Χασμουρητό, ρίγος, ανατριχίλα και δέρμα που «ζαρώνει»: Οι λόγοι πίσω από μερικές ακούσιες λειτουργίες

Χασμουρητό, ρίγος, ανατριχίλα και δέρμα που «ζαρώνει»: Οι λόγοι πίσω από μερικές ακούσιες λειτουργίες Facebook Twitter
2

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας «μυστήριος οργανισμός» με μια σύνθετη λειτουργία και συλλογή πολλών βιολογικών κύκλων και συστημάτων που συχνά είναι δύσκολο να κατανοηθούν πλήρως. Συνήθως πολλά από όσα μας συμβαίνουν τα «αποδεχόμαστε» μηχανικά χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς τον λόγο και χωρίς να μας νοιάζει και ιδιαίτερα. Κι όμως, τα περισσότερα από αυτά που κάνει το σώμα μας αποτελούν μηχανισμούς άμυνας και, φυσικά, έχουν πολύ λογική εξήγηση. Αν και μερικές φορές, λίγο αναπάντεχη. 

Αυτοί είναι μερικοί πολύ συνηθισμένοι και «παράξενοι» τρόποι με τους οποίους αντιδρούν ορισμένα σώματα υπό συγκεκριμένες συνθήκες:

Δέρμα που «ζαρώνει»

Είναι ο τρόπος του σώματος να προσαρμοστεί και να αντεπεξέλθει σε αυξημένη ποσότητα υγρασίας ή σε μακρά παραμονή μέσα στο νερό. Σύμφωνα με το Scientific American, το σώμα αντιλαμβάνεται πως το περιβάλλον μπορεί να είναι ολισθηρό και το δέρμα «ζαρώνει» για να μπορούμε πιο εύκολα να πιάνουμε λείες επιφάνειες.

Ρίγος

Το ρίγος είναι ο τρόπος του σώματος να διατηρήσει την θερμότητά του. Με το να δαπανά ενέργεια σε αυτήν την πολύ μικρή κίνηση, ουσιαστικά εργάζεται για να αυξήσει την θερμοκρασία στο φυσιολογικό της επίπεδο. 

«Νιώθουμε» τις αλλαγές του καιρού

Αν και χωρίς πολλές εμπεριστατωμένες αποδείξεις, εντούτοις υπάρχει μια δόση αλήθειας σε όσους υποστηρίζουν πως μπορούν, για παράδειγμα, να «νιώσουν» ότι θα βρέξει επειδή πονάει το γόνατό τους. Ο κρύος καιρός μπορεί να κάνει τις νευρικές απολήξεις στους ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις να αισθάνονται ένα είδος «σφιξίματος» ή «δυσκαμψίας», λέει το Weather Channel.

Ανατριχίλα

Υπάρχει εξήγηση αν και σαν λειτουργία ίσως δεν μας βοηθά και πολύ. Οι άνθρωποι δεν έχουν πολύ τρίχωμα στο σώμα, όπως τα ζώα, οπότε η συστολή των μυών που είναι προσαρτημένοι σε κάθε τρίχα και προκαλούν την ανατριχίλα, δεν προκαλεί τελικά τόση μόνωση όση στα ζώα. Αυτό σημαίνει, πως παρόλο που ανατριχιάζουμε όταν κρυώνουμε, αυτό δεν μας βοηθά να νιώσουμε πιο ζεστά. Όσο για τις φορές που ανατριχιάζουμε για συναισθηματικούς λόγους, γι' αυτό είναι υπεύθυνη η αδρεναλίνη, που εκκρίνεται επίσης όταν κρυώνουμε. 

Χασμουρητό

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Μπινγκχάμτον, ο βασικός λόγος της ύπαρξης του χασμουρητού είναι να δροσίσει τον εγκέφαλο και να τον επαναφέρει στην κανονική του θερμοκρασία. Το χασμουρητό επιστρατεύεται για να οξυγονωθεί ο εγκέφαλός μας και να λειτουργήσει καλύτερα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Πιθανόν η ανατριχίλα να είναι ένας μηχανισμός ο οποίος έχει παραμείνει από τον καιρό που ήμασταν τριχωτοί σαν πιθήκια.Οι τρίχες έπεσαν,ο πιθηκισμός σταθερά κοντά μας.