5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη)

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Όσον αφορά τα ελληνικά ροζέ, χωρίς υπερβολή, έχουν κάνει υπέρβαση την τελευταία 5ετία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η φράση «τα ροζέ είναι τα ερυθρά του καλοκαιριού» ανήκει στον οινοποιό και ποτοποιό Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο και είναι ο πιο εύστοχος χαρακτηρισμός γι' αυτή την κατηγορία κρασιών. Έχουμε γράψει επανειλημμένως πως ταιριάζουν ιδανικά με λαδερά κι άλλες μεσογειακές γεύσεις και πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες, χωρίς να κουράζουν. Όσον αφορά τα ελληνικά ροζέ, χωρίς υπερβολή, έχουν κάνει υπέρβαση την τελευταία 5ετία. Ποιοτικά άρτια, ποικίλλουν σε απόχρωση, αρωματική ένταση και γευστική πολυπλοκότητα και όλα αυτά σε καλή σχέση ποιότητας/τιμής. Για να απολαύσετε τις υπέροχες μέρες και νύχτες της άνοιξης, σας προτείνουμε 5 premium ροζέ και μία ευχάριστη έκπληξη από τα Χανιά, για όσους αγαπούν κρασιά με υπολειμματικά σάκχαρα.

ΤΟΜΗ
Πελοπόννησος
Οινοποιείο Τρουπή / Μοσχοφίλερο / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Μοσχοφίλερο αποδεικνύεται χαρισματικό και στη ροζέ εκδοχή του. Επιλέγοντας τα καλύτερα σταφύλια από ένα και μοναδικό αμπελοτόπι, το οινοποιείο Τρουπή δημιουργεί ένα ποιοτικό αρωματικό ροζέ από τη δημοφιλή ελληνική ποικιλία. Ντελικάτα αρώματα κυδωνιού, βερίκοκου και μήλου. Φρουτώδης γεύση, τραγανή οξύτητα και κομψή επίγευση με νότες φλούδας εσπεριδοειδών. Μόλις ο καιρός ζεστάνει, δεν υπάρχει απολαυστικότερο απεριτίφ από ένα ποτήρι Μοσχοφίλερο.

IDYLLE D'ACHINOS
Κεντρική Ελλάδα
La Tour Melas / Grenache – Syrah - Αγιωργίτικο / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Επιλεγμένα αμπελοτόπια, χαμηλή στρεμματική απόδοση και ιδιαίτερα προσεγμένη οινοποίηση έχουν ως αποτέλεσμα τον σαγηνευτικό χαρακτήρα του πολυσυζημένου αυτού ροζέ. Διακριτικά αρώματα κερασιού, φράουλας και ανθέων πορτοκαλιάς. Στο στόμα φινέτσα, τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση με νότες εσπεριδοειδών που απογειώνει το σύνολο. Ίσως η πλησιέστερη ελληνική εκδοχή στα πρότυπα των ροζέ Προβηγκίας.

COSTA LAZARIDI Single Vineyard
Μακεδονία
Domaine Costa Lazaridi / Merlot / 13% vol / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Απαλό σομόν χρώμα, κομψά αρώματα κόκκινων φρούτων, φράουλας και αίσθηση φρεσκάδας που παραπέμπει σε ξύσμα λεμονιού. Ντελικάτη γεύση, αισθητή οξύτητα και δροσιστικό τελείωμα με νύξεις μπαχαρικών. Μια εξαιρετική πρόταση από έναν και μοναδικό αμπελώνα του βορειοελλαδίτικου κτήματος.

ΛΙΑΤΙΚΟ ΚΕΔΡΟΣ
Κρήτη
Κρασιά Λυραράκη / Λιάτικο / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Διευρύνοντας τις δυνατότητες των κρητικών ποικιλιών, η οικογένεια Λυραράκη παρουσιάζει την ποικιλία Λιάτικο στη ροζέ εκδοχή της, από αμπελοτόπια του Ρεθύμνου σε υψόμετρο 850 μέτρων. Για να προστατέψουν το σταφύλι από τους ανέμους του Ψηλορείτη και τον δυνατό ήλιο της Κρήτης, οι αμπελουργοί καλλιεργούν κατά παράδοση τα κλήματα σε χαμηλούς θάμνους. Απαλό ροδί χρώμα, εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων και οξύτητα που ξεσηκώνει. Μοναδικός ρουστίκ χαρακτήρας.

GRANATUS
Αττική
Οινοποιείο Παπαγιαννάκου / Αγιωργίτικο - Cabernet Sauvignon / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το φρουτώδες Αγιωργίτικο σμίγει με το στιβαρό Cabernet Sauvignon, με αποτέλεσμα ένα ροζέ με ένταση και γευστική πολυπλοκότητα. Εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών. Πλούσια γεύση κερασιού και καραμέλας βουτύρου. Μακρά, νόστιμη επίγευση.

ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Κρήτη
Οινοποιείο Ντουράκη / Grenache Rouge / 2016

5 premium ελληνικά ροζέ κρασιά (και μία ευχάριστη έκπληξη) Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν και τα ημίξηρα κρασιά δεν είναι η αδυναμία μας, η πρόταση αυτή από τα Χανιά κερδίζει τις εντυπώσεις. Λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα με αρώματα φράουλας και γλυκό κουταλιού βύσσινο. Ανάλαφρη, φρουτώδης γεύση, δροσιστική οξύτητα και καραμελένια επίγευση.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ