανήκει στον οινοποιό και ποτοποιό Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο και είναι ο πιο εύστοχος χαρακτηρισμός γι' αυτή την κατηγορία κρασιών. Έχουμε γράψει επανειλημμένως πως ταιριάζουν ιδανικά με λαδερά κι άλλες μεσογειακές γεύσεις και πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες, χωρίς να κουράζουν. Όσον αφορά τα ελληνικά ροζέ, χωρίς υπερβολή, έχουν κάνει υπέρβαση την τελευταία 5ετία. Ποιοτικά άρτια, ποικίλλουν σε απόχρωση, αρωματική ένταση και γευστική πολυπλοκότητα και όλα αυτά σε καλή σχέση ποιότητας/τιμής. Για να απολαύσετε τις υπέροχες μέρες και νύχτες της άνοιξης, σας προτείνουμε 5 premium ροζέ και μία ευχάριστη έκπληξη από τα Χανιά, για όσους αγαπούν κρασιά με υπολειμματικά σάκχαρα.

ΤΟΜΗ
Πελοπόννησος
Οινοποιείο Τρουπή / Μοσχοφίλερο / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Μοσχοφίλερο αποδεικνύεται χαρισματικό και στη ροζέ εκδοχή του. Επιλέγοντας τα καλύτερα σταφύλια από ένα και μοναδικό αμπελοτόπι, το οινοποιείο Τρουπή δημιουργεί ένα ποιοτικό αρωματικό ροζέ από τη δημοφιλή ελληνική ποικιλία. Ντελικάτα αρώματα κυδωνιού, βερίκοκου και μήλου. Φρουτώδης γεύση, τραγανή οξύτητα και κομψή επίγευση με νότες φλούδας εσπεριδοειδών. Μόλις ο καιρός ζεστάνει, δεν υπάρχει απολαυστικότερο απεριτίφ από ένα ποτήρι Μοσχοφίλερο.

IDYLLE D'ACHINOS
Κεντρική Ελλάδα
La Tour Melas / Grenache – Syrah - Αγιωργίτικο / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Επιλεγμένα αμπελοτόπια, χαμηλή στρεμματική απόδοση και ιδιαίτερα προσεγμένη οινοποίηση έχουν ως αποτέλεσμα τον σαγηνευτικό χαρακτήρα του πολυσυζημένου αυτού ροζέ. Διακριτικά αρώματα κερασιού, φράουλας και ανθέων πορτοκαλιάς. Στο στόμα φινέτσα, τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση με νότες εσπεριδοειδών που απογειώνει το σύνολο. Ίσως η πλησιέστερη ελληνική εκδοχή στα πρότυπα των ροζέ Προβηγκίας.

COSTA LAZARIDI Single Vineyard
Μακεδονία
Domaine Costa Lazaridi / Merlot / 13% vol / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Απαλό σομόν χρώμα, κομψά αρώματα κόκκινων φρούτων, φράουλας και αίσθηση φρεσκάδας που παραπέμπει σε ξύσμα λεμονιού. Ντελικάτη γεύση, αισθητή οξύτητα και δροσιστικό τελείωμα με νύξεις μπαχαρικών. Μια εξαιρετική πρόταση από έναν και μοναδικό αμπελώνα του βορειοελλαδίτικου κτήματος.

ΛΙΑΤΙΚΟ ΚΕΔΡΟΣ
Κρήτη
Κρασιά Λυραράκη / Λιάτικο / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Διευρύνοντας τις δυνατότητες των κρητικών ποικιλιών, η οικογένεια Λυραράκη παρουσιάζει την ποικιλία Λιάτικο στη ροζέ εκδοχή της, από αμπελοτόπια του Ρεθύμνου σε υψόμετρο 850 μέτρων. Για να προστατέψουν το σταφύλι από τους ανέμους του Ψηλορείτη και τον δυνατό ήλιο της Κρήτης, οι αμπελουργοί καλλιεργούν κατά παράδοση τα κλήματα σε χαμηλούς θάμνους. Απαλό ροδί χρώμα, εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων και οξύτητα που ξεσηκώνει. Μοναδικός ρουστίκ χαρακτήρας.

GRANATUS
Αττική
Οινοποιείο Παπαγιαννάκου / Αγιωργίτικο - Cabernet Sauvignon / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το φρουτώδες Αγιωργίτικο σμίγει με το στιβαρό Cabernet Sauvignon, με αποτέλεσμα ένα ροζέ με ένταση και γευστική πολυπλοκότητα. Εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών. Πλούσια γεύση κερασιού και καραμέλας βουτύρου. Μακρά, νόστιμη επίγευση.

ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Κρήτη
Οινοποιείο Ντουράκη / Grenache Rouge / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν και τα ημίξηρα κρασιά δεν είναι η αδυναμία μας, η πρόταση αυτή από τα Χανιά κερδίζει τις εντυπώσεις. Λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα με αρώματα φράουλας και γλυκό κουταλιού βύσσινο. Ανάλαφρη, φρουτώδης γεύση, δροσιστική οξύτητα και καραμελένια επίγευση.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ