Γιατί το να συμπεριφερόμαστε στους σκύλους σα να είναι παιδιά, κατά βάθος είναι κακό

Γιατί το να συμπεριφερόμαστε στους σκύλους σα να είναι παιδιά, κατά βάθος είναι κακό Facebook Twitter
0

Ερευνητές υποστηρίζουν πως έχουν πλέον αποδείξεις ότι οι σκύλοι διαθέτουν πολύ καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες συγκριτικά με τους ιδιοκτήτες τους πως με το να τους συμπεριφερόμαστε σαν να είναι μικρά παιδιά, κατά βάθος τους υποτιμούμε.

Σύμφωνα με έρευνα του University College London, οι σκύλοι έχουν πολύ υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης με αποτέλεσμα η τάση μας να αντιμετωπίζουμε αυτούς και άλλα κατοικίδια ζώα σαν να είναι μικρά παιδιά, σημαίνει πως κατά βάθος τους υποτιμούμε λίγο. Αντιθέτως οι σκύλοι πάντα αντιμετωπίζουν ισότιμα τους ιδιοκτήτες τους, τους οποίους αντιλαμβάνονται σαν το «alpha male» στην ιεράρχηση της αγέλης. 

Η Sophie Scott, καθηγήτρια νευροεπιστήμης στο University College London, εξηγεί την ασυμμετρία μεταξύ του πόσο καλύτερα καταλαβαίνουν οι σκύλοι τι νιώθουμε και πώς αντιδρούμε εμείς, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την έρευνα με τις αγκαλιές. 

«Υπήρξε φέτος μια έρευνα που απέδειξε πως στους σκύλους δεν αρέσουν οι αγκαλιές. Βλέπεις φωτογραφίες σκύλων να τους αγκαλιάζει κόσμος και μπορείς να καταλάβεις πως εκείνη τη στιγμή το ζώο δείχνει εμφανή σημάδια δυσαρέσκειας», σχολιάζει η Sophie Scott. «Στους σκύλους αρέσει πάρα πολύ να είναι με τους ιδιοκτήτες τους, θέλουν να είναι μαζί τους, αλλά δεν θέλουν να τους κρατούν. Αυτό τους προκαλεί στρες και άγχος. Ως ζώα είναι λογικό να θέλουν να κινούνται ελεύθερα.

Δυστυχώς όμως η αντίδραση σχεδόν όλων σε αυτό το συμπέρασμα ήταν, "Καλά εντάξει, εμένα ο σκύλος μου δεν είναι έτσι"», συνεχίζει η ίδια. «Αυτό ακριβώς είναι ένα τέλειο παράδειγμα της συγκεκριμένη ασυμμετρίας. Οι σκύλοι είναι πολύ καλοί στο να μας "διαβάζουν" αλλά εμείς απαίσιοι στο να κάνουμε το ίδιο», καταλήγει. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ