Σε ένα «παραδοσιακό καφενείο» στη Ρόδο η Ελένη Ψυχούλη έφαγε αξέχαστα

Σε ένα «παραδοσιακό καφενείο» στη Ρόδο η Ελένη Ψυχούλη έφαγε αξέχαστα Facebook Twitter
Χοχλιοί μπουμπουριστοί −καραβόλους τους λένε εδώ−, ρεβιθάδα, καπνιστή μελιτζάνα ψητή με μπόλικο μαϊντανό, ντολμαδάκια γεμάτα αρώματα, πιταρούδια από κολοκύθι σαν έκρηξη από φρέσκο δυόσμο − «ήρθατε στο σχόλασμα, τα καλά ετελείωσαν».
0

Στο νησί που δεν κάνει ποτέ χειμώνα και τα τσάρτερ δεν σταματούν να προσγειώνονται, εκεί όπου με το πρώτο αεράκι οι παραλίες χρωματίζονται από τους αετούς των kiters ακόμη και μέσα στον Γενάρη, το ταξίδι αξίζει off season. Τότε που οι πτήσεις φτηναίνουν, τότε που τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης αδειάζουν από τα στίφη των τουριστικών γκρουπ, τότε που στα βουνίσια χωριά μαγειρεύονται λαγοί και πιτσούνια που τσουγκρίζουν το «εβίβα» της φρέσκιας σούμας.

Στο νησί προσγειώθηκα αργά. Και πεινασμένη. Σε όλη την πτήση τριγυρνούσαν στο μυαλό μου οράματα από φαγγρί στα κάρβουνα στην Αφάντου, φασολάκια στο πήλινο στην Κατταβιά, κατσικάκι στη γάστρα στον Έμπωνα και το μελωμένο χταπόδι του Μαυρίκου στη Λίνδο. Η Ρόδος μπαίνει σε ένα αμάξι και δεν υπολογίζει τα χιλιόμετρα προκειμένου να φάει το καλύτερο. Ένα ψάρι, μια γαρίδα, ένα ντολμαδάκι, αξίζουν τον κόπο, την απόσταση, τη μετακίνηση. Κάτι το απαγορευτικό όταν προσγειώνεσαι στα όρια, τη στιγμή που οι υπόλοιποι είναι στο γλυκό, στην άλλη άκρη του νησιού.

Η τρίτη ηλικία με την πιο εφηβική καρδιά μού ξετυλίγει την ιστορία. Αυτός ήταν κάποτε το κλασικό παππουδίστικο καφενείο της Κρεμαστής. Πρόεδρος του συλλόγου ο Ανδρέας, αποφάσισε το 2013 να εκπολιτίσει τον καφενέ: να φέρει Ιnternet, πρόσβαση σε ΑμεΑ, ταμειακή μηχανή, καλό μεζέ, γλέντι και χαρά.

Και κάπως έτσι, παραζαλισμένη και με τα αυτιά ακόμα βουλωμένα από τα ύψη, προσγειώθηκα σε έναν καφενέ της Κρεμαστής. Τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, πάνω στον μεγάλο δρόμο, γεμάτα. Ντόπια παππούδια με σούμες, ένα ζευγαράκι νεολαίοι Γερμανοί, Φινλανδοί σε κέφια με μπίρες, στο μέσα μωσαϊκά, φωτογραφίες παλιές της ζωής στο νησί, μια κουζίνα με μπαράκι σαν αυτή που είχε η μαμά σου στα '80s, με τα φορμάικα ντουλάπια, το γκαζάκι του καφέ, το Ava πλάι στο πλαστικό στραγγιστήρι.

Σε ένα «παραδοσιακό καφενείο» στη Ρόδο η Ελένη Ψυχούλη έφαγε αξέχαστα Facebook Twitter
Μια χωριάτικη με τα «όλα» της, τα καππαροβλάσταρα, τον μπόλικο μαϊντανό και την ωραία θρούμπα.

Mια σούμα, που τη νιώθεις θεϊκή πριν ακόμη ο κύριος Ανδρέας από το διπλανό τραπέζι σού την περιγράψει «γνήσια», από αμοριανό, ροζακί και αθήρι των ντόπιων ποικιλιών, έρχεται να δέσει ταμάμ με τα παστά σαρδελάκια, τον καγιανά με τη φρέσκια ντομάτα, μια χωριάτικη με τα «όλα» της, τα καππαροβλάσταρα, τον μπόλικο μαϊντανό και την ωραία θρούμπα.

Και φακόρυζο. Να ένα πιάτο που θα βρεις σε μαγαζί εξαιρετικά δύσκολα, μια νοστιμιά που συνηθίζεται πολύ στο οικιακό ροδίτικο εδεσματολόγιο. Χοχλιοί μπουμπουριστοί −καραβόλους τους λένε εδώ−, ρεβιθάδα, καπνιστή μελιτζάνα ψητή με μπόλικο μαϊντανό, ντολμαδάκια γεμάτα αρώματα, πιταρούδια από κολοκύθι σαν έκρηξη από φρέσκο δυόσμο − «ήρθατε στο σχόλασμα, τα καλά ετελείωσαν».

Κι εγώ νομίζω πως ονειρεύομαι, μια αληθινή κουζίνα της παράδοσης στο τουριστικότερο των νησιών, σαν να έσπρωξες τυχαία μια πόρτα και να βρήκες τη γιαγιά Εγγλέζα, την Καθολική, την Κυρούλα, τη Βαλάντω, την Ολλανδία, την Πανορμίτα, την Μπαλεστίνα, τη Θαρενή, τη Δικαία, την Ταλίνα, τη Νομική και τη Ζωγραφιά –ω, αυτά τα θεϊκά σουρεάλ ροδίτικα γυναικεία ονόματα!− να σου μαγειρεύουν όλες μαζί το «τσικάλι» της ημέρας. Που εδώ το βάζει στη φωτιά, η Ελένη, με το πιο προσγειωμένο όνομα.

Σε ένα «παραδοσιακό καφενείο» στη Ρόδο η Ελένη Ψυχούλη έφαγε αξέχαστα Facebook Twitter
Το φακόρυζο είναι ένα πιάτο που θα βρεις σε μαγαζί εξαιρετικά δύσκολα, μια νοστιμιά που συνηθίζεται πολύ στο οικιακό ροδίτικο εδεσματολόγιο.

«Παραδοσιακό καφενείο συλλόγου τρίτης ηλικίας» θα δεις στην ταμπέλα, πολλοί εδώ το λένε και ΚΑΠΗ, κάτι που βγάζει παθητικότητα και απόσυρση και ηλιοβασίλεμα ζωής και δεν ταιριάζει καθόλου στη φαεινή ιδέα μιας άλλης επιχειρηματικότητας που συνέλαβε ο κ. Ανδρέας Παπαστεργίου. Ο κοτσονάτος λεβέντης με το τσακίρικο μάτι που κάθεται δίπλα μου, σιγορουφώντας τη σούμα του, παντογνώστης της ντόπιας γεύσης, γλεντζές και μερακλής, ο άνθρωπος που ξέρει προσωπικά πού ψήνεται η καλύτερη σούμα, ποια στάνη βγάζει το καλύτερο τυρί και ποιος έβγαλε σήμερα λαγό.

Η τρίτη ηλικία με την πιο εφηβική καρδιά μού ξετυλίγει την ιστορία. Αυτός ήταν κάποτε το κλασικό παππουδίστικο καφενείο της Κρεμαστής. Πρόεδρος του συλλόγου ο Ανδρέας, αποφάσισε το 2013 να εκπολιτίσει τον καφενέ: να φέρει Ιnternet, πρόσβαση σε ΑμεΑ, ταμειακή μηχανή, καλό μεζέ, γλέντι και χαρά. Τετρακόσια εξήντα μέλη τον άκουσαν και είπαν το «ναι». Προσελήφθη μαγείρισσα και σερβιτόρα, στολίστηκε ο χώρος, άνοιξε στον έξω κόσμο και τους τουρίστες, έπαψε να μυρίζει γεροντίλα, μειωμένη σύνταξη, παράπονο και απόσυρση.

Η τρίτη ηλικία ανασκουμπώθηκε και βρήκε δουλειά: ποιος θα φέρει την καλή σούμα, ποιος τη μυζήθρα από το μαντρί, ποιος θα σφάξει το κατσίκι, ποιος θα φέρει λόπια από την Κατταβιά. Η νοικοκυρά της γειτονιάς που δεν πρόλαβε να μαγειρέψει θα πάρει από δω φαγάκι, οι παππούδες οργανώνουν γλέντια και συνεστιάσεις, άμα περάσει ο ψαράς έχει ολόφρεσκο ψαράκι, ο Σύλλογος το γλεντάει, το χαίρεται, βγάζει και κέρδος.

Σε ένα «παραδοσιακό καφενείο» στη Ρόδο η Ελένη Ψυχούλη έφαγε αξέχαστα Facebook Twitter
Στο Παραδοσιακό Καφενείο Συλλόγου Τρίτης Ηλικίας στην Κρεμαστή της Ρόδου, η Ελένη μαγειρεύει το «τσικάλι» της ημέρας.

Ο καφενές γίνεται εστία και παρηγοριά, και μόνος να 'σαι εδώ θα βρεις πάντα παρέα. Γίνεται κυρίως κοιτίδα ενός γαστρονομικού πολιτισμού που κινδυνεύει να χαθεί κάθε φορά που άλλη μια γιαγιά κλείνει για πάντα τα μάτια − της κουζίνας της. Εδώ η παλιά παράδοση των χαμένων συνταγών μαγειρεύεται σαν καθημερινό φαγητό, τα τοπικά προϊόντα επιβιώνουν βασιλικά, αξιολογούνται, περνούν από ψιλό κόσκινο και αυστηρή κριτική.

Καθένας μπορεί να φέρει από το σπίτι το ταψί με τη σπεσιαλιτέ του, η κατσαρόλα σέβεται την εποχικότητα, η συνταγή γίνεται το θέμα της ημέρας. Εσύ ο ξένος είσαι καλοδεχούμενος κι αν σε νοιάζει να εξερευνήσεις τι παράγει ακόμα αυτό το νησί, που σαν αδέξιος παρατηρητής θα το αξιολογήσεις μόνο ως φυτώριο πεντάστερων resorts, έλα εδώ, πες τον πόνο και την παραγγελιά σου. Την επαύριο τα καλούδια θα καταφθάσουν. Να τα δοκιμάσεις, με την ιστορία και τον μύθο τους.

Παραδοσιακό Καφενείο Συλλόγου Τρίτης Ηλικίας, Καλλιπάτειρας 94-96, Κρεμαστή

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιο φαγητό σού φέρνει δάκρυα στα μάτια; 22 φίλοι και γνωστοί απαντούν.

Γεύση / Ποιο φαγητό σού φέρνει δάκρυα στα μάτια; 22 φίλοι και γνωστοί απαντούν.

Ζητήσαμε να μας γράψουν για το φαγητό που τους αρέσει μέχρι δακρύων, που συνδέεται με στιγμές γαστρονομικής ευτυχίας και είναι κατά κάποιον τρόπο η δική τους «μαντλέν».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, M. HULOT, MΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
5 κλασικά αθηναϊκά στέκια που δεν «πείραξαν» το μενού και τις αρχές τους ως σήμερα

Γεύση / 5 κλασικά αθηναϊκά στέκια που δεν «πείραξαν» το μενού και τις αρχές τους ως σήμερα

Το κλασικό ζει την απόλυτη επικαιρότητά του, κερδίζοντας στα σημεία τους επιπόλαιους νεοτερισμούς και όσους απαρνήθηκαν την ταυτότητα και την πραγματική καταγωγή τους
ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ